Firma Mosso Kewpie Poland powstała w wyniku przejęcia firmy Mosso Kwaśniewscy przez japoński koncern Kewpie Corporation w styczniu 2017 roku. Wraz z przejęciem lokalnej firmy, Kewpie Corporation stało się właścicielem marki Mosso stworzonej w latach 80-tych i do dziś cieszącej się uznaniem wielu konsumentów, oferując im szeroki asortyment przypraw mokrych oraz olej.

 

Kewpie Corporation to lider w kategorii sosów mokrych w Japonii, a majonez marki Kewpie jest znany na całym świecie. To wszystko zawdzięcza swojej prawie stuletniej tradycji w dążeniu do stworzenia bezpiecznego produktu, który najlepiej wpisuje się w oczekiwania konsumentów. Głównym regionem działalności firmy jest południo-wschodnia Azja: Chiny, Tajlandia, Wietnam, Malezja, Indonezja. Od blisko 30 lata Kewpie Corporation działa także w Stanach Zjednoczonych, a od kilku lat intensywnie rozwija swoją działalność w Europie, gdzie pierwszymi punktami na jej mapie jest Holandia i Polska.

Zaplecze firmy Mosso Kewpie Poland stanowią dwa główne zakłady położone na Mazowszu: Zakład Produkcji Przypraw w Puchałach oraz Zakład Tłuszczów Roślinnych w Radziejowicach. W Puchałach powstają nasze chrzany, musztardy, ketchupy i sosy – a przede wszystkim majonezy, w tym najbardziej znany i lubiany Majonez Mosso Napoleoński. W Radziejowicach produkujemy surowe i rafinowane oleje roślinne w całości z pierwszego tłoczenia. Zakład Tłuszczów Roślinnych to jeden z najnowocześniejszych zakładów w branży olejarskiej w Polsce. Powierzchnia magazynowa przystosowana jest do składowania kilkunastu tysięcy ton oleju, rzepaku i makuchu. Zatrudniamy łącznie 150 pracowników. Korzystamy z linii produkcyjnych uznanych światowych firm. Od wielu lat pracujemy według europejskich standardów zarządzania i w zgodzie z systemem HACCP.

Przywiązanie do naturalności i tradycji sprawia, że sięgamy tylko po to, co w Polsce najszlachetniejsze. Między innymi dlatego, na Lubelszczyźnie i Roztoczu skupujemy co roku najlepszy rzepak oraz czarną i białą gorczycę we własnych punktach skupu. Magazyny zbożowe w Sielcu i Siedliszczu oraz Stawie dysponują nowoczesnym zapleczem do przechowywania łącznie kilkudziesięciu tysięcy ton rzepaku.

OFERTA SPRZEDAŻY B2B:  

Olej surowy luzem – otrzymywany w wyniku tłoczenia wyselekcjonowanych nasion rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego i glukozynolanów. Doskonały m. in. jako wysokoenergetyczny dodatek do pasz dla zwierząt.

Olej rafinowany luzem – jest wyprodukowany przy zastosowaniu najnowszych technologii tłoczenia i rafinacji, ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian, niemodyfikowanego genetycznie rzepaku, bez stosowania metod chemicznych. Produkcja odbywa się zgodnie z zasadami systemu HACCP a nad utrzymaniem wysokich parametrów jakościowych produktu nieustannie czuwa laboratorium.

Makuch rzepakowy – ze względu na wysoką zawartość białka i jego dobrze zbilansowany skład aminokwasowy, a także dużą zawartość tłuszczów nienasyconych, mających pozytywny wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój zwierząt, jest powszechnie stosowanym składnikiem w ich żywieniu.

Osoba kontaktowa:
Ryszard Gralak, kom. 602 465 417, e-mail: ryszard.gralak@mossokewpie.pl

 

Mączka z gorczycy czarnej częściowo odolejona – wyprodukowana z wyselekcjonowanych ziaren gorczycy czarnej. Doskonała do produkcji musztardy i sosów.  

Mączka z gorczycy białej częściowo odolejona – wyprodukowana z wyselekcjonowanych ziaren gorczycy białej. Doskonała do produkcji musztardy i sosów.  

Osoba kontaktowa:
Beata Lepianka, kom. 607 477 466; e-mail: biuro.siedliszcze@mossokewpie.pl