Pochodzenie majonezu owiane jest mgiełką tajemnicy. Nikt nie wie na pewno, gdzie i kiedy majonez pojawił się po raz pierwszy. Jest to sos znany ludzkości prawdopodobnie od bardzo dawna, ale wymyślany jest wciąż od nowa. Pod nazwą, którą stosujemy dziś, pisał o nim w 1833 roku Marie-Antoine Careme w klasycznym dziś dziele „Kucharz paryski”.
Legend o powstaniu majonezu jest bez liku. Jedna z popularniejszych wiąże majonez z samym Napoleonem Bonaparte, a konkretnie z osobistym kucharzem Cesarza Francuzów i jednym z jego oficerów o irlandzkim nazwisku MacMahon. Pomysłowy kucharz miał ponoć stworzyć nowy sos na cześć oficera, którego Napoleon chciał szczególnie wyróżnić za dokonania na polu bitwy. Tak rzekomo powstał mahonaise, który z czasem stał się naszym swojskim majonezem.
Majonez Mosso Napoleoński z tej właśnie tradycji wywodzi swoją nazwę i charakter. Wytwarzany według tradycyjnej receptury – bez konserwantów – jest delikatnym sosem o gęstej, kremowej konsystencji
i łagodnym, naturalnym smaku.
Do serwowania na zimno – idealny do sałatek, jaj, a także dekoracji potraw, zwłaszcza wędlin, serów i innych przystawek. Zawiera 70 procent tłuszczu.
Linię majonezów Mosso uzupełniają: Majonez Mosso Sałatkowy (o zawartości tłuszczu 50 procent) i Majonez Mosso Niskotłuszczowy (light – o zawartości tłuszczu 45 procent).