same_majonezy_przepisy_

 

 

 

 

PRZEPISYZ MAJONEZEM

Sałatka warstwowa

 Składniki:
– seler (polecamy Seler
Konserwowy Mosso),
– puszka kukurydzy,
– puszka ananasa,
– 2 pory,
– 40 dkg szynki,
– ser żółty,
– majonez (polecamy
Majonez Mosso Napoleoński).
 
Produkty z puszki odsączamy z zalewy. Ananasa, pory i szynkę kroimy w kostkę. Następnie w głębokiej misce układamy warstwowo składniki: na dnie układamy selera, na wierzch kukurydza i ananas, a następnie pora. Dodajemy także szynkę,
a na wierzch starty ser żółty. Na koniec całość bogato ozdobić majonezem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

 

 

 

Sałatka śledziowa

 Składniki:
– 200 g filetów śledziowych
w zalewie octowej,
– 100 g buraczków (polecamy
Buraczki Wiórki Mosso),
– 100 g ogórków konserwowych
(polecamy Ogórki Konserwowe Mosso),
– 2 ziemniaki ugotowane
ze skórką (150 g),
– 2 jabłka,
– 1 mała cebula,
– 50 g majonezu (polecamy
Majonez Mosso Napoleoński),
– 4 łyżki jogurtu.
 
Odsączyć buraki, ogórki i śledzie. Obrać ziemniaki i jabłka, usuwając z jabłek gniazda nasienne – następnie jabłka pokroić w ćwiartki. Inne składniki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem
i pokrojoną wcześniej cebulą w szklance. Przyprawić całość dwoma łyżkami zalewy ogórkowej i burakowej. Połączyć dokładnie wszystkie składniki z przygotowanym sosem i włożyć do lodówki
na przynajmniej godzinę. Przed podaniem doprawić do smaku.

 

 przepisy2

 

Sałatka warzywna

Składniki:
– 1 duża marchewka
– 1 mała pietruszka (korzeń)
– natki pietruszki
– ćwiartka selera
– 2 ogórki kiszone
– 1 duży ziemniak
– 300 g groszku konserwowego
– 300 g kukurydza konserwowa
– 1 jabłko
– 2 jajka
– 300 ml majonezu (polecamy Majonez Mosso Napoleoński)
– 1-2 łyżeczki musztardy (polecamy Musztardę Sarepską Mosso)
Warzywa dokładnie wyszorować, nie obierać. Marchewkę i pietruszkę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Po ok. 5 min. dodać seler oraz ziemniaka i gotować jeszcze ok. 15 min. Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Wylać wodę i odstawić warzywa aby przestygły. Po ok. 30 min. ugotowane warzywa pokroić w drobną kostkę. Ugotować jajka na twardo, obrać  ze skorupki. Jajka, ogórki kiszone i jabłko pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw razem z groszkiem i kukurydzą. Natkę pietruszki posiekać i połączyć z 300 ml majonezu i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos dodać do posiekanych składników i wymieszać. Sałatkę zostawić na ok. godzinę w lodówce, by się „przegryzła”.

 

 

 

Sałatka expresowa

 Składniki:
– 4 plasterki polędwicy z indyka,
– 2 plasterki żółtego sera ostrego,
– 2 łyżki oleju (polecamy Olej Mazowiecki Mosso),
– 1 łyżka ketchupu pikantnego (polecamy Ketchup Mosso Pikantny),
– majonez (polecamy Majonez Mosso Napoleoński),
– 1 łyżka octu winnego,
– pół papryki czerwonej,
– nieduży ogórek surowy,
– pół puszki groszku konserwowego,
– papryka ostra w proszku.
 
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać odsączony groszek.
Sos przygotować z oleju, octu winnego, majonezu i ketchupu. Wymieszać ze składnikami. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 01_po_ekspresowej

 

Sałatka z tuńczyka

 Składniki:
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
– puszka kukurydzy,
– 10 dkg żółtego sera,
– 2 jajka (na twardo),
– niewielka biała cebula,
– majonez (polecamy Majonez Mosso Napoleoński).
 
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Dodać odsączoną kukurydzę oraz drobno pokrojone jajka i starty na drobniutkiej tarce żółty ser. Dodać drobno pokrojoną cebulkę
i łyżkę majonezu. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 

 

Sałatka z kurczaka

 Składniki:
– 1 podwójna pierś kurczaka,
– 4 jajka (na twardo),
– 4 kwaszone ogórki (polecamy Ogórki Kwaszone Mosso),
– 1 woreczek ryżu,
– 1-2 pory,
– 2 jabłka,
– 1 puszka kukurydzy,
– majonez (polecamy Majonez Mosso Napoleoński),
– natka pietruszki.
 
Pierś z kurczaka usmażyć na delikatny, rumiany kolor. Po czym pozostawić do ostudzenia. Ryż i jajka ugotować. Jabłka, pora, ogórki kwaszone i zimnego kurczaka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i pokrojona drobno natkę pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majonez i wymieszać.

 

02_po_salatce_z_kurczaka  

Sos tatarski

 Składniki:
– 2 jajka,
– 2 ogórki konserwowe (polecamy Ogórki Konserwowe Mosso),
– pieczarki marynowane (polecamy mały słoik Pieczarek Marynowanych Mosso),
– pęczek szczypiorku
– 1-2 łyżeczki chrzanu śmietankowego (polecamy Chrzan Mosso Śmietankowy),
– 1/3 szklanki śmietany,
– 2/3 słoika majonezu (polecamy Majonez Mosso Napoleoński 320 ml)

 
Jajka ugotować na twardo i oddzielić żółtka (białka zachować). Drobno pokroić ogórki, grzybki, białka oraz szczypiorek. Żółtka utrzeć razem z majonezem i śmietaną, po czym dodać do tego wcześniej pokrojone składniki. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem do smaku. Sos podawać schłodzony.

 

 

 

Pasta rybna

 Składniki:
– 1 puszka szprotek w oleju (odcedzone) lub ryba wędzona,
– 1 lub 2 jajka,
– 1 mała cebulka,
– starty ser żółty,
– majonez (polecamy Majonez Mosso Napoleoński),
– przyprawy według uznania (np. jałowiec)
 
Rybę rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Ugotować jajka na twardo. Pokroić na drobno cebulkę i jajka i dodać do ryby. Wsypać ser żółty. Dodać majonez i przyprawić  do smaku (sól, pieprz, inne przyprawy, np. jałowiec). Dokładnie wymieszać. Podawać do pieczywa.

 

03_po_pascie_rybnej  

Łosoś w majonezie

Składniki (do łososia):
– 4 plastry świeżego łososia (ok. 800 g),
– sok z połówki cytryny,
– 1 cebula,
– 1 liść laurowy,
– 3-4 ziarna ziela angielskiego,
– po 1 gałązce tymianku i zielonej pietruszki.

Składniki (sos):
– 35 g sera roquefort lub gorgonzola,
– 2-3 filety anchois
– 1 korniszon,
– 2 łyżeczki kaparów,
– pół łyżki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
– 1 łyżeczka soku z cytryny,
– 4 łyżki śmietany,
– 200 ml majonezu (polecamy Majonez Mosso Napoleoński).

Dodatkowo do dekoracji:
– 2-3 gałązki zielonej pietruszki,
– 2 pomidory,
– 2 ogórki konserwowe (polecamy Ogórki Konserwowe Mosso),
– pół cytryny.

 
Łososia zalać małą ilością wody. Dodać pokrojoną w plasterki cebulę, sok z cytryny, przyprawy i zagotować, następnie gotować
na małym ogniu 10 min. Łososia ostudzić w wywarze, wyjąć, ułożyć na półmisku i wstawić do lodówki. Przygotować sos: majonez wymieszać z roztartym serem, dodać drobno pokrojone korniszony, przetarte przez sito filety anchois, kapary, zieloną pietruszkę,
sok z cytryny i śmietanę. Wymieszać. Plastry ryby ułożone na półmisku zalać sosem. Łososia przybrać gałązkami zielonej pietruszki, plastrami cytryny, pomidorów i ogórków. Podawać
z białym wytrawnym winem.