Udostępnij:
W wielu domach w dalszym ciągu pielęgnuje się tradycję przygotowywania 12 dań na Wigilię. W zależności od regionu Polski, część potraw stawianych na wigilijnym stole może się między sobą różnić, jednak omówione przez nas „klasyki” powinny być doskonale wszystkim znane.
Tradycyjne dania na wigilię:
Barszcz czerwony
Najlepiej przygotowywany na własnym zakwasie. Intensywnie czerwony i aromatyczny. Najczęściej podawany z uszkami z farszem z kapusty kiszonej i grzybów lub samych grzybów. W niektórych domach zamiast uszek do tradycyjnego wigilijnego barszczu dodaje się biały groch oraz ziemniaki.
Świąteczna zupa
Wśród tradycyjnych dań wigilijnych, oprócz barszczu, pojawia się zazwyczaj jeszcze jedna zupa. W regionach południowych najczęściej jest to zupa grzybowa. Na północy przygotowuje się zupę rybną. Na Kresach przygotowuje się często zupę migdałową z dodatkiem cynamonu, rodzynek oraz ryżu.
Kapusta z grochem i grzybami
Tradycyjnym daniem, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole jest kapusta z grochem i grzybami. Podgrzana kapusta kiszona doskonale komponuje się z grzybami leśnymi. Można spotkać się z przepisami uwzględniającymi wyłącznie dodatek grochu do kapusty, z pominięciem grzybów. Obecnie przygotowuje się kapustę z różnymi rodzajami i kolorami grochu. Wybór kolorowych nasion z pewnością urozmaici tradycyjną potrawę.
Kapusta z grochem często podawana jest jako dodatek do krokietów.
Krokiety
Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez krokietów. Podane same lub z kapustą i barszczem do popicia. Zgodnie z tradycją, farsz do krokietów jest przygotowywany bez dodatku mięsa. Farsz powstaje najczęściej z grzybów i kapusty. Jednak krokiety doskonale smakują również z nadzieniem z kaszy lub twarogu.
Gołąbki
Zawinięte w liść kapusty tradycyjnie nadziewane ryżem i grzybami oraz podawane z sosem pomidorowym lub grzybowym. Zamiast ryżu do przygotowania farszu można wykorzystać również kaszę gryczaną. Do zawijania gołąbków nada się także liść kapusty pekińskiej, która jest delikatniejsza.
Pierogi z kapustą
Kolejnym z klasyków na kolacji wigilijnej są pierogi. Gospodynie przygotowują je w różnych wariantach z dodatkiem grzybów, kaszy, soczewicy. Pierogi można urozmaicić poprzez sposób obróbki. Zamiast wyłącznie je ugotować, można podsmażyć na patelni z niewielką ilością masła.
Karp i śledzie
Tradycyjnie jednym z 12 dań na wigilii jest ryba. Zgodnie z tradycją jest to karp. Najczęściej pokrojony w dzwonki, panierowany i smażony. Częstym dodatkiem do karpia jest słodka chałka. Jednakże smażenie nie jest jedynym sposobem na przygotowania karpia. Może być on również pieczony, duszony czy podawany na zimno w galarecie. Wśród tradycyjnych dań bożonarodzeniowych można znaleźć również przepisy na śledzie. Są one popularne zwłaszcza na północy Polski. Obecnie w śledziach po kaszubsku rozsmakował się praktycznie cały naród.
Pierogi na słodko
Pierogi z serem, z makiem, z serem i makiem, z owocami. W zależności od rodzinnych tradycji przygotowuje się różne rodzaje pierogów na stół wigilijny. Są one doskonałym zwieńczeniem całej kolacji i zapowiedzią słodkich deserów.
Kutia i makówka
Na Kresach podczas wieczerzy wigilijnej pojawia się kutia. Przygotowywana na bazie maku, pszenicy, bakalii oraz miodu. Podawana na zimno zaliczana jest do słodkich propozycji deserowych. Podobną formę ma także makówka – w jej przypadku ziarna pszenicy zastępuje się chałką, a wśród suszonych owoców dominuje figa.
Kluski z makiem
Bardzo prosty deser powstały ze wstążek makaronowych, maku oraz miodu. Mimo swojej prostoty, danie jest przyjemnie słodkie.
Kompot z suszu
Dania podane podczas Wigilii tradycyjnie popija się kompotem z suszonych owoców. Ma on charakterystyczny i intensywny aromat oraz barwę. Aby lekko złagodzić jego smak, można dodać pomarańcze oraz wanilię. Kompot przygotowany w większości z suszonych jabłek i moreli będzie miał przyjemną, jasną barwę. W niektórych regionach Polski zamiast, lub obok, kompotu przygotowuje się również zupę z suszonych owoców.
Łazanki/ Bigos
Kapusta kiszona jest jednym z głównych składników wigilijnych dań. Nie inaczej jest w przypadku łazanek i bigosu. W obu potrawach nie może zabraknąć również grzybów – boczniaków i prawdziwków. W bigosie powinna być wyczuwalna także nuta suszonej śliwki.
W zależności od regionu i rodzinnych tradycji, 12 dań podawanych na wigilię może różnić się od tych wymienionych. Zwyczaje świąteczne i potrawy łączą się i zmieniają, zwłaszcza gdy członkowie rodziny pochodzą z różnych stron. Podczas Świąt najważniejsze jest, by wspólnie spędzić ten wyjątkowy czas. Pyszne potrawy umilą ten wyjątkowy wieczór.