Chrzan – król wielkanocnego stołu. Czego o nim nie wiemy?

korzeń chrzanu

Jego ostrość i wyrazistość doda charakteru wielu potrawom. Idealnie podkreśli smak wędlin, żurku czy domowej sałatki – to najpopularniejsze przepisy z chrzanem na Święta. Jednak oprócz walorów smakowych, docenianych w kuchni, wachlarz właściwości chrzanu jest o wiele szerszy.

Skąd pochodzi chrzan

Chrzan to roślina z gatunku kapustowatych, uprawiana w Europie od XIX wieku. Jednak jego łacińska nazwa Armoracia rusticana, wywodząca się z języka Celtów, wskazuje kierunek, z którego roślina mogła trafić do Europy. To Skandynawia, skąd najprawdopodobniej przywieźli ją Wikingowie. Zabierali chrzan na pokład statków, jako źródło witamin oraz środek konserwujący.

Chrzan w kuchni

To właśnie w kuchni chrzan znalazł najszersze zastosowanie, ze względu na swój wyrazisty smak oraz właściwości konserwujące – w kuchni staropolskiej zawijano produkty żywnościowe w liście chrzanu, by przedłużyć ich świeżość. Dziś wykorzystywany np. jako dodatek do kiszonych ogórków, który zapobiega ich zepsuciu i nadaje smaku.

Najzdrowszy jest w formie surowej – podgrzewanie sprawia, że traci wiele ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Chrzan jest doskonałym dodatkiem do mięs na zimno, sosów do pieczeni. Nada charakteru sałatce, buraczkom i żurkowi. Podczas przyrządzania pasztetów, wędlin i ryb zastąpi inne popularne dodatki, jak musztarda czy keczup, nadając potrawom zdecydowanej nuty.

Mimo wielu dobroczynnych właściwości chrzanu, nie powinniśmy z nim przesadzać: dzienna dawka to ok. 4 łyżeczki. W większej ilości może podrażnić nerki oraz błonę śluzową żołądka i jelit.

Kuzynem znanego w Polsce chrzanu zwyczajnego jest drobny chrzan japoński, z którego robi się wasabi – dodatek do sushi.

Jak zrobić chrzan na Wielkanoc

Przepis na domowy chrzan na Wielkanoc jest prosty, ale wymaga dobrej bazy. Można przygotować go ze startych świeżych korzeni chrzanu, jednak zamiast pracochłonnego ucierania korzenia z powodzeniem można wykorzystać gotowy Chrzan Delikatesowy Mosso lub łagodniejszy Chrzan Śmietankowy.

Wielkanocny chrzan z jajkami to potrawa, która gości na wielu stołach podczas Świąt. Do przygotowanego chrzanu należy dodać posiekane jajko na twardo oraz szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszać. Chrzan z jajkiem można podać do wędliny albo użyć jako pasty do kanapek.

Nieznane zastosowania chrzanu

Popularność chrzanu na wielkanocnym stole nie wynika jedynie z jego smaku. Korzeń chrzanu pobudza trawienie oraz przyspiesza przemianę materii – po ciężkostrawnych świątecznych specjałach przynosi więc ulgę żołądkowi.

Chrzan jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C oraz składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, jod. W niektórych europejskich krajach, np. Francji, Holandii czy Szwajcarii chrzan zarejestrowany jest jako lek na górne drogi oddechowe, ból głowy czy bóle reumatyczne. Korzeń chrzanu ma właściwości przeciwwirusowe, grzybobójcze i bakteriobójcze. Olejki eteryczne pomagają zaś podczas kataru i problemów z zatokami – wystarczy powąchać świeżo starty chrzan, by natychmiast poczuć ulgę.

Jak widać chrzan ma mnóstwo zalet, dlatego warto o nim pamiętać nie tylko przy okazji Wielkanocy. Regularne spożywanie chrzanu w odpowiedniej ilości może przysłużyć się nie tylko naszym kulinarnym eksperymentom, lecz także korzystnie wpłynąć na zdrowie.

×