6 pysznych i pożywnych dań jednogarnkowych na zimę

6 pysznych i pożywnych dań jednogarnkowych na zimę

Zimą, gdy temperatura spada poniżej zera i szybko robi się ciemno, duże znaczenie ma żywienie. Treściwe posiłki dodadzą energii i skutecznie rozgrzeją. Wbrew pozorom pożywne dania nie muszą być trudne w przygotowaniu i czasochłonne. Poniżej znajdują się sprawdzone przepisy na smaczne dania jednogarnkowe. 

Dania jednogarnkowe będą doskonałym pomysłem na sycący obiad. Są pełne smaku i aromatu. Dodatkowo z łatwością można je modyfikować przy pomocy przypraw lub egzotycznych składników – to prosty sposób na uniknięcie nudy i monotonii w kuchni.

Proste i szybkie dania jednogarnkowe

Makaron a’la alfredo z kurczakiem i brokułem.

Makaron w kremowym sosie z brokułem i kurczakiem. Jest niezwykle prosty w wykonaniu i każdy sobie z nim poradzi. Pokrojoną cebulę i czosnek należy podsmażyć z dodatkiem ziół prowansalskich na oleju lub oliwie. Następnie dodać kurczaka, a gdy będzie rumiany całość zalać mlekiem i dodać makaron. Gdy całość zacznie wrzeć należy zmniejszyć płomień i przykryć pokrywką. Od czasu do czasu mieszać. Pod koniec gotowania dodać starty parmezan, by zagęścić sos oraz różyczki brokułu. Różyczkom w zupełności wystarczy 5 minut gotowania, by nabrały koloru i jednocześnie zachowały swoją chrupkość.

Gulasz z mięsem mielonym

Aromatyczny i intensywny w smaku. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Gdy zaczną się rumienić dodać pokrojone w słupki warzywa: pora, paprykę oraz marchew. Następnie warzywa zalać bulionem i dodać pokrojone pieczarki. Równocześnie z mięsa mielonego uformować niewielkich rozmiarów kuleczki i dodać do bulionu. Aby mięso miało intensywny smak warto wymieszać je z kuminem lub przyprawą harrisa. Przyprawy te można dodać również do bulionu. Całość gotować do momentu, aż mięsne kulki będą po przekrojeniu w całości ugotowane. Czas gotowania zależy od wielkości kulek i rodzaju mięsa. Gulasz podaje się najczęściej z dodatkiem chleba. Można zabielić go śmietaną. Dla urozmaicenia smaku można razem z bulionem dodać puszkę pomidorów.

Do dania można wykorzystać zarówno mięso drobiowe, wieprzowe jak i wołowe.

Potrawka z krewetkami

Wykwintne danie doskonałe również na co dzień. Jak je przygotować? Na oliwie podsmażyć ryż lub kaszę. Gdy ziarna zaczną robić się rumiane, zalać je wrzątkiem lub bulionem. Dodać całe ząbki czosnku, tarty imbir, chilli oraz liście laurowe. Przykryć i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy ziarna zaczną robić się miękkie, wyciągnąć liście laurowe, dodać oczyszczone krewetki, puszkę pomidorów oraz pokrojone suszone pomidory. W razie potrzeby można dolać wody lub bulionu. Całość należy gotować na małym ogniu, aż krewetki będą gotowe.

Przed podaniem warto posypać danie natką pietruszki i skropić sokiem z limonki.

Wraz z bulionem można dodać również pancerzyki krewetek, dzięki temu smak dania będzie intensywniejszy. Pancerzyki należy usunąć wraz z liśćmi laurowymi.

Dania wegetariańskie

Dania jednogarnkowe doskonale nadają się również na wegetariański obiad. Odpowiedni dobór składników sprawi, że danie będzie pożywne i sycące. Aby skrócić czas gotowania warto wykorzystać mrożone warzywa lub nasiona roślin strączkowych z puszki.  

Gulasz z masłem orzechowym

Nietypowe połączenie smaków stosowane w kuchni arabskiej i afrykańskiej. Na oliwie podsmaża się cebulę z selerem naciowym. Gdy cebula będzie złocista dodaje się marchew z zielonym groszkiem, niewielką ilość koncentratu pomidorowego oraz puszkę pomidorów. Gdy groszek zaczyna mięknąć, dodaje się masło orzechowe. Całość należy dobrze wymieszać, zwłaszcza gdy masło jest bardzo twarde. Do gulaszu doskonale pasuje przyprawa garam masala oraz kozieradka. Gotowe danie podaję się z dodatkiem orzechów arachidowych, sezamu i natki pietruszki.

Curry z mleczkiem kokosowym

Danie jednogarnkowe na bazie mleczka kokosowego oraz pasty curry. Pasty mają różny stopień ostrości, co pozwala dopasować smak dania do własnych preferencji. Podobnie jak inne dania zaczyna się od podsmażenia cebuli na oleju. Następnie dodaje się pastę curry i jeszcze przez chwilę podsmaża. Całość zalewa się mleczkiem kokosowym oraz dodaje marchew pokrojoną w słupki. Pasta curry jest na tyle aromatyczna, że danie zazwyczaj nie wymaga już dodatku innych przypraw.

Aby danie było bardziej sycące, wraz z mleczkiem kokosowym można dodać tartego lub pokrojone go w kostkę ziemniaka albo batata. Curry będzie dobrze komponowało się również z tofu. Gotowe curry przed podaniem można posypać orzechami i liśćmi kolendry.

Potrawka z ziemniakami i ciecierzycą

Niezwykle sycące danie, doskonałe na obiad w zimny dzień. Ziemniaki po obraniu kroi się w drobną kostkę. Gotuje się je w bulionie warzywnym z dodatkiem cebuli, czosnku oraz liści laurowych. Gdy będą miękkie do garnka dodaje się passatę pomidorową, puszkę ciecierzycy, pokrojoną w słupki paprykę oraz pieczarki. Całość doprowadza się do wrzenia i gotuje na małym ogniu, by papryka zmiękła. Na koniec potrawkę doprawia się pieprzem, chilli oraz kuminem. Do dania można dodać także pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego. Aby urozmaicić potrawkę ziemniaki można zamienić na buraki lub batata, a ciecierzycę na soczewicę.

×