Udostępnij:
Cebula to warzywo, do którego wiele osób ma ambiwalentne podejście. Z jednej strony, to nieodzowny dodatek do wielu dań, nadający specyficznego aromatu (chociażby rosół z dodatkiem opalonej cebuli to już niemal tradycja). Natomiast wiele osób nie wie, jak kroić cebulę, by przy tym zajęciu się nie rozpłakać. Niestety, cebula zawiera lotne substancje drażniące delikatną śluzówkę oczu, stąd takie działanie. Wystarczy jednak poznać sposoby na szybkie pokrojenie cebuli, co powinno pomóc w zredukowaniu łez podczas tej czynności.
Ostro, lecz stabilnie
Najważniejszymi czynnikami zapewniającymi zwiększenie ochrony oczu przed związkami lotnymi cebuli są: ostry nóż oraz równa, stabilna powierzchnia. Dzięki nim warzywo faktycznie zostanie pokrojone, a komórki tkanek cebuli nie zostaną zmiażdżone – a to właśnie miażdżenie odpowiada za największą część tryskających z cebuli soków. Ponadto, przed pokrojeniem cebuli, warto zmoczyć nóż w bardzo zimnej wodzie.
Zimna woda łez nie doda
Kolejnym sposobem jest zamoczenie samej cebuli w zimnej wodzie albo włożenie jej na kilka minut przed krojeniem do zamrażarki. Spowoduje to tymczasową dezaktywację enzymów i zminimalizuje siłę drażniącą jej soków.
Jak najwięcej powietrza
Bardzo ważne, w kwestii krojenia cebuli, jest odpowiednie pomieszczenie. Powinno być dość przestrzenne, ale przede wszystkim wywietrzone i z bieżącym dostępem świeżego powietrza. Odpowiednia wentylacja spowoduje, że lotne olejki z cebuli nie powinny tak łatwo i szybko, a przede wszystkim nie w tak dużych ilościach, dostać się w okolice oczu.
Sprzęt do nurkowania
Zadziała tez każdy sprzęt, który odcina kontakt gałek ocznych z powietrzem, a więc maski do nurkowania, okulary do pływania, gogle narciarskie… Istnieją już także okulary przeznaczone tylko do krojenia cebuli. Wszystkie te przedmioty mają uszczelkę, więc opary z cebuli nie powinny dostać się do oczu. Przyda się wszystko, co pomoże pokroić cebulę bez łez. Co ciekawe, nawet założenie okularów korekcyjnych albo soczewek kontaktowych może pomóc (może nie w zupełnej eliminacji, ale znacznym ograniczeniu podrażnienia gałek ocznych podczas krojenia cebuli).
Zautomatyzowanie pracy
Przydatnym sprzętem jest też siekacz do cebuli. W automatyczny sposób rozwiąże problemy pt.: „jak drobno pokroić cebulę” i jednocześnie „jak szybko pokroić cebulę”. Standardowa cena takiego urządzenia waha się między 15-50 złotych, ale są też takie, które kosztują około 100 złotych. Natomiast jego znaczną zaletą jest możliwość wykorzystania go nie tylko do samej cebuli, ale także do siekania wszystkich warzyw, a nawet owoców.
Czerwona jest delikatniejsza
Aby zminimalizować ryzyko łzawienia oczu podczas krojenia cebuli, można wybrać odmianę tego warzywa, zawierającą najmniej drażniących związków. To cebula czerwona, słodkawa i mało ostra w smaku oraz aromacie. Rzadko kiedy zdarza się, by substancje lotne w niej zawarte drażniły oczy.
Korzeń na koniec
Jeśli zaś chodzi o techniczną kwestię tego, jak pokroić cebulę – z pewnością warto pamiętać, że im mniejszy stopień rozdrobnienia, tym mniejsze ryzyko łzawienia oczu. Cebulę trzeba najpierw obrać z zewnętrznej warstwy, następnie odciąć górny „ogonek”. Nigdy nie należy odkrawać najpierw korzenia cebuli, ponieważ to w jego okolicy znajduje się największe stężenie związków odpowiedzialnych za drażnienie gałek ocznych. Po tych czynnościach wystarczy już tylko wybrać styl krojenia – w piórka, w kostkę, drobno posiekać albo zetrzeć na tarce i voila!