8 najczęstszych błędów podczas grillowania

szaszłyki z grilla

Sezon grillowy trwa w Polsce najczęściej od majówki do pierwszych jesiennych chłodów. Spotkanie przy grillu to okazja do próbowania nowych smaków i tradycyjnych grillowych karkówek, kiełbasek i szaszłyków. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać, by potrawy z grilla nie zamieniły się w niezdrowe, a nawet szkodliwe dla zdrowia.

Jak grillować, by było zdrowo i smacznie? Podajemy 8 najczęstszych błędów, popełnianych podczas grillowania. Warto o nich wiedzieć i nie popełniać, by dania z grilla cieszyły smakiem i były zdrowe.

Brudny ruszt

Wyczyszczenie rusztu grilla tuż po grillowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły, to najłatwiejszy sposób na usunięcie tłuszczu i przypalonych resztek. Grillowanie kolejnych potraw na przypalonym ruszcie to trochę jak jedzenie na nieumytych talerzach – ani zdrowe, ani smaczne.

Wilgotny węgiel

Wilgotny węgiel podczas rozpalania grilla to udręka, dlatego warto odpowiednio zabezpieczyć otwartą już torebkę, by przy kolejnym grillowaniu nie tracić nerwów. Zanim na grillu wylądują przysmaki, węgiel powinien osiągnąć odpowiednią temperaturę. Brykiet rozpala się nieco wolniej niż węgiel, ale za to dłużej trzyma odpowiednią temperaturę.

Mięso bez marynaty

Mięso na grilla najlepiej wcześniej zamarynować, np. w oliwie z przyprawami i kwaśnym dodatkiem (sokiem z cytryny). Marynata nie tylko nada smaku potrawom z grilla, ale też dzięki niej mięso pozostanie soczyste w środku, otoczone chrupiąca skórką.4.

Zbyt długie grillowanie

Aby potrawy z grilla były smaczne i aromatyczne, należy przestrzegać przygotowywania ich w odpowiedniej temperaturze, pilnując, by mięso grillowało się po kilkanaście minut z każdej strony. Zbyt długie grillowanie nie tylko wysusza potrawy, ale też naraża je na niezdrowe przypalenie.

Przypalanie produktów

Nie dopuszczaj do przypalania potraw. Zwęglona warstwa zawiera szkodliwe substancje, powstające w wyniku niepełnego spalania białka i tłuszczu. Aby bezpiecznie grillować ryby i mięso, wystarczy położyć je na aluminiowych tackach lub zawinąć w folię aluminiową – pozostaną wówczas bardziej soczyste niż przygotowane bezpośrednio na ruszcie, bez obaw o czarną, zwęgloną otoczkę.

Kapiący tłuszcz

Tłuszcz kapiący z podgrzewanego na ruszcie mięsa na gorące węgle jest źródłem toksycznych związków przenikających do potraw. Aby wyeliminować ten aspekt, wystarczy ułożyć mięso na tackach.

Nieprawidłowe grillowanie warzyw

Warzywa sprawiają podczas grillowania sporo kłopotów, dlatego też często z nich rezygnujemy. To błąd, bo wystarczy odpowiednio potraktować warzywa, by cieszyć się ich smakiem z rusztu. Delikatne warzywa lepiej przetrwają grillowanie, jeśli ułoży się je na tackach lub nabije na patyczki i poda w formie szaszłyków.

Grillowanie wszystkich produktów jednocześnie

Układając na ruszcie różne potrawy, warto wziąć pod uwagę czas niezbędny do ich przygotowania. Warzywa będą gotowe do spożycia dużo szybciej niż karkówka. Jeśli najpierw przygotujesz mięso, a na koniec dołożysz na ruszt cukinię, szparagi czy papryczki, goście będą mogli cieszyć się smakiem wszystkich grillowanych produktów jednocześnie.

Warto pamiętać o powyższych zasadach podczas grillowania, by w pełni cieszyć się smakiem mięsa i warzyw. Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie.

×