Udostępnij:
Słodkie ziemniaki, bataty… nazwy tego warzywa niekoniecznie wskazują na jego podobieństwo do produktu, który codziennie trafia na miliony polskich stołów. Jednak bataty i ziemniaki to dwa porównywalne pod wieloma względami warzywa. Ale jak przygotować bataty – czy tak samo, jak ziemniaki? Z czym je jeść i czy – podobnie, jak w przypadku ziemniaków – można przygotować z nich frytki?
Słodkie ziemniaki, inaczej bataty, można oczywiście przygotowywać na wiele sposobów. Jednak zanim o tym, warto najpierw poznać wartości tych warzyw. Bataty są bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, a także potas, fosfor, miedź i mangan. Są podobne pod względem kalorycznym do ziemniaków, zaś jeśli chodzi o smak – jak sama nazwa wskazuje, są nieco słodsze. Różnią się oczywiście też barwą, ale w zasadzie na tym koniec odmienności.
Jeśli ktoś zastanawia się, jak przyrządzić bataty, warto wiedzieć, że smakują dobrze zarówno w daniach na słodko, jak i tych wytrawnych.
Jak gotować bataty?
Gotowanie to najprostsza czynność, jaką można wykonać z batatami. Przed gotowaniem oczywiście należy je umyć i zazwyczaj obrać ze skórki. Istnieje kilka sposobów ugotowania batatów:
– w całości, wkładane do zimnej wody i gotowane do miękkości około 35 minut (od momentu zagotowania wody). Aby sprawdzić, czy bataty są gotowe, należy wbić w nie widelec lub nóż – jeśli miękko wchodzi w warzywo, to bataty są gotowe.
– pokrojone w kostkę, wkładane do wrzątku, który zaraz po włożeniu warzyw należy posolić (około 2 łyżeczki na litr wody). Tak pokrojone bataty gotuje się także około 30 minut od ponownego zagotowania wody. Wodę, w której gotuje się bataty, można też nieco posłodzić – około łyżeczką na litr wody – podkreśli to wyjątkowy smak batatów.
Bataty pieczone – przepis podstawowy
Pieczone, słodkie ziemniaki smakują jeszcze lepiej niż bataty gotowane. Przygotowanie takich batatów nie jest skomplikowane. Najpierw należy nastawić piekarnik na temperaturę 220 ℃. W międzyczasie bataty trzeba umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić według uznania. Pieczone bataty to nie tylko baza do faszerowanych, słodkich ziemniaków, ale także frytek z batatów. Przed włożeniem batatów do piekarnika warto więc pokroić je według uznania, ale niezbyt cienko i jednocześnie nie zostawiać kawałków znacznie odbiegających rozmiarem od pozostałych, aby wszystkie fragmenty warzyw upiekły się równomiernie.
Po pokrojeniu batatów do pieczenia, należy oprószyć je przyprawami – przede wszystkim solą i pieprzem (warto też spróbować batatów z odrobiną tymianku, rozmarynu). Kawałki słodkich ziemniaków, po wyłożeniu na tacę do pieczenia, warto skropić oliwą – uzyskają wówczas lepszy smak i chrupkość. Pieczone bataty potrzebują około 20 minut w rozgrzanym piekarniku, a ich gotowość do spożycia można sprawdzać za pomocą widelca czy noża, jak w przypadku gotowanych.
Z czym jeść bataty?
Bataty mogą być zarówno bazą do potraw, jak i niebanalnym dodatkiem. Upieczone bataty nierzadko wykorzystuje się do pieczenia ciast (np. brownie z batatów) czy robienia koktajli (np. koktajl z batatów, mleka migdałowego, cynamonu i kardamonu). Pieczone bataty można nafaszerować (np. dipem z twarożku i tuńczyka) lub podawać jako frytki do tradycyjnego obiadu. Bataty ugotowane można podawać w zupie (zamiast ziemniaków pokrojonych w kostkę) albo przygotować „kanapki” z ugotowanych na półtwardo plastrów batatów. Rozwiązań jest tyle, ile pomysłowych kucharskich głów.