Rosół jak u babci. Krok po kroku

rosół

Złocisto-żółty rosół z domowym makaronem – bez niego jeszcze w wielu domach nie istnieje niedzielny obiad. Czy można odtworzyć ten niepowtarzalny smak? Jak ugotować rosół, który będzie smakował jak u babci? Sprawdź krok po kroku!

Dla jednych to najpyszniejsza zupa na świecie, dla innych zaledwie baza do zupy. Jednym i drugim podpowiadamy, jak zrobić rosół, którego smak i aromat przypomni niedzielny obiad z dzieciństwa, a następnego dnia zamieni się w pyszną pomidorową przygotowaną na rosole.

Najlepsze mięso na rosół

W zależności od tego, jakie mięso na rosół zostanie wybrane, taki będzie jego smak. Domowy rosół można ugotować na połówce wiejskiej kury – w sklepie występuje również pod nazwą zagrodowa lub rosołowa. Taki rosół będzie złocisto-żółty, aromatyczny i delikatny. By nie był zbyt tłusty – nie każdy lubi wielkie oka na rosole – podczas gotowania należy zebrać łyżką warstwę tłuszczu, który zgromadzi się na powierzchni bulionu. Rosół przygotowany na wiejskiej kurze znany jest ze swych rozgrzewających i prozdrowotnych właściwości.

By rosół miał nieco bardziej wyrazisty smak, do mięsa drobiowego wystarczy dodać kawałek wołowiny. Najodpowiedniejszy będzie szponder lub łata, czy tłusty kawałek z kością. Taki rosół będzie też bardziej esencjonalny.

Delikatny i niezbyt tłusty rosół powstanie na bazie skrzydła indyczego lub porcji rosołowej i udka z kurczaka. Ciemniejszy i bardziej zdecydowany w smaku rosół daje mięso z kaczki.

Jak gotować rosół

Instrukcja, jak ugotować rosół krok po kroku właściwie jest bardzo prosta – oczyszczone i umyte mięso należy zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę – korzeń pietruszki, seler, odrobinę kapusty włoskiej lub kilka brukselek oraz marchewkę – tej ostatniej nie warto żałować, to prosty sposób, by rosół był żółty. Aromatu, smaku i koloru zupie doda także opalana cebula. To właśnie takie proste zabiegi, jak opalana cebula dodana podczas gotowania, nadają charakteru tej pysznej zupie. Przygotowanie jej na gazie nie sprawi większego problemu.

Jak opalić cebulę do rosołu, jeśli do dyspozycji jest tylko płyta indukcyjna?  Wystarczy przekrojoną na pól cebulę położyć na suchej patelni, najlepiej teflonowej i lekko przypalić. Wszystkie składniki zalać zimną wodą i powoli podgrzewać, by jak najdłużej zupa się nie zagotowała. Co jakiś czas trzeba zbierać pianę – tzw. szumowiny – powstającą na powierzchni, by rosół nie był mętny. Najprostszy sposób, by wyklarować rosół, czyli pozbawić go szumowin jest gotowanie go w dużym garnku, powoli. Mięso nie powinno być zamrożone, a jeśli trzeba uzupełnić wygotowany bulion, należy używać gorącej wody. Innym sprawdzonym trikiem na klarowny rosół jest gotowanie bez przykrycia od chwili zagotowania zupy.

Najlepsze przyprawy do rosołu to łatwo dostępny pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie dodane na samym początku gotowania. Nie potrzeba żadnych specjalnych kompozycji smakowych. Aromatu doda zupie także kilka gałązek świeżego lubczyku, pół pęczka natki pietruszki, liść selera. Zielenię należy wyjąć łyżką cedzakową przed podawaniem zupy.

Najlepiej osolić rosół dopiero kiedy mięso będzie już miękkie, pod koniec gotowania, dzięki temu będzie on bardziej esencjonalny.

Ile gotować rosół?

To zupa, która nie lubi pośpiechu, na małym ogniu, powoli gotując około 2-3 godziny powstanie zupa, która smakiem przypomni obiady u babci.

Rosół najlepiej smakuje z domowym makaronem, posypany zieloną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zamiast domowego makaronu można podać go z makaronem typu nitki. Delikatny rosołek drobiowy doskonale komponuje się także z lanym ciastem, w takiej wersji polubią go zwłaszcza dzieci.

Jak przechowywać rosół

Jeśli pozostał po obiedzie rosół, należy ostudzić go i schować do lodówki, koniecznie wyjmując wcześniej z zupy mięso oraz warzywa – pozostawione w rosole zepsują jego smak. Najlepiej przecedzić przez sitko wszystkie dodatki, a z pozostałego rosołu przygotować np. pomidorową – jej smak będzie wyśmienity.

Rosół można także zamrozić – ostudzony i przecedzony wlać do foremek lub woreczków do lodu. Domowe kostki rosołowe sprawdzą się do przygotowania sosów lub jako dodatek do zup-kremów. Można je przechowywać w zamrażalniku przez wiele tygodni.

Proste pomysły na to, co zrobić z mięsa z rosołu

Mięso z rosołu często jadało się na drugie danie – to najprostszy sposób na wykorzystanie tego produktu. Wiele osób jednak nie lubi smaku gotowanego mięsa, zwłaszcza drobiowego, wówczas zmielone mięso z rosołu można wykorzystać do przygotowania farszu do pierogów lub z dodatkiem wątróbki jako pasztet czy pastę do smarowania kanapek. Do tego celu można wykorzystać również warzywa z rosołu zmielone razem z mięsem. Same warzywa posłużyć mogą jako baza do tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Rosół to nie tylko zupa – to wspomnienie niedzielnego popołudnia z dzieciństwa. Ma wiele zalet: jest pyszny, esencjonalny i można wykorzystać wszystkie jego składniki zarówno do przygotowania innej zupy, jak i jako produkty do drugiego dania.

 

×