Święta, które zrobią się same

barszcz z uszkami, święta które zrobią się same

„Święta, święta i po świętach” – to coroczne powiedzenie w wielu domach kwituje mnóstwo przygotowań i dwa dni siedzenia za stołem, czyli tradycyjne święta. Mnóstwo potraw, które po świętach trzeba „dojadać”, przygotowania od świtu do nocy na wiele dni przed, a jeszcze wcześniej kolejki, kilogramy zakupów oraz niemałe koszty. Ale święta nie muszą tak wyglądać – oto kilka pomysłów, jak zachować rodzinną atmosferę, ułatwić przedświąteczne przygotowania i zorganizować święta oszczędnie. Jak przygotować święta tak, żeby się nie narobić?

Ostatnie miesiące pozwoliły nam wszystkim zrozumieć, jak ważne są relacje i wspólny czas. Święta to magiczny okres, który w tym roku z pewnością spędzimy inaczej niż dotychczas. Co na święta zaplanować i przygotować, żeby zachować ich klimat, a także mieć czas dla rodziny? Oto kilka podpowiedzi!

Kupuj mądrze

Żeby przygotować święta, trzeba najpierw kupić i przynieść do domu ogromne ilości jedzenia. Ile razy przechodziła przez głowę myśl, że jest za dużo potraw i jedzenia mogłoby być o połowę mniej?

Czas wyciągnąć wnioski – nie wyrzucać pieniędzy w błoto i nie tracić zbyt dużo czasu w kuchni. Jak to osiągnąć?

  • Zamawiać przez internet – nie warto zostawiać świątecznych zakupów na ostatnią chwilę. W tym roku kolejki to nie tylko męczący obowiązek, ale też niepotrzebne narażanie się. Jeśli możesz, zamów przez internet, aby uniknąć dźwigania ciężkich toreb z zakupami oraz męczącej wizyty w zatłoczonym markecie – zamówisz wszystko co potrzebne siedząc wygodnie w domu.
  • Zrobić listę potrzebnych produktów – przyjemne święta to przede wszystkim rozsądne zakupy. Jeśli już wybierzemy się do sklepu, warto przygotować listę, dzięki której szybko kupimy to, co będzie nam potrzebne, oszczędzając przy tym mnóstwo czasu.
  • Kupować z głową – policz osoby, które w tym roku zasiądą przy świątecznym stole i przygotuj jedzenie na dokładnie tyle osób. Zamiast odgrzewać po raz kolejny karpia czy jeść świąteczną pieczeń czwarty dzień na obiad, po prostu przygotuj mniej. Jeśli wolisz mieć „w zapasie”, część dań po przygotowaniu możesz zamrozić i rozmrozić w razie potrzeby w święta albo ucieszyć domowników takim specjałem na długo po Bożym Narodzeniu.
  • Rozdzielić przygotowanie świątecznych potraw. Jeśli robisz wspólną Wigilię, podziel przygotowanie świątecznych smakołyków – ciast, sałatek, ryby po grecku czy śledzi w oleju. Niech każdy weźmie udział w zapełnieniu świątecznego stołu.

Święta wesołe dla wszystkich

Tegoroczne święta z pewnością będą inne – przy wielu stołach nie zasiądą wielkie rodziny, ponieważ wciąż musimy przestrzegać rygorów sanitarnych. Dla wielu z pewnością będą one z tego powodu mniej wesołe i wystawne. Z dnia na dzień wiele restauracji i kawiarni musiało zamknąć swoje lokale – aby pomóc im przetrwać ten trudny czas, a sobie odjąć nieco pracy, przed świętami można zamówić sernik w lokalnej kawiarence czy pasztet lub uszka do barszczu w restauracji. Gotowe danie świąteczne czy wigilijny catering, który pozwoli zaoszczędzić czas na przygotowanie potraw, pozwolą cieszyć się ich domowym smakiem i sprawić, by świętować mogli także ci, którzy potrzebują wsparcia. Święta bez stresu zapewnią także sprawdzone potrawy przygotowane przez profesjonalistów.

Czas z rodziną zamiast w kuchni

Szybkie przepisy na święta pozwolą cieszyć się smakiem domowych potraw, a jednocześnie zaoszczędzić czas spędzony w kuchni i przeznaczyć go na bycie razem.

Oto kilka podpowiedzi, by spędzić mniej czasu w kuchni:

  1. Półprodukty oszczędzające czas, np. zmielony twaróg na sernik, masa makowa do makowca.
  2. Wcześniejsze przygotowanie – świąteczny bigos lub kapustę z grzybami możesz przygotować wcześniej i zawekować w słoiki, a samodzielnie przygotowane uszka włóż do zamrażalnika – przetrwają w tej postaci jeszcze długo po świętach, co umożliwi spędzenie przedświątecznego czasu bez stresu w kuchni. Na ostatnią chwilę można zostawić jedynie te potrawy, które najlepiej smakują świeże.
  3. Tradycyjne dania wigilijne w szybkiej wersji, nieco zmodyfikowane – np. karp z woka, tatar ze śledzia na przystawkę, błyskawiczna sałatka warstwowa, crumble lub piernikowe praliny na świąteczny deser.

Oto recepta jak przygotować święta, ale się nie narobić. Wprowadź w życie kilka prostych porad, a nadchodzące Boże Narodzenie przebiegnie bez niepotrzebnego stresu i długich godzin spędzanych jak co roku w kuchni i na zakupach. Bo najważniejsze, by święta spędzić w dobrej, rodzinnej atmosferze. Przecież Wigilia to nie tylko potrawy, ale przede wszystkim bliskość i celebracja wspólnych chwil.

×