Kombucha – co to właściwie jest?

Kombucha – co to właściwie jest?

Kombucha to fermentowana, musująca herbata, która w ostatnich latach robi zawrotną karierę jako napój funkcjonalny. Słodki napój poddawany jest fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, nazywany też japońskim. Jej nazwa oznacza w Japonii – skąd pochodzi – herbatę z wodorostów.

Nie tylko nasze szafy podlegają modzie, lecz także to, co znajduje się na talerzu i w koszyku sklepowym. Do topowych produktów dołączyła kombucha, czyli fermentowana, słodka herbata. Skąd się wzięła, jak smakuje i co to właściwie jest kombucha?

Co to jest kombucha

Kombucha, podobnie jak grzybek japoński, znana jest już od przeszło dwóch tysięcy lat. Napój uzyskuje się poprzez dodanie do posłodzonej herbaty grzybka, powodującego jego fermentację. To właśnie podczas tego procesu wytwarza się gaz w napoju, dzięki któremu kombucha jest musująca. Jej kolor zależy od rodzaju użytej do fermentacji herbaty – z zielonej otrzymamy jasnosłomkowy napój, a z czarnej ciemnobrązowy. Napój ma słodko-kwaśny smak, podobny do kiszonych jabłek. Dobrze smakuje schłodzony. Można wzbogacić jego smak różnymi dodatkami, np. mięty.

Kto wymyślił kmobuchę

Właściwości kombuchy znane były już w starożytnych Chinach, gdzie uznawano ją za napój energetyzujący i oczyszczający. Do Polski dotarła przez Japonię i Rosję.

Jak zrobić kombuchę

Składniki do przygotowania podstawowej wersji kombuchy: 1 torebka czarnej lub zielonej herbaty, biały cukier 100g na 1 l wody. Herbatę należy zaparzyć, posłodzić i ostudzić. Do tak przygotowanego napoju zaszczepić odrobinę grzyba, czyli dodać szklankę kombuchy z poprzedniej fermentacji. Grzybka do pierwszego przygotowania można kupić w sklepie z produktami ekologicznymi. Warto jednak wiedzieć, że grzybek japoński w istocie nie jest grzybem, a kulturą bakterii i drożdży.

Napój nakrywamy i odstawiamy do fermentacji na 8 dni w ciepłe miejsce. Kombuchę przygotowujemy w szklanym lub ceramicznym naczyniu.

Gotową kombuchę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, jest także stałym punktem w menu wielu restauracji.

Jakie są właściwości kombuchy?

Kombucha uważana jest przez wielu za niemal cudowny napój i antidotum na wiele dolegliwości, jednak nie potwierdziły ich żadne badania naukowe. Czy warto ją więc pić? Pewne jest, że napój wykazuje właściwości odtruwające.  Kombucha zawiera również liczne kwasy organiczne, m.in. octowy i mlekowy, witaminę B i C oraz bogactwo składników mineralnych, dzięki czemu pozytywnie wpływa na odporność organizmu.

Napój nie jest jednak polecany dla dzieci, kobiet w ciąży i cukrzyków, ponieważ w jej składzie można znaleźć alkohol, kofeinę oraz cukier. Picie kombuchy odradza się także osobom zmagającym się z dolegliwościami jelitowymi, obniżoną odpornością czy drożdżakami.

Pita z umiarem kombucha z pewnością stanowi urozmaicenie wśród napojów chłodzących, jednak jej prozdrowotne właściwości póki co nie zostały udowodnione.

 

Źródła:

  1. http://www.medonet.pl/zdrowie,kombucha—wlasciwosci–sposob-przygotowania–przeciwwskazania-do-spozywania,artykul,1729365.html
  2. https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/metody-alternatywne/kombucha-kombucza-wlasciwosci-grzyba-herbacianego-aa-ZatL-EyjE-RmUg.html
×