Udostępnij:
O tym jak bardzo lubimy dobry, świeży chleb świadczą długie kolejki do piekarni oferujących tradycyjne wypieki bez polepszaczy. A także to, ile jesteśmy w stanie zapłacić za dobry chleb. Pyszny, zdrowy, z chrupiącą skórką i ulubionymi dodatkami można upiec samodzielnie, to naprawdę nic trudnego.
Na zakwasie czy bez
Domowe wypieki zawsze cieszą domowników, tym bardziej jeśli na niedzielne śniadanie będą mogli zjeść domowy chleb z chrupiąca skórką. Dokładnie taki, jak w dzieciństwie u babci. Zwłaszcza, że do jego przygotowania nie jest potrzebny żaden specjalny sprzęt – wystarczy zwykły piekarnik i foremka – keksówka do ciasta. Jeśli nie macie, obejdzie się i bez niej.
Do przygotowania domowego pieczywa można użyć dostępnych w sklepach mieszanek ziaren, mąki i suszonych drożdży lub bezglutenowej mieszanki samych ziaren, do których należy dodać jedynie jajko. To pomysły na szybko.
Jednak wyrobiony samemu to prawdziwie domowy chleb. Z zakwasem czy na drożdżach? To zależy od upodobań – chleb na zakwasie ma lekko kwaskowy smak, jednak jego wartości zdrowotne są nieporównywalnie większe niż tego, który wyrósł na drożdżach. Domowy chleb – na drożdżach czy na zakwasie – nie potrzebuje spulchniaczy ani środków poprawiających smak i zapach.
Jak przygotować zakwas
Najlepiej zdobyć zakwas od kogoś, kto go posiada – im starszy zakwas tym lepszy. Jeśli musisz przygotować go samodzielnie od zera, potrzebujesz około 4 dni na wyhodowanie zakwasu przygotowanego z wody i mąki – najłatwiej pójdzie z mąką żytnią. Zakwas trzeba codziennie dokarmiać, dosypując odpowiednią ilość mąki i podlewając wodą. Zakwas rosnący należy trzymać w ciepłym miejscu.
Jakie dodatki do domowego chleba
Do domowego chleba warto dorzucić swoje ulubione dodatki. W zależności od rodzaju chleba mogą to być pestki dyni, słonecznika, czarnuszki, oliwki, żurawina, suszone pomidory czy ulubione zioła, orzechy, a nawet suszone owoce.
Aromatyczny chleb z dodatkiem ziół lub suszonych pomidorów doskonale smakuje jedzony w stylu włoskim – moczony w oliwie z oliwek.
Szybki kurs pieczenia chleba dla początkujących
Oto prosty przepis na domowy chleb na zakwasie. Ja upiec taki domowy specjał?
Przepis na domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
Składniki: ½ kg mąki razowej żytniej, ½ kg mąki razowej pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 l ciepłej wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, zakwas.
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Wyrabiać ok. 20 minut, a następnie uformować kulę i zostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny (można zostawić chleb do wyrośnięcia na noc). Ciasto powinno powiększyć się o ok. 1/3. Wyrobić ponownie, dodać ulubione dodatki, podzielić na pół i wypełnić do wysokości 3/4 wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką keksówki. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem lub wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200°C przez ok. 1,5 godziny.
A jak upiec domowy chleb bez zakwasu?
Chleb żytnio-orkiszowy na drożdżach
Składniki na zaczyn: 50 g mąki pszennej typu 550, 100 g mąki żytniej typu 720, 100 g mąki orkiszowej typu 630, 5 g suszonych drożdży, 200 g zimnej wody.
Składniki na chleb: 50 g mąki pszennej typu 550, 100 g mąki żytniej typu 720, 100 g mąki orkiszowej typu 630, 5 g suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, 20 g oliwy z oliwek, 150 g zimnej wody.
Składniki zaczynu wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 12 godzin, a następnie wyrośnięty zaczyn wymieszać z wodą i dodać wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wyrobić – ciasto powinno być lepkie, nie podsypujemy go jednak mąką.
Wyrobione ciasto pozostawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a gdy podwoi swoją objętość należy uformować odpowiedni kształt i przełożyć do wysmarowanej oliwą foremki. Zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Chleb pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 45 minut.
Jak przechowywać domowy chleb
By chleb dłużej zachował świeżość, warto przechowywać go w lnianym woreczku lub owinąć kuchenną ściereczką. Nie należy przechowywać go w lodówce, ponieważ wilgoć przyspiesza jego pleśnienie.
Czerstwy domowy chleb można wykorzystać do przygotowania grzanek do zupy-krem. Chleb pokrojony w kosteczki, lekko posmarowany masłem lub oliwą z oliwek i oprószony czosnkiem przepuszczonym przez praskę trzeba podsmażyć na patelni. Grzanki należy przechowywać w suchym miejscu.