Udostępnij:
Lato i jesień to pory roku, kiedy w sadach, ogrodach i na miejskich bazarkach pojawia się bogactwo lokalnych warzyw i owoców, z których można do woli komponować menu. Podpowiadamy, co jeść jesienią, by w pełni wykorzystać potencjał sezonowych warzyw i owoców.
Sezonowe śniadanie
Jednym z typowych dań śniadaniowych jest owsianka – posypana jesiennymi owocami: malinami, borówkami lub uprażonymi jabłkami i orzechami to nie tylko smaczne, ale i pożywne śniadanie. Jeśli znajdzie się w niej odrobina cynamonu i imbiru, danie dodatkowo rozgrzeje w zimny poranek. Zwykła jajecznica nabierze zupełnie nowego smaku, jeśli dodasz do niej kilka kurek, pieczarek czy pomidora.
Jeśli nie masz czasu rano na przygotowywanie posiłku, zrób wieczorem pankejki na kefirze, które rano szybko podgrzejesz na patelni – posypane malinami i borówkami możesz nawet zabrać do pracy. Przygotowując zwykłe kanapki pamiętaj o warzywach – pokrojonej w paseczki czerwonej papryce, pomidorach, sałacie i małosolnym ogórku. Kolorowe kanapki to zachęta to zjedzenia śniadania – jemy przecież także oczami.
Jesienne warzywa na obiad
Pierwsze jesienne chłody wymuszają zmianę diety bogatą w letnie sałatki i chłodniki na bardziej treściwe i rozgrzewające dania. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne są zupy-krem komponowane na bazie sezonowych warzyw – zupa-krem z dyni wzbogacona o odrobinę startego imbiru rozgrzeje i wzmocni organizm, a do tego na talerzu – posypana uprażonymi pestkami – wygląda bardzo apetycznie. Zmiksowane zupy zjedzą nawet dzieci, które nie przepadają za warzywami. Jesienną zupę-krem przygotujesz z cebuli, pora, brokuła, kalafiora, papryki i marchewki, a nawet brukselki. Jesień to także czas na tradycyjne zupy bogate w warzywa – fasolową, barszcz ukraiński, grzybową czy kalafiorową.
Dary jesieni to podstawa sezonowej kuchni. Co jeść jesienią? Faszerowane warzywa – paprykę, pomidory, cukinię, zapiekankę z bakłażanów w sosie pomidorowym lub zapiekankę ziemniaczaną. Połączenie dań mięsnych z warzywami to sposób, by przemycić te ostatnie warzywnym niejadkom. Wypróbujcie curry z dyni i kurczaka, gulasz z czerwoną papryką lub drobiowe pulpeciki w sosie szpinakowo-serowym.
Jesienią, amatorzy grzybów mogą wreszcie cieszyć się ich smakiem. Leśne skarby – kurki, podgrzybki, maślaki oraz rydze stwarzają mnóstwo kulinarnych możliwości. A gdy zbiory będą obfite, także okazję do ususzenia grzybów lub zamarynowania na zimowe miesiące.
Przed zimowymi chłodami warto wzmocnić organizm włączając do menu czosnek i cebulę zawierające naturalne substancje podnoszące odporność.
Z sadu do kuchni
Zanim na nasze stoły trafią banany i mandarynki, cieszmy się bogactwem jesiennych sadów i lokalnych owoców. To właśnie teraz najlepszy smak i najwięcej witamin mają jabłka, gruszki i śliwki, które zaspokoją potrzebę czegoś słodkiego jako przekąska. Można je też wykorzystać do przygotowania deseru czy ciasta.
Jesień to najlepszy sezon na szarlotki z kwaśnych antonówek, jogurtowe ciasto z gruszkami, drożdżowe ze śliwkami czy tartę orzechowo-śliwkową. To także moment, w którym najlepiej smakują knedle ze śliwkami.
Teraz, kiedy owoce mają najlepszy smak, warto przygotować także przetwory na zimę – powidła śliwkowe, dżemy brzoskwiniowe, gruszki i śliwki w marynacie oraz duszone jabłka antonówki, z których zimą szybko przygotujesz szarlotkę pachnącą latem.
Jesienne bogactwo warzyw i owoców to okazja do uzupełnienia zapasów na zimę. Komponujmy nasze menu wykorzystując kolorowe jesienne warzywa i owoce.