5 sposobów na zdrowe chipsy

5 sposobów na zdrowe chipsy

Jedzenie klasycznych chipsów jest passe. Jednak wielbiciele chrupiących plasterków nie muszą na stałe wykreślać ich ze swojego menu, a jedynie zastąpić te niezdrowe, zdrowymi chipsami z warzyw lub owoców i bez wyrzutów sumienia zajadać się chrupiącą przekąską. Oto alternatywne pomysły na przygotowanie zdrowych chipsów: ziemniaczanych, warzywnych i owocowych.

Z czego zrobić zdrowe chipsy

Klasyczne chipsy nie należą do najzdrowszych przekąsek, jednak ich warzywne, zdrowe odpowiedniki, można podawać nawet dzieciom. Da się zrobić je z wielu dostępnych warzyw i owoców. Jak?

Chipsy warzywne: Pokrojone w cienkie plasterki, skropione oliwą z oliwek (a także z dodatkiem chilli, która nada lekko pikantnego smaku lub posypane grubą solą) i upieczone w piekarniku marchewka, burak, batat, seler, pietruszka, cukinia zastąpią klasyczne chipsy.

Można tak przygotowane warzywa smażyć na rozgrzanym oleju – wówczas jednak nie będą już  tak zdrowe.

Chipsy z jarmużu: Doskonałym dodatkiem do zup-krem o słodkim smaku, np. z batata, selera, papryki i dyni będą chipsy z jarmużu. Można je także chrupać jak przekąskę. Umyte i osuszone liście jarmużu należy rozdrobnić i pozbawić grubych włókien, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, opcjonalnie posypać grubą solą i wstawić na ok. 6 minut do piekarnika nagrzanego do 120°C.

Jak przygotować zdrowe chipsy ziemniaczane

Jeśli warzywne chipsy nie zastąpią tych klasycznych, warto przygotować je samemu w domu– będą pozbawione dodatków konserwujących i wzmacniających smak oraz zapach. Do ich przygotowania potrzebne będą jedynie ziemniaki, olej i sól.

Obrane ziemniaki należy pokroić na bardzo cienkie plasterki (ok. 1 mm), najlepiej na mandolinie lub szatkownicy. Osuszone, posypane solą i skropione olejem należy ułożyć na rozłożonym na blaszce papierze do pieczenia tak, by nie zachodziły na siebie, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na ok. 15 minut.

Słodkie chipsy

Tego rodzaju przekąski szczególnie posmakują dzieciom, zastąpią także czekoladowe batony, kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Owocowe chipsy można przygotować z banana, jabłka czy gruszki.

Chipsy bananowe najłatwiej przygotować w suszarce do owoców. Można zrobić je również w piekarniku, choć ta wersja wymaga sporo cierpliwości, ponieważ plasterki powinny się suszyć ok. 10 godzin. Banany, pokrojone na plasterki ok. 4 mm grubości, należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 60°C i przy lekko uchylonych drzwiczkach suszyć ok. 5 godzin. Po tym czasie przewrócić plasterki na drugą stronę i suszyć kolejne 5 godzin.

Podobnie można przygotować chipsy z jabłek – prostsza i szybsza wersja w suszarce do owoców, dłuższa w piekarniku – w przypadku plasterków z jabłek wystarczą ok. 2 godziny suszenia. Latem można wysuszyć na słońcu pokrojone w cienkie plasterki jabłka i gruszki i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jabłka można posypać odrobiną cynamonu, wanilii lub imbiru oraz skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały podczas pieczenia lub suszenia.

Dodatki do chipsów

Domowe chipsy, które składają się tylko z naturalnych składników, pozbawione są charakterystycznego smaku tych klasycznych, „sklepowych” przekąsek. Jak je przyprawić, by miały wyrazisty smak? Plasterki przed pieczeniem można posypać grubą solą czy ostrą papryką – innym sposobem na nadanie pikantnego smaku jest skropienie oliwą z oliwek z dodatkiem chilli czy posypanie parmezanem. Owocowe przysmaki można posypać przyprawami – cynamonem, imbirem lub wanilią.

Domowe chipsy doskonale smakują z dipami na bazie sosu pomidorowego, dipem rzodkiewkowym (starte na tarce o małych oczkach rzodkiewki należy połączyć z jogurtem typu greckiego), czy czosnkowym. Idealnym dodatkiem podkreślającym smak domowych chipsów będą także gotowe sosy. Jeśli lubisz pikantne dodatki, doskonałym wyborem będzie sos wasabi. Z kolei miłośnicy łagodnych, lecz wyrazistych smaków mogą zdecydować się na sos sezamowy lub sos czosnkowy.

Domowe chipsy można chrupać podczas domówki, na wycieczce a także zapakować jako przekąskę do szkolnej śniadaniówki. ­

×