Produkty, które pobudzą pracę mózgu

Produkty, które pobudzą pracę mózgu

Już od rana czujesz się zmęczony? Zaczynasz efektywnie pracować dopiero po 11? Sprawdź, co jeść, by Twój mózg od rana pracował na wysokich obrotach!

Jesteś tym, co jesz – mówią i mają rację. To, co zjadamy, nie tylko zaspokaja głód i daje przyjemność naszym kubkom smakowym, ale także buduje organizm. Zbilansowana dieta sprawia, że jesteśmy zdrowi, odporni, a nasz organizm lepiej funkcjonuje. Dietą można także wspomóc działanie organizmu w konkretnym zakresie. Herbata z sokiem malinowym albo czosnek przemycany przez babcię na przeziębienie? Tym, co jesz można codziennie wspierać organizm w jego lepszym funkcjonowaniu. Jakie produkty wpływają na pracę mózgu?

Co jeść, by lepiej myśleć

Mózg zużywa niemal jedną czwartą energii dostarczanej organizmowi. Nie tylko w okresie szczególnego wysiłku intelektualnego, ale także na co dzień warto jeść produkty poprawiająca koncentrację. Mózg, do sprawnego funkcjonowania, potrzebuje minerałów, witamin oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

Co jeść na koncentrację:

  • Orzechy

Orzechy to kaloryczna, ale zdrowa przekąska. Dostarczają organizmowi wiele składników mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez, które mają pozytywny wpływ na proces uczenia się i zapamiętywania. Jakie orzechy są najlepsze dla mózgu? Migdały, orzechy arachidowe, orzechy laskowe, pistacje, orzechy nerkowca i orzechy włoskie. Dietetycy zalecają zjadanie ok. garści orzechów dziennie.

  • Pieczywo pełnoziarniste

Mózg do działania potrzebuje glukozy, a ta pozyskiwana jest z węglowodanów. Najlepszym ich źródłem są produkty pełnoziarniste, takie jak pieczywo, muesli, płatki owsiane, makaron i brązowy ryż. Zapewnią nie tylko paliwo, ale i witaminy z grupy B.

  • Jajka

Są źródłem lecytyny i witaminy B12, zaś samo żółtko jest bogactwem choliny, dzięki czemu    pozytywnie oddziałuje na mózg oraz procesy zapamiętywania. W diecie poprawiającej koncentrację warto uwzględnić jajko na miękko na śniadanie i zapewnić organizmowi dobry start od samego rana.

  • Banany

Średni owoc zawiera tyle magnezu, co garść orzechów. Jest kaloryczną, ale zdrową przekąską, która poprawi pamięć i koncentrację.

  • Borówka amerykańska

Badania dowiodły, że borówka amerykańska ma właściwości spowalniające procesy nurodegradacyjne zachodzące w mózgu m.in. w związku ze starzeniem się organizmu. Ich włączenie do diety pomaga w lepszym funkcjonowaniu krótkotrwałej i długotrwałej pamięci.1

  • Ryby morskie

Mózg składa się z tłuszczów DHA, które można mu dostarczyć poprzez pożywienie. Najlepszym źródłem są tłuste ryby morskie niehodowlane: tuńczyk, łosoś, dorsz, makrela. Jedzone przynajmniej raz w tygodniu poprawiają pamięć i pozytywnie wpływają na koncentrację.

  • Kakao

Kakao oraz gorzka czekolada o jego dużej zawartości poprawia przepływ krwi do mózgu, podnosi poziom endorfin oraz pozytywnie wpływa na procesy uczenia się i zapamiętywania, wszystko to dzięki zawartości flawonali oraz niewielkiej ilości kofeiny. Kostka gorzkiej czekolady albo kakao podczas uczenia się pozytywnie wpłyną na pracę mózgu.

  • Rośliny strączkowe

Strączki to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, które zapewniają mózgowi i całemu organizmowi paliwo na długie godziny. Rekomendowane jest spożywanie niewielkiej ilości strączków kilka razy w tygodniu. Warto jeść naprzemiennie bób, fasolę, soczewice, groch i ciecierzycę.

  • Zielona herbata

Zielona herbata uznawana jest za jeden z najzdrowszych produktów, udowodnione zostały jej właściwości chroniące mózg oraz pozytywnie oddziałujące na proces zapamiętywania.

  • Yerba

Yerba mate – napój z południowoamerykańskiego ostrokrzewu uznawany jest za jeden z najkorzystniej działających „pobudzaczy” mózgu, sprzyja koncentracji i zapamiętywaniu.

×