Udostępnij:
Mrożenie to doskonały sposób na uniknięcie marnowania jedzenia oraz zaoszczędzenie czasu. Przygotowanie obiadu z zamrożonej porcji ogranicza się zaledwie do rozmrożenia i podgrzewania. Podobnie znacząco skraca się czas przygotowania obiadu w przypadku wykorzystania mrożonych produktów. W kwestii mrożenia cały czas pada wiele pytań. Co można mrozić? Jak mrozić dania jednogarnkowe? Czy można zamrozić zupę?
Co można mrozić?
Ważne jest, aby wiedzieć jakie dania można zamrozić. Odpowiednio dobrane składniki dania nawet po rozmrożeniu będą smakowały wyśmienicie. Mrożenie doskonale sprawdza się w przypadku produktów mącznych, takich jak pierogi, kluski, kopytka czy pyzy. Z powodzeniem można mrozić również ciasta – drożdżowe, kruche, francuskie oraz filo. Mrożone ciasto można wykorzystać do przygotowania tart, sakiewek, pizzy, pierożków, pasztecików oraz roladek. Jak najbardziej można mrozić także świeże drożdże, co wydłuży ich termin przydatności.
Mrożenie sprawdza się bardzo dobrze również w przypadku zup i sosów. Można je umieszczać w woreczkach strunowych lub pojemnikach. W przypadku zupy powinna być to zupa czysta lub krem, bez dodatku makaronu, ryżu lub kaszy.
Na mrożenie można zdecydować się w przypadku wszelkiego rodzaju potrawek, dań jednogarnkowych czy gulaszy z mięsem, strączkami lub rybami. Zamrozić można także upieczone/duszone i poporcjowane mięso. Dzięki temu na bieżąco można przygotować do niego różnego rodzaju sosy i dodatki, by urozmaicić dietę.
Czego nie mrozić?
Oprócz wiedzy o tym, co można zamrozić, warto wiedzieć także czego nie należy umieszczać w zamrażarce. Ujemna temperatura powoduje bowiem pogorszenie jakości i smaku części produktów po rozmrożeniu. Do tych produktów należą:
- jaja oraz sosy na bazie jaj
- ogórek, surowy pomidor, rzodkiewka, sałata, kapusta oraz kalarepa,
- jogurt, śmietana, serek wiejski oraz sosy z ich dodatkiem,
- ryby, które przechowywane były wcześniej w lodówce (ryby należy zamrażać jak najszybciej po złowieniu lub obróbce termicznej)
Jak mrozić dania?
Danie lub zupę po ugotowaniu należy schłodzić. Włożenie ciepłego posiłku do zamrażarki podniesie temperaturę w jej wnętrzu, co może spowodować częściowe rozmrożenie znajdujących się tam produktów i dań. Dodatkowo wpłynie to negatywnie na pracę zamrażalnika. Aby ułatwić rozmrażanie i późniejsze przygotowanie dań, przed włożeniem do zamrażarki warto je poporcjować. Dzięki temu możliwe będzie wyjęcie dokładnie takiej ilości, jaka w danym momencie będzie potrzebna.
Aby pierogi lub kluski nie sklejały się ze sobą, należy włożyć je do zamrażalnika ułożone na desce, a dopiero po wstępnym zamrożeniu umieścić w opakowaniu.
Posiłki należy mrozić w specjalnych torebkach strunowych, woreczkach oraz pojemnikach. Są one opisane lub mają symbol śnieżynki. Wykorzystując dedykowane opakowania można mieć pewność, że są szczelne i trwałe. Posiłki można mrozić w słoikach, jednak należy pamiętać, by nie napełniać ich po brzegi. Mrożone produkty, zwłaszcza płynne, zwiększają objętość w ujemnej temperaturze, co mogłoby spowodować pęknięcie słoika.
Mrożąc dania można wykorzystać również pakowanie próżniowe. Wydłuży to trwałość produktu oraz ułatwi zagospodarowanie przestrzeni zamrażalnika.
Aby zużywać w pierwszej kolejności to, co zostało najwcześniej zamrożone, na opakowaniu warto zapisywać datę zamrożenia. Dodatkowo można umieścić nazwę dania, by łatwiej odszukać interesującą porcję. Sprawdzi się to szczególnie w przypadku pierogów oraz dań jednogarnkowych.
Jak rozmrażać dania?
Sposób rozmrażania produktów jest niezwykle ważny zarówno pod względem bezpieczeństwa, jak i walorów smakowych. Warzywa mrożone można gotować/dusić/smażyć bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika. Owoce można wykorzystać mrożone lub po całkowitym rozmrożeniu. Pozostałe produkty i dania należy poddawać obróbce termicznej dopiero po całkowitym rozmrożeniu. Istnieją dwie metody rozmrażania. W przypadku pierwszej, produkt lub danie do rozmrożenia umieszcza się w lodówce. Czas rozmrażania zależy od wielkości produktu lub porcji.
Drugim sposobem jest umieszczenie pojemnika lub woreczka w zimnej wodzie. Wodę należy wymieniać co 30 minut.
Wiedza na temat właściwego mrożenia i rozmrażania potraw jest niezwykle cenna. Dzięki kilku przydatnym wskazówkom można nie tylko ułatwić sobie codzienne gotowanie, lecz również oszczędzić czas i pieniądze.