Udostępnij:
Sezon na szparagi trwa krótko. Przełom maja i czerwca to najlepszy moment na szparagi. By nacieszyć się ich delikatnym smakiem, warto przyrządzać je na wiele sposobów. Pomysły na szparagi w kuchni to zarówno dania bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, jak i wykwintne przepisy, które zachwycą także wyrafinowane podniebienia.
Jak wybrać szparagi
Jak przyrządzić szparagi? To pytanie często nurtuje osoby, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. By wydobyć pełnię smaku warto wiedzieć nie tylko jak się zabrać do ich przygotowania, ale także jak kupić dobre szparagi i jak sprawdzić, czy szparagi są świeże. Szybki test wykonać można w sklepie – główki świeżych szparagów powinny być jędrne i zielone, a końcówki nie powinny być zdrewniałe. Pęczki szparagów często czekają na klientów zanurzone w wodzie, przed kupnem należy sprawdzić, czy nie ma na nich pleśni. Powinny także mieć przyjemny zapach.
Jak przyrządzić szparagi
Przed obróbką należy dokładnie umyć szparagi pod bieżącą wodą – mogą się na nich znaleźć ziarenka piasku, które będą nieprzyjemnie zgrzytały podczas jedzenia. Końcówki szparagów odłamujemy, delikatnie wyginając warzywo. Nie trzeba ich wyrzucać – końce przydadzą się do przygotowania zupy-krem z dodatkiem całych szparagów.
Zielone szparagi nie wymagają obierania.
Co zrobić ze szparagów
Dania ze szparagami mają wiele odsłon. Jedną z nich jest proste połączenie z jajkiem w wersji śniadaniowo-kolacyjnej, a także smaczne i szybkie w przygotowaniu makarony i risotto. Co zrobić ze szparagów, by zachwycić gości na letnim przyjęciu? Grillowane szparagi lub szparagi w boczku. Prostych i pysznych dań ze szparagami jest mnóstwo.
Dania ze szparagami nie są czasochłonne, warzywo wystarczy lekko obgotować, pokroić w niezbyt grube plasterki i dodać do jajecznicy – tradycyjne śniadanie nabierze nowego smaku.
Szparagi z jajkiem w koszulce to nieco trudniejsze danie, ze względu na skomplikowane przygotowanie jajka, ale prosty patent ułatwi to zadanie – wystarczy wbić je do woreczka foliowego i w nim włożyć do wrzącej wody, wyjąć po trzech minutach, ułożyć na obgotowanych szparagach i polać sosem holenderskim. Delikatny smak dania przełamią chipsy z bekonu.
Boczek i bekon to produkty, które podbiją serce i podniebienie smakoszy – propozycja na kolację we dwoje i przystawkę na letnie przyjęcie. Szparagi w boczku przygotowuje się szybko, a przepis jest dziecinnie prosty. Umyte i przygotowane do dalszej obróbki szparagi należy owinąć cienkimi plastrami wędzonego boczku i ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, posypać pieprzem i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 180° C. Zamiast bekonu można użyć szynki parmeńskiej, a zamiast piekarnika wykorzystać grill. Gotowe szparagi wystarczy posypać startym parmezanem. Można je podawać z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniaczkami jako danie obiadowe.
Inny pyszny i prosty obiad ze szparagami w roli głównej, można przygotować z kilku łatwo dostępnych składników: ryżu, szparagów, odrobiny białego wina oraz parmezanu. Risotto ze szparagami jest delikatne w smaku i sycące, a do tego do zrobienia w pół godziny – idealne letnie danie. Wielbicielom tart polecamy letni przebój – tartę ze szparagami na obiad lub kolację, wygodne także do zabrania do pracy na drugi dzień. W ramach przekąski lub lekkiej kolacji doskonale sprawdzi się natomiast sałatka ze szparagami.
Warto zainspirować się przepisami i maksymalnie wykorzystać sezon na szparagi – następny dopiero w przyszłym roku!