Jagody – sierpniowy superfood

Jagody – sierpniowy superfood

Te niewielkich rozmiarów owoce mają wielu miłośników. Jagody cenione są nie tylko ze względu na smak, ale również prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto jeść jagody? Co z nimi zrobić?

Jagody – właściwości

Jagody to nasze polskie superfoods, czyli „superżywność”, posiadająca drogocenne właściwości odżywcze. 100 g tych owoców dostarcza około 50 kcal. Jagody są cennym źródłem antyoksydantów, a konkretniej antocyjanów. Chronią one organizm przed działaniem wolnych rodników, które są przyczyną wielu chorób oraz przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Wolne rodniki są również przyczyną rozwoju niektórych nowotworów. Antocyjany odpowiadają za ciemną barwę owoców – im ciemniejszy odcień owoców, tym jest ich więcej. Z tego względu najlepiej zbierać owoce o intensywnym zabarwieniu.

Jagody charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika. Poprawia on perystaltykę jelit, zmniejsza zaparcia, a także zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Błonnik w połączeniu z innymi związkami zawartymi w jagodach może korzystnie wpływać na stężenie cukru we krwi powodując jego obniżenie. Zawarte w miąższu jagód garbniki pomogą podczas biegunek. Związki zawarte w jagodach działają prewencyjnie na układ krwionośny oraz moczowy, zapobiegając uszkodzeniom i infekcjom. Dodatkowo korzystnie wpływają na wartość ciśnienia tętniczego.

Przepisy z jagodami

Nie ulega wątpliwości, że jagody smakują wyśmienicie zerwane i jedzone prosto z krzaczka. Doskonale sprawdza się jako dodatek do owsianek, puddingów, koktajli, sałatek owocowych i galaretek.

Letnim przysmakiem, na który czeka wielu miłośników jagód są jagodzianki. Łatwo można zrobić je samodzielnie. Wystarczy bazowy przepis na ciasto drożdżowe, trochę cierpliwości i można cieszyć się smakiem domowych drożdżówek. Ciasto drożdżowe należy podzielić na równe części i rozwałkować. Następnie na środku ułożyć świeże jagody i zebrać brzegi ciasta. Jagodzianki należy przed pieczeniem ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Układając je na blaszce należy zwrócić uwagę, by ułożyć je łączeniem ciasta do dołu. Podczas pieczenia delikatne jagody puszczą sok.

Zamiast drożdżówek można przygotować ciasto z jagodami. Może to być drożdżowe posypane po wierzchu jagodami i kruszonką lub jogurtowe z owocami dodanymi od razu do ciasta. Lekkim i orzeźwiającym wariantem ciasta z jagodami będzie biszkopt z kremem śmietanowym i galaretką, w której zanurzone będą owoce.

Jagody z powodzeniem można wykorzystać również do przygotowania obiadu. Prostym i szybkim obiadem z jagodami będzie makaron z jogurtem lub maślanką i owocami. Całość można dodatkowo posypać kokosem lub orzechami włoskimi. Smacznym oraz równie  prostym obiadem będzie ryż z prażonymi jagodami i serkiem homogenizowanym lub wiejskim. Z jagodami można podać również kluski leniwe, naleśniki czy pierogi. W wersji wegańskiej wymienionych obiadów nabiał można zastąpić sojowymi lub kokosowymi zamiennikami. W przypadku naleśników sprawdzi się również masło orzechowe. Jagody nadają się również na przetwory, takie jak soki, dżemy, marmolady. Można je także z powodzeniem suszyć.

Przeczytaj artykuł: Przetwory owocowe – czy znasz je wszystkie?

Sezon na jagody właśnie trwa. Warto w pełni go wykorzystać, zajadając się słodkimi owocami. Na zdrowie!

×