Mealprep – trend, który oszczędza czas

Mealprep – trend, który oszczędza czas

Dieta pudełkowa to hit ostatnich lat, a mealprep to domowa dieta pudełkowa, która pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze. Dzięki takiemu podejściu do gotowania, nic w kuchni się nie zmarnuje. Wypróbuj nasze przepisy na mealprep.

Domowa dieta pudełkowa – mealprep to zdrowe posiłki na każdy dzień, które przygotujesz bez spędzania wielu godzin w kuchni. Co to takiego? Mealprep to nie nowa restrykcyjna dieta, a jedynie sposób przygotowywania posiłków, który opiera się na planowaniu i przygotowaniu bazy do posiłków na kolejne dni. Jednym słowem – zaplanuj jeden dzień w kuchni, ciesz się zdrowym domowym jedzeniem przez wiele dni. Oszczędzisz czas, pieniądze i jedzenie, zyskasz pełnowartościowe domowe obiady. Zamiast w napadzie głodu wyjadać z lodówki co wpadnie pod rękę albo niecierpliwie spoglądać na zegarek w czasie telekonferencji, myśląc, że znowu na obiad czeka cię lasagne z mikrofalówki, spróbuj wprowadzić w życie poniższe wskazówki. Mealprep to skrót od angielskiego meal preparation, czyli zwyczajnie – przygotowywanie posiłków.

Gotujesz raz, jesz cały tydzień

Mealprep nie oznacza ugotowania wielkiego garnka fasolki po bretońsku i delektowania się nią przez cały tydzień z wizją, że kolejnego dnia obiad nas nie zaskoczy. Idea melaprep polega na przygotowaniu bazy do większości dań, które przyrządzimy w kolejnych dniach. Bazę wystarczy odgrzać i dołożyć do niej składniki, dzięki którym zyskasz nowe danie – przygotowanie takiego posiłku zajmuje mniej niż pól godziny. Każdego dnia przygotuj inna sałatkę lub surówkę oraz inny dodatek do dania – ryż, makaron, kaszę gryczaną, jaglaną, pęczak, kuskus, ziemniaki. W idei mealprep chodzi o to, by maksymalnie oszczędzić czas spędzony w kuchni w ciągu tygodnia – praca z domu nie oznacza przecież, że możesz pichcić każdego dnia domowe obiadki. Przygotuj kilka głównych składników, spakuj do pudełek i wstaw do lodówki, a w ciągu tygodnia miksuj dodatki, sosy i sałatki.

Jadłospisy mealprep bazują na sosach i daniach jednogarnkowych, ale nie tylko. Przygotujesz w ten sposób śniadania, obiady i kolacje.

Pierwszym krokiem powinno być zaplanowanie jadłospisu na tydzień lub kilka najbliższych dni, żeby odpowiednio zorganizować zakupy. Przygotowane półprodukty powinny być zapakowane oddzielnie i przechowywane w lodówce.

Do posiłków typu mealprep nie nadają się sałatki – powinny być przygotowane przed zjedzeniem, tego samego dnia.

Śniadanie

Owsianka – jeśli przygotowujesz na kolację owsiankę, ugotuj więcej, wystudź i przełóż do pudełka lub słoiczka. W lodówce przeczeka do następnego dnia na śniadanie – wystarczy podgrzać lub zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Dodaj miód, syrop klonowy lub świeże owoce – banany, borówki amerykańskie, w sezonie truskawki czy brzoskwinie, zimą sprawdzą się prażone jabłka posypane cynamonem. Szybkie śniadanie – także do zabrania do pracy, jeśli nie jesteś na home office – przygotujesz zalewając wieczorem płatki owsiane mlekiem krowim lub roślinnym – to tzw. nocna owsianka. Rano wzbogać ją dodatkami i śniadanie gotowe!

Obiad

Mielone na drugie danie – kup większą porcję mięsa mielonego, z części przygotuj kotlety mielone, z części sos bolognese, a z części pulpeciki ugotowane w wodzie – przełóż je do pudełka i wykorzystaj z sosem pomidorowym przygotowanym z passaty z dodatkiem czosnku i cebulki. Przygotuj także większą ilość sosu pomidorowego – ten, który pozostanie z dodatku do pulpecików wykorzystasz do przygotowania sosu bolgnese do spaghetti – jeśli sosu masz naprawdę dużo, wykorzystaj resztę jako bazę do szakszuki – na kolację lub śniadanie.

Kurczak pieczony w całości – na jeden obiad zjedz soczyste udka. Pieczony filet z kurczaka aż się prosi, by go obsmażyć w orientalnej przyprawie i kolejnego dnia wykorzystać do domowego kebaba w bułce lub tortilli albo w naleśniku – na obiad lub kolację.

Filety z kurczaka smażone lub duszone – przygotuj więcej niż zazwyczaj – pokrojone w paseczki kolejnego dnia będą daniem obiadowym w postaci sałatki z kukurydzą, sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi i papryką oraz dodatkiem sosu – doskonale sprawdzą się tu sosy sałatkowe Mosso Impresje. Pierś z kurczaka możesz podgrzać lub podać na zimno.

Większa ilość kaszy, ryżu lub makaronu to także baza do sałatki na kolację lub obiad na kolejny dzień – z tuńczykiem z puszki, duszoną wątróbką drobiową czy filetem z kurczaka.

Mealprep naszych mam to niedzielny rosół podany jako pomidorówka z makaronem w poniedziałek, a we wtorek z ryżem – niby to samo, a jednak inaczej.

Pozostałe z obiadu ziemniaki przeciśnij przez praskę – będą dodatkiem do krokietów z „ruskim” nadzieniem.

Kolacja

Naleśniki – przygotuj większą porcję składników niż zazwyczaj, usmażone naleśniki przełóż do pudełka – każdego dnia możesz podać je z innym nadzieniem – z białym serem na słodko, z dżemem, z nadzieniem ze szpinaku i sera, a także jako danie obiadowe z domowym chilli con carne. Nadziane naleśniki możesz opanierować i usmażyć – krokiety dobrze smakują z nadzieniem z mięsa mielonego, pieczarek duszonych, szpinaku z serem białym czy nadzieniem jak do ruskich pierogów – na obiad lub kolację.

Hummus – smarowidło do pieczywa na kolację lub śniadanie albo jako pożywna przekąska z warzywami pokrojonymi w słupki.

Mealprep to sposób gotowania, który niesamowicie ułatwia życie. Nie trzeba codziennie zastanawiać się, co zjeść na obiad – po prostu wyciągasz swoją bazę z lodówki, a danie będzie gotowe w mniej niż pół godziny.

×