Grillowanie w nowej odsłonie

Grillowanie w nowej odsłonie

Sezon na grillowanie w tym roku wystartował z opóźnieniem, trzeba więc nadrobić stracone deszczowe wieczory, które nie sprzyjały przewracaniu karkówki. A może obok sprawdzonych przepisów na dania z rusztu, warto wypróbować coś nowego? Poeksperymentować z warzywami, rybą, a nawet owocami? Podrzucamy garść kulinarnych inspiracji na niecodzienne dania z grilla.

Majówka przy grillu? Letni wypad na działkę i grill? Ostatnie jesienne słońce w towarzystwie przyjaciół? Tak, grillowanie to nasz sport narodowy, choć dyscyplin w nim najczęściej mało – dania z grilla to nieodmiennie kiełbasa z grilla, karkówka, steki. Oto pomysły na nowe dania, niecodzienne smaki i nieco lżejsze grillowe menu.

Szaszłyki na grilla

Szaszłyki to grillowa pozycja obowiązkowa. Najczęściej na patyczki nabijamy mięso z kurczaka i warzywa – pyszna i lekka przekąska. Tajemnicą smacznych szaszłyków jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa, by po grillowaniu było soczyste i miękkie, a warzywa pozostały lekko chrupiące. Filety z kurczaka będą smaczniejsze, gdy na kilka godzin przed grillowaniem natrzesz je marynatą z oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku przeciśniętego przez praskę, papryki i ulubionych przypraw, np. oregano czy bazylii. Pokrojone w kostkę, nabite na patyczki na przemian z cukinią, papryką i cebulą będą efektownym i smacznym daniem z grilla.

Popularne szaszłyki w wersji wege przygotujesz z pokrojonej w kostkę kolorowej papryki, cebulki, pokrojonej w plastry cukinii (najlepsza będzie niezbyt duża, wielkości mniej więcej ogórka szklarniowego, bardzo wyrośnięta będzie miała duże pestki), tofu (może być wędzone) oraz sosu sojowego i oliwy z oliwek.

Ryby na grilla

Ryby i owoce morza z grilla? Tak! Doprawione i ułożone na folii aluminiowej lub tackach – nigdy wprost na grillu – oczarują swoim delikatnym smakiem. Owoce morza trzeba wcześniej rozmrozić, najsmaczniejsze są świeże ryby z grilla – najbardziej pożądane to te dopiero złowione lub chłodzone. Doskonale smakuje grillowany pstrąg, a jako danie z rusztu sprawdzą się także łosoś, halibut, dorsz, tuńczyk oraz makrela.

Owoce morza grillujemy tak jak ryby – nie natłuszczamy rusztu, krewetki, kalmary, przegrzebki czy ośmiorniczki wymagają jedynie kilku minut na ruszcie.

Sałatki na grilla

Arbuzowa sałatka to orzeźwiająca przekąska do mięsa, ryby i jako samodzielne danie sałatkowe na gorący dzień. 

Sałatka z arbuza

Niecodzienne zestawienie słodkiego arbuza i słonego sera feta zadziała orzeźwiająco na kubki smakowe. Pokrojony w dosyć dużą kostkę arbuz pozbawiony pestek, ser typu feta pokruszony lub w kostkach, mix sałat (najlepiej smakuje z chrupiąca sałatą lodową i rukolą), garść prażonych płatków migdałów lub prażonych pestek słonecznika to baza sałatki. Podaj ją z lekkim sosem ziołowym lub ostrzejszym musztardowym. Sałatkę można serwować w wydrążonej połówce arbuza.

Sałatka grecka

Popularna sałatka z serem typu feta to doskonały wybór na grillowe menu. Sałata lodowa, pomidor, zielony ogórek, ser typu feta i czarne oliwki to kompozycja dobrze znana i lubiana. Jako dodatek pasuje dip tzatziki lub ostrzejszy sos wasabi, ale też w wersji lżejszej lekko skropiona oliwą z oliwek. Sałatka grecka dzięki słonemu serowi ma wyrazisty smak, który pasuje zarówno do ryby z grilla jak i mięs.

Wege grill

Bogactwo warzyw i wszelkiego rodzaju serów stwarza naprawdę dużo smacznych możliwości, które będą pałaszować nie tylko goście stroniący od mięsa. Co podać na wegetariańskiego grilla?

Papryka faszerowana z grilla

Warzywa na grilla to także opcja na zdrowy i szybki obiad. Kilka strąków czerwonej papryki wypełnionych kuskusem to propozycja na przyjęcie w ogrodzie lub domowy letni obiad w pół godziny.

Do przygotowania tego dania potrzebujesz: 3-4 papryk (w zależności od liczby gości), kuskusu, świeżej bazylii, 2-3 dojrzałe pomidory, parmezan, czosnek, cebula, oliwa z oliwek. Farsz przygotuj z kuskusu (przygotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu), przeciśniętego przez praskę czosnku, podduszonych pomidorów z cebulką i parmezanu. Wypełnione farszem papryki skrop oliwą z oliwek i grilluj 30 minut zawinięte w folię aluminiową.

Kuskus możesz zastąpić ugotowanym ryżem, komosą lub kaszą.

Grillowana cukinia

Cukinia to idealne warzywo na przyjęcie pod hasłem grill bez mięsa. Doskonale smakuje pokrojona w plastry wzdłuż, zamarynowana w oliwie z oliwek, czosnku i ziołach, a następnie grillowana na folii przez kilka minut. Możesz ją także faszerować farszem z kuskusu, szpinaku, sera feta i czosnku (wydrążone łódeczki należy napełnić farszem a następnie ok 15-20 minut grillować) – doskonale smakują z dodatkiem sałatki. Na grilla należy zawsze wybierać niewielkie okazy cukinii. Plastry bardziej wyrośniętej cukinii (grubości ok 1 cm) skropione oliwą z oliwek, posypane solą i pieprzem możesz układać wprost na ruszcie na kilka minut. Delikatne i soczyste cukinie pasują także jako dodatek do dań mięsnych.

Pieczarki i szparagi

Doskonale smakują też pieczarki z grilla. W sklepach dostępne są grzyby przeznaczone na grilla, są większe i można je dodatkowo faszerować. Wyśmienitą przekąską są szparagi z grilla – tych produktów nie układamy wprost na grillu, ale na tackach lub folii aluminiowej. Grillujemy zaledwie kilka minut, by były al dente.

Sery i owoce

Ciekawym połączeniem smaków są także sery i grillowane owoce. Do ułożenia na ruszt nadają się sery od oscypka i halloumi, poprzez fetę aż po pleśniowe. Dwa pierwsze sery możesz układać bezpośrednio na ruszcie, pozostałe należy grillować na tackach lub zawinięte w folię aluminiową. Doskonale smakują z żurawiną lub chutneyem z czerwonej cebulki, jako dodatek do letnich sałatek, a także z gruszką, brzoskwinią lub truskawkami z grilla. Owoce do grillowania zawsze układaj na folii lub tackach.

Smacznego!

×