Udostępnij:
Zielone liście szpinaku to bomba witamin i składników mineralnych. Tym bardziej powinny często pojawiać się na talerzach. Nie masz pomysłu, jak przyrządzić szpinak, który będzie smakował Tobie i towarzyszom przy wspólnym stole? Nie wiesz, z czym go połączyć lub jakie przyprawy do niego dodać? Zainspiruj się naszymi pomysłami!
Jak przyrządzić szpinak?
Szpinak podobnie, jak inne warzywa, przed przyrządzeniem należy umyć. Podczas przechowywania, szpinak więdnie i gorzknieje, dlatego należy przyrządzić go krótko po zakupie. Po umyciu i osuszeniu liści, oderwij lub odetnij ogonki. Podczas dojrzewania robią się one twardsze i łykowate. Szpinak nadaje się do spożywania na surowo, dlatego obróbka termiczna powinna być możliwie jak najkrótsza. Długie gotowanie sprawi, że szpinak straci swój intensywny zielony kolor. Aby zapobiec zmianom barwy, podczas przyrządzania szpinaku, należy go posolić i unikać dodatku kwaśnych produktów. Jeśli składnikiem dania jest np. sok z cytryny dodaj go na sam koniec gotowania lub podczas nakładania potrawy.
Jakie przyprawy pasują do szpinaku?
Odpowiednio dobrane przyprawy wzmocnią i wzbogacą smak szpinaku. Oprócz obecnej w każdej kuchni soli i pieprzu, do dań ze szpinakiem warto dodać kurkumę, curry, chili oraz czosnek. Kurkuma, będąca również składnikiem mieszanki curry, najlepiej podkreśla smak szpinaku. W przypadku czosnku należy uważać, by nie zdominował on smaku całego dania. Można pokusić się również o dodatek sosu czosnkowego, który będzie łagodniejszy od samych świeżych ząbków.
Jak podawać szpinak w wersji wytrawnej?
Wyśmienita klasyka to szpinak podduszony na maśle. Jednak zielone liście szpinaku można przygotować na wiele różnych sposobów. Dania ze szpinaku można serwować na każdy posiłek w ciągu dnia. Od prostej kanapki i sałatki, przez makarony, frittaty, po muffiny jajeczne, pierogi i szakszukę. Smak szpinaku doskonale komponuje się z wieloma produktami, takimi jak jajka, nabiał, nasiona roślin strączkowych, pomidory, owoce morza oraz drób. Można wykorzystać je jako bazę do przygotowania wielu smacznych potraw z dodatkiem szpinaku.
Ciekawym pomysłem jest połączenie ugotowanej ciecierzycy lub mielonego mięsa drobiowego ze szpinakiem i przygotowanie nietypowych burgerów. W połączeniu z fetą lub ricottą powstanie szpinakowe nadzienie do naleśników, pierogów, muszli makaronowych, tarty, a nawet ciasta francuskiego lub drożdżowego. Podsmażony na maśle, sprawdzi się do jajecznicy, omletów oraz nadziewania kurczaka. Surowy można dodać do kanapek, tortilli, tostów czy sałatek. Z kolei spaghetti z krewetkami, szpinakiem, oliwą i czosnkiem zachwyci nawet wymagających gości.
Jak podawać szpinak na słodko?
Szpinak jest niezwykle uniwersalnym warzywem, z którym łatwo można eksperymentować w kuchni. Dotyczy to również dań na słodko. W pierwszej kolejności – myśląc o słodkim posiłku z wykorzystaniem szpinaku – przychodzi na myśl koktajl. Połączenie z egzotycznymi owocami, takimi jak ananas, kiwi, kaki (nazywane też sharon) czy pomarańcza, doskonale zdaje egzamin. Jednak szpinak będzie współgrał również z mniej egzotycznymi jabłkami lub gruszkami.
Innym, znacznie ciekawszym i efektownym, pomysłem są wypieki ze szpinakiem. Szpinak dodany do masy na biszkopt nada jej intensywnego koloru, który nie zmieni się po upieczeniu. Blaty ciasta przełożone kremem z mascarpone lub ricotty i przełamane kwaśnymi owocami będą smakowały wyjątkowo. Oprócz ciast można przygotować muffiny lub ciasteczka. Szpinak warto dodać również do masy na naleśniki czy pancake’i i, podobnie jak ciasto, podać z masą z serka i owoców.