Jak ugotować jajko?

jajko,jajko na miękko, żółtko, płynne żółtko, śniadanie

Gotowanie jajek jedynie z pozoru wydaje się najprostszym wyzwaniem kulinarnym. W tym procesie kluczową rolę odgrywa czas. Aby dowiedzieć się, jak ugotować jajko na twardo, jak przygotować jajko na miękko, albo jak zrobić jajko w koszulce, warto zapoznać się z rozmiarami jaj i zaopatrzyć w dokładny zegarek, a nawet stoper – tu każda minuta ma znaczenie!

Gotowanie lub smażenie jajek należy zacząć od zagotowania wody lub mocnego rozgrzania tłuszczu na patelni. Wcześniejsze dodanie ich do wody albo na niewystarczająco rozgrzaną patelnię spowoduje, że trudno będzie dokładnie określić ich optymalny czas przygotowania. Pojawia się wówczas ryzyko, że jajko nie będzie gotowe na tyle, na ile chcielibyśmy, albo będzie ścięte zbyt mocno. Ponadto do wody można dodać odrobinę soli, co ułatwi obieranie jajek ze skorupek po ugotowaniu.

Jak zrobić jajko sadzone?

To chyba najprostsza metoda. Wystarczy podgrzać na patelni odrobinę tłuszczu, na przykład masła lub dowolnego rodzaju oleju, a następnie – zazwyczaj po 1-2 minutach podgrzewania – wbić surowe jajko na gorącą powierzchnię. Jajo, w momencie zetknięcia się z odpowiednio wysoką temperaturą tłuszczu, powinno natychmiast zacząć się ścinać. Wtedy należy zmniejszyć nieco ogień. Gotowe jajko sadzone powinno mieć ścięte białko, natomiast stan żółtka zależy od upodobań – może być bardziej płynne lub ścięte, tak jak białko.

Jajka na miękko i twardo – kiedy są gotowe?

Nieco inaczej wygląda proces gotowania jaj zarówno na miękko, jak i na twardo. Najczęściej problemem jest sprawdzenie, kiedy jajko jest ugotowane. Warto zapamiętać więc zasadę: czas gotowania jaj liczy się od momentu zagotowania wody. Dla jaj gotowanych na miękko wynosi od 2-4 minuty, a dla tych na twardo – 8 do 10 minut. Z kolei po około 6 minutach gotowania jaj, można uzyskać ten produkt w wersji ugotowanej na półmiękko – ze ściętym białkiem, ale płynnym żółtkiem. Niektórzy biorą też pod uwagę rozmiar jajek i do niego dopasowują długość gotowania. By ugotować na miękko małe jajka (S) potrzeba 2 minut, jajka średnie (M) – 3 minut. Duże jajka wymagają gotowania do miękkości przez 4 minuty. Podobnie z gotowaniem jaj na twardo – czas ich przygotowania wynosi odpowiednio 8,9 i 10 minut dla jajek wielkości S, M oraz L.

Niezależnie od tego, jaką wielkość jajka gotuje się na twardo, nie warto przedłużać czasu obróbki powyżej 10 minut. Wówczas produkt straci zbyt wiele wartości odżywczych i smaku, a wokół żółtka pojawi się zielonkawa, nieapetycznie wyglądająca otoczka.

Po ugotowaniu jajek warto wylać gorącą wodę z garnka i zastąpić ją zimną. Schłodzone jaja będą łatwiejsze do obrania.

Jak zrobić jajko w koszulce?

Tutaj również potrzeba zagotowanej, wrzącej wody, lecz z dodatkiem łyżki zwykłego octu. Zazwyczaj wystarczy wlanie wody do 2/3 wysokości rondla. Tak przygotowaną wodę należy zamieszać w taki sposób, by utworzył się wir, a następnie wbić do niego jajko ze skorupki lub z miseczki. Takie jajko trzeba gotować około 3 minuty, a po wyjęciu (delikatnie, za pomocą łyżki) można je osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym – również bardzo delikatnie!

Jaja to bardzo wdzięczny produkt o wielu zastosowaniach. Ich przygotowanie jest proste, wystarczy zapamiętać przede wszystkim czas obróbki: dla jaj na miękko to 2-4 minuty, jaja na twardo gotuje się 8-10 minut, jajka w koszulce potrzebują 3 minut. W przypadku jaj sadzonych panuje dowolność zależna od tego, jak bardzo ścięte żółtka chce się uzyskać.

×