Udostępnij:
Pięknie wyrośnięte, puszyste ciasto to duma każdej pani domu, zwłaszcza, kiedy ma stanąć na świątecznym stole. Co zrobić, jeśli w trakcie przygotowań okazało się, że brakuje składnika, dzięki któremu uzyskujemy ten efekt? Czym zastąpić proszek do pieczenia? Oto nasze podpowiedzi – dodatkowo zdradzamy przepis na domowy proszek do pieczenia. Z naszymi patentami każde ciasto wyrośnie!
Kiedy w 1856 roku niemiecki chemik Justus von Liebig odkrył wodorowęglan sodu – związek chemiczny, dzięki któremu ciasto i chleb wyrastały – a pod koniec XIX w. aptekarz August Oetker udoskonalił go i upowszechnił, pakując w poręczne woreczki, pieczenie ciast stało się o wiele prostsze. Popyt na proszek był tak duży, że aptekarz otworzył zakład, który zapoczątkował jeden z największych koncernów spożywczych. A kulinarne sukcesy pań domu zyskały ogromne wsparcie.
Co daje proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia to wciąż jeden z najpopularniejszych składników wykorzystywanych w kuchni. Dzięki jego dodatkowi ciasta wyrastają i pozostają pulchne. Dzieje się tak, dzięki reakcji chemicznej, do której dochodzi w temperaturze powyżej 60°C. Wówczas wodorowęglan sodu wydziela gaz – tlenek węgla, który powoduje wzrost ciasta i jego spulchnienie.
Czym zastąpić proszek do pieczenia
Od czasu jego wynalezienia proszek do pieczenia jest jednym z ulubionych składników. Bez niego wypieki o gęstej konsystencji nie wyrosną. Dodany do ciasta sprawia, że staje się ono dodatkowo pulchne. Jednak skład proszku do pieczenia budzi coraz więcej kontrowersji. O ile składnik podstawowy – wodorowęglan sodu – jest obojętny dla ludzkiego zdrowia, o tyle pozostałe składniki, zwłaszcza fosforany, mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie.
Czym zastąpić proszek do pieczenia, nie pozbawiając ciasta konsystencji, którą mu zawdzięcza? Oto kilka propozycji:
- Soda – zawiera ten sam związek chemiczny co proszek do pieczenia (wodorowęglan sodu), jednak pozbawiony dodatków, które zawiera tradycyjny proszek. Może wpłynąć na smak ciasta, dlatego należy je odrobinę zakwasić, np. sokiem z cytryny, maślanką, sokiem z jabłka czy kwaskiem cytrynowym. Połączenia sody z sokiem z cytryny spowoduje natychmiastową reakcję, dzięki której ciasto wyrośnie – należy więc jak najszybciej je piec.
- Alkohol (wódka/koniak/rum) – zamiast 1 łyżeczki proszku do pieczenia dodajemy 3-4 łyżeczki alkoholu
- Amoniak, czyli węglan amonu wykorzystywany jest w ciastach dojrzewających, np. pierniku. Związek chemiczny ma dosyć nieprzyjemny zapach, który znika jednak podczas pieczenia.
Jak zrobić domowy proszek do pieczenia
Jeśli chcesz pozostać przy proszku, podpowiadamy jak przygotować domowy proszek do pieczenia.
Składniki: 100 g sody oczyszczonej, 90 g kwasku cytrynowego lub kamienia winnego (kupisz w aptece), 250 g mąki pszennej, ziemniaczanej lub ryżowej.
Ciasto bez proszku do pieczenia
Wiele ciast przygotujesz też bez użycia proszku do pieczenia. Wszystkie ciasta drożdżowe wyrastają na bazie drożdży, nie dodajemy do nich dodatkowo proszku czy sody.
Lekkie ciasta, takie jak biszkopt, nie potrzebują środków spulchniających i powodujących wzrost. Ciasto rośnie dzięki ubitym na sztywno białkom jajek.
Ciasta, do których nie dodajemy ubitych białek wyrastają dzięki napowietrzaniu – w przepisie zapisane jest w takim przypadku np. miksowanie ciasta na najwyższych obrotach miksera. Tak np. wyrasta sernik, do którego nie dodajemy ani sody, ani proszku do pieczenia oraz opcjonalnie ubitą pianę.
Proszku do pieczenia nie potrzebuje także ciasto francuskie oraz kruche, a do faworków zamiast proszku dodajemy łyżkę alkoholu.