Jak wykorzystać czarny bez

Jak wykorzystać czarny bez

Sierpień to miesiąc zbiorów owoców czarnego bzu. Przygotowane z nich przetwory – według babcinych przepisów – w okresie zimowych przeziębień poprawią odporność skuteczniej niż niejeden lek, a ich aromat i smak przywoła wspomnienia letniego słońca.

Krzewy czarnego bzu najczęściej występują na nasłonecznionych obrzeżach lasów, polankach, a także w ogrodach i opuszczonych siedliskach. Czarny bez kwitnie od początku maja do połowy czerwca, pokrywając się pachnącymi baldachami drobnych kwiatów w kolorze białym, écru lub żółtawym, które w połowie sierpnia zamienią się w kiście czarnych owoców.

Choć owoce czarnego bzu zawierają trujące glikozydy cyjanowodorowe 1, od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako lek na przeziębienie, napotny oraz wzmacniający odporność. Na jego bazie przygotowywane są także apteczne syropy o podobnym działaniu.

Aby pozbyć się trujących substancji, kwiaty i owoce bzu należy poddać obróbce termicznej lub suszeniu. Surowe owoce i kwiaty nie nadają się do spożycia.

Warto wiedzieć, że nie tylko owoce, ale i kwiaty tej rośliny nadają się do przygotowania różnego rodzaju syropów, nalewek, konfitur czy soków.

Jak rozpoznać czarny bez

Czarny bez najczęściej mylony bywa z trującym kuzynem – bzem hebd o podobnych kwiatach, liściach i owocach. Jak odróżnić czarny bez od trującego bzu hebd? Oto kilka różnic. Kwiaty czarnego bzu mają jednolity kolor, natomiast kwiaty bzu hebd odróżniają się od nich czerwonymi lub szarymi pręcikami.

Także owoce wyglądają podobnie, dlatego baldachy czarnych jagód łatwo pomylić. Różni je jedynie sposób, w jaki rosną – owoce czarnego bzu skierowane są ku dołowi i są wiotkie, natomiast jagody trującego bzu hebd rosną do góry i mają bardziej zwartą strukturę. Zdarza się jednak, że owoce obu gatunków kierują się ku słońcu (w bok), dlatego zbierając zarówno owoce, jaki i kwiaty należy być czujnym i przyjąć zasadę podobną jak w przypadku grzybów – jeśli nie masz pewności, nie zbieraj.

Przetwory z kwiatów czarnego bzu

Intensywnie pachnący kwiat czarnego bzu bywa wykorzystywany w kuchni do przygotowywania lemoniad i deserów. Kwiatów bzu nie warto myć, żeby nie pozbawić ich aromatycznego pyłku, dlatego  najlepiej zebrać je kilka godzin przed spożyciem i pozostawić rozłożone na ściereczce, żeby wyszły z nich wszelkie owady.

Kwiaty bzu w cieście naleśnikowym

Składniki: Kilka baldachów kwiatów bzu, 1szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, 1 szklanka mąki pszennej, jajko, olej do smażenia.

Przygotować ciasto naleśnikowe, w którym należy zanurzać baldachy bzu, a następnie je usmażyć.

Zbierane w słoneczny dzień aromatyczne baldachy kwiatów, zanurzone w cieście naleśnikowym, usmażone i polane odrobiną miodu, stanowią niezwykły oraz smaczny letni podwieczorek.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki: 20 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 kg cukru, 2 litry wody. Oczyszczone kwiaty zasypać cukrem, zalać wodą, a następnie doprowadzić do wrzenia. Syrop odstawić na noc do wystygnięcia. Po kilku godzinach (jeśli syrop będzie stał dłużej, będzie bardziej aromatyczny) przelać przez sito do butelki lub słoika i szczelnie zakręć. Syrop poddany pasteryzacji przetrwa zimę w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przygotowany z kwiatów bzu syrop stanowi bazę do pysznej, orzeźwiającej lemoniady lub może być dodatkiem do zimowych, wzmacniających odporność, herbat.

Przetwory z owoców czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Składniki: 1 kg owoców czarnego bzu, ½ kg cukru, ½ l wody. Umyte owoce czarnego bzu, oberwane z łodyżek – najłatwiej zrobić to widelcem – zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, a następnie przecedzić przez sito bez odciskania. Do płynu dodać cukier i  ponownie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany sok przelać do wyparzonych butelek i pasteryzować.

Konfitura z czarnego bzu

Składniki: ½ kg owoców czarnego bzu, ½ kg cukru, 2 jabłka (zamiennie gruszki lub pigwy), sok z 1 cytryny.

Umyte i oberwane z łodyżek owoce zasypać cukrem, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko lub inny owoc (czarny bez zawiera mało pektyn, dlatego najlepiej zagęścić go dodając do konfitury inny owoc – jabłko, gruszkę lub pigwę). Wszystkie składniki gotować na wolnym ogniu w garnku z grubym dnem do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i przez około godzinę gotować, by zagęścić konfiturę. Na koniec dodać sok z cytryny. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować.

Kosmetyki z czarnego bzu

Oberwane z baldachów kwiaty czarnego bzu połączone z cukrem trzcinowym i oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym w proporcjach 1:1:1 stanowią pachnący, rozjaśniający skórę naturalny peeling, który można przechowywać ok. 6 miesięcy.

 

Źródło:

https://niepodlewam.blogspot.com/2016/09/dziki-bez-czarny-i-bez-hebd-jak.html

×