Udostępnij:
Prawie każda gospodyni ma swój najlepszy przepis na makaron i dobrze wie, jak zrobić makaron domowy. Dla tych jednak, którzy nigdy nie mieli do czynienia z robieniem domowych klusek, dobra informacja – przepis na makaron domowy nie jest trudny w wykonaniu, ale trzeba podejść do makaronu z delikatnością oraz cierpliwością.
Składniki
Składniki na podstawowy przepis na makaron domowy (4 porcje):
- 400 g mąki pszennej (najlepiej „00” lub „typ 550”),
- 4 jajka (warto, by były ze sprawdzonego źródła i o dość intensywnej barwie żółtka),
- 4 żółtka (nadadzą intensywniejszy kolor makaronowi),
- 2 łyżeczki oliwy lub oleju,
- 2 łyżeczki białej soli.
Dodatkowo do ciasta można dodać odrobinę słodkiej papryki lub kurkumy – nadadzą makaronowi odrobinę smaku, a przede wszystkim bardziej intensywnego koloru.
Jak zrobić makaron domowy?
- Najpierw należy przesiać mąkę na stolnicę lub stół i dodać do niej sól.
- Następnie uformować z mąki kopiec, w jego środek wbić jajka i dodać żółtka oraz oliwę/olej.
- Potem najważniejszy element – zagniatanie ciasta, aż do połączenia składników. Robi się to, zagarniając mąkę do środka. Następnie należy zagniatać ciasto, aż będzie sprężyste, elastyczne i gładkie.
- Tak gotowe ciasto najlepiej zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do schłodzenia w lodówce.
- WERSJA Z MASZYNKĄ DO MAKARONU: Po tym czasie ciasto należy podzielić na 4 części i każdą z nich najpierw rozwałkować na kształt prostokąta, a następnie wałkować na bardzo cienką warstwę za pomocą maszynki.
- Maszynki zwykle posiadają regulację grubości ciasta, dlatego warto zacząć wałkowanie od tej najgrubszej, stopniowo zmniejszając poziom grubości do najcieńszego ciasta na makaron domowy.
- WERSJA TRADYCYJNA, BEZ MASZYNKI: Po przewałkowaniu wszystkich kawałków ciasta na odpowiednią grubość, kolejnym etapem jest osuszenie placków domowego makaronu – najlepiej po 5 minut na każdą stronę.
- Makaron domowy, po wysuszeniu, należy zwinąć w luźny rulon, następnie pokroić na paski o grubości według uznania, uważając aby makaron się nie skleił.
- Paski makaronu należy na koniec wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować 2 minuty. Następnie należy odcedzić makaron na durszlaku.
Jak widać, przepis na domowy makaron nie jest złożony z wielu składników, natomiast z pewnością kwestia tego, jak zrobić makaron, nie mogłaby obejść się bez cierpliwości i dużej uwagi.
Z czym podawać domowy makaron?
Aby makaron był odpowiednio smaczny, ciasto musi być dobrze połączone, rozwałkowane i ugotowane – najlepiej al dente. Potem pozostaje już tylko kwestia, z czym podawać domowy makaron. Przepis najbardziej znany i podstawowy zakłada wykorzystanie makaronu do domowego rosołu, ale panuje tu pełna dowolność – można podawać go zarówno do zup, jak również jako bazę do dania głównego. Smacznego!