Udostępnij:
Sushi – tradycyjne japońskie danie – na dobre zagościło w polskiej kuchni. Na kulinarnych mapach miast restauracje, serwujące rolki z ryżem, pojawiają się równie często jak te z fast foodem czy kuchnią polską. Sushi na wynos czy w food truckach nie jest także niczym niezwykłym. Wielbiciele ryżu zawiniętego w nori, mogą również przygotować dania samodzielnie. Podpowiadamy, jak zrobić sushi w domu.
Jak jeść sushi
Sushi to japońskie danie przygotowane z ryżu zaprawionego octem i dodatkami w postaci ryby, owoców morza, wodorostów, warzyw. Tradycyjnie jedzone jest pałeczkami lub palcami. W restauracji serwującej sushi, przed podaniem dania kelner przynosi zwiniętą w rulonik mokrą serwetkę, która służy właśnie do oczyszczenia rąk przed jedzeniem palcami.
Do każdego zestawu sushi dodawany jest sos sojowy, w którym delikatnie zanurzamy fragment rolki przed zjedzeniem, wasabi, czyli zielony japoński chrzan, który nada ostrzejszego smaku delikatnym, ryżowym rolkom oraz marynowany imbir, który, zjadany pomiędzy różnymi rodzajami sushi, oczyszcza kubki smakowe.
Jak zrobić sushi w domu
Oto krótki kurs sushi dla początkujących. Do przygotowania domowego sushi niezbędna będzie mata do zwijania (można znaleźć ją już w wielu supermarketach) oraz ostry nóż. Jakie składniki wybrać do przygotowania domowego sushi? To kwestia indywidualna, zależna od upodobań smakowych. W sklepach dostępne są zestawy do sushi, w których znajduje się ryż, nori, ocet ryżowy oraz mata. Wszystkie te produkty można także zakupić oddzielnie.
Podstawą sushi jest ryż. To właśnie od wyboru tego składnika zależy, czy rolki nie będą się rozpadały i czy będą miały odpowiedni smak. Najlepszy będzie specjalny ryż, który przeznaczony jest do sushi, o krótkich, klejących się ziarnach – nie warto zastępować go innym ryżem. Warto wiedzieć, jak ugotować ryż do sushi. Ziarna przed ugotowaniem trzeba kilka razy wypłukać, aż woda, w której przemywany jest ryż, stanie się przezroczysta. Następnie należy zostawić opłukany ryż na kwadrans, a potem ugotować go według przepisu. Na koniec trzeba dodać odpowiednią ilość octu ryżowego (na całe opakowanie ryżu zazwyczaj dodaje się 2-3 łyżki).
Żeby przygotować sushi maki potrzebne są płaty nori, czyli prasowane algi morskie, ryż i dodatki – łosoś (lub inna ryba) surowy, grillowany lub wędzony, awokado, ogórek, paluszki krabowe, majonez lub serek philadelphia. Składniki najlepiej pokroić w cienkie paseczki – zamiast wymienionych, można użyć innych. Rybę do sushi należy wybierać tylko z pewnego źródła, musi być świeża. Oczywiście o tym, jaka ryba do sushi będzie najlepsza, decydują własne upodobania.
Sushi krok po kroku
Nori należy rozłożyć na macie, błyszczącą stroną do dołu, a następnie na środku położyć warstwę ryżu (ryż jest kleisty, więc najwygodniej formować go zwilżoną w wodzie dłonią), zostawiając puste końce wzdłuż krótszych boków. Następnie na warstwie ryżu należy rozsmarować pośrodku pas majonezu lub serka i ułożyć wzdłuż paski ryby, awokado, ogórka. Jak zwijać sushi, żeby w efekcie otrzymać ładne rolki? Zdecydowane ruchy, mata i ostry nóż ułatwią zadanie. Warto pamiętać, żeby zwijać sushi zdecydowanym ruchem, pomagając sobie matą. Brzeg nori, nieposmarowany ryżem, trzeba docisnąć w taki sposób, by skleił się z drugim, formując rolkę. Ostatni etap to krojenie rulonu sushi ostrym nożem, na części o grubości około 2 cm.
Efektowne uramaki to odwrócona wersja maki sushi, w której ryż stanowi warstwę zewnętrzną, a płaty nori znajdują się w środku. W domowym wykonaniu to wersja dla zaawansowanych, gdyż zwijanie rolek jest dużo trudniejsze. Ryż w rolkach uramaki po zwinięciu posypuje się sezamem, czarnuszką lub kawiorem.
Dużo łatwiejsze w przygotowaniu są równie popularne nigri sushi, czyli sushi bez zawijania. Na uformowane w dłoni, owalne paluszki wielkości na jeden kęs wystarczy położyć kawałek ryby, krewetkę lub japoński omlet tej samej wielkości. Rybę przed położeniem z jednej strony warto delikatnie posmarować wasabi.
Sushi dla wegetarian
Paluszki krabowe, krewetki lub ryba to jedynie opcjonalne składniki, które można zastąpić swoimi ulubionymi – ogórkiem, japońskim omletem, awokado, marynowaną rzodkwią, pędami bambusa czy grzybami shiitake.
Jak przechowywać sushi
Najczęściej stosowanym dodatkiem w sushi jest ryba, w niektórych odmianach dania – surowa, dlatego rolki przygotowuje się w restauracjach dopiero po zamówieniu. Jeśli kupujesz sushi przygotowywane na wynos, koniecznie sprawdź termin przydatności do spożycia. Sushi zrobione w domu można przechować do następnego dnia, choć jego walory smakowe nie są tak dobre jak tuż po przygotowaniu. Rolki sushi należy przechowywać w lodówce, a po wyjęciu najlepiej odstawić je na kwadrans, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej – w takiej są podawane. Jeśli przed przygotowaniem sushi wiadomo, że zostanie na drugi dzień, warto zastąpić surową rybę grillowaną lub wędzoną, albo wybrać inny dodatek.
Itadakimasu! (czyli japońskie: smacznego!)