Pobierz darmowy eBook z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz!

Mleka roślinne – jakie są ich rodzaje?

Mleka roślinne – jakie są ich rodzaje?

Mleka, a właściwie napoje roślinne, stają się coraz bardziej popularne. Często stają się zamiennikiem mleka krowiego, a ich zastosowanie w kuchni jest coraz szersze. Jakie są rodzaje mlek roślinnych? Sojowe, kokosowe, migdałowe, ryżowe… czym się od siebie różnią?

Roślinne napoje, nazywane mlekiem, przypominają je jedynie z wyglądu. Jednak dla osób z nietolerancją laktozy oraz wegan stanowią cenny zamiennik mleka krowiego, wykorzystywany nie tylko do porannej latte z mlekiem sojowym.

Choć ogromną popularność mleko roślinne zyskało w ostatnich latach, znane jest już od stuleci, np. mleko migdałowe znane było już w średniowieczu.

Choć z wyglądu mleko krowie i roślinne to bardzo podobny biały płyn, różnią się smakiem i właściwościami. W przypadku roślinnego napoju, od rodzaju użytego składnika zależy to, jak smakuje mleko roślinne – z zasady jednak jest mniej słodkie, co producenci gotowego mleka roślinnego nierzadko próbują zniwelować poprzez dodanie cukru.

Zalety i wady mleka roślinnego

Naczelnym argumentem przeciwników krowiego mleka jest fakt, że dorosłe osobniki żadnego z gatunków ssaków nie piją mleka w dorosłości, nie nadaje się więc ono także dla dorosłych ludzi, w przeciwieństwie do napoju uzyskanego z orzechów czy nasion. Niezaprzeczalną zaletą mleka krowiego jest zawartość witamin i składników mineralnych, których często brakuje roślinnym zamiennikom – te kupowane w sklepie są więc nierzadko wzbogacane w zestaw witamin. Także osoby z nietolerancją laktozy nie muszą rezygnować ze spożycia mleka krowiego, wybierając jedynie to pozbawione laktozy.

Z kolei roślinne napoje zawierają w porównaniu z krowim mlekiem mniej białka i niemal zupełnie pozbawione są cholesterolu. Dodatkowo, mleko roślinne nie uczula, a najbezpieczniejsze z tego rodzaju napojów jest mleko ryżowe. Mleka kokosowe i migdałowe mają skład najbardziej zbliżony do mleka matki. Jednak podawanie mleka roślinnego niemowlętom i małym dzieciom należy każdorazowo skonsultować z lekarzem.

Jedną z wad mleka roślinnego jest jego dość wygórowana cena, dlatego warto zrobić napój samodzielnie, zwłaszcza, że nie jest to skomplikowane.

Jak zrobić mleko roślinne

Składniki: 1 szklanka orzechów lub nasion, woda.

Migdały lub orzechy laskowe należy wcześniej sparzyć, namoczyć i pozbawić skórki. Zalane wodą orzechy moczymy przez całą noc, a następnie miksujemy i odcedzamy przez gazę – roślinne mleko jest gotowe. W zależności od użytych orzechów lub nasion będzie różniło się smakiem, można je również odrobinę dosłodzić miodem lub cukrem, żeby smakiem bardziej przypominało mleko krowie.

Roślinne mleko w przeciwieństwie do krowiego z kartonu, należy trzymać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 2-3 dni. W trakcie przechowywania mleko może się rozwarstwić – woda pozostaje na górze, podczas gdy cięższy składnik mleka opada na dół – co nie oznacza, ze mleko się zepsuło, wystarczy je zamieszać, by odzyskało pożądaną konsystencję.

Z czego zrobić mleko roślinne

W sklepach najczęściej dostępne jest mleko sojowe lub kokosowe, ale zrobić je można także z orzechów laskowych lub nerkowca,  migdałów, ryżu, płatków owsianych, grochu, lnu, nasion słonecznika, kaszy lub quinoa.  Nowością na rynku mlek roślinnych jest mleko z nasion drzewa Pongamia – długowiecznego drzewa pochodzącego z Australii i Indii, które wytwarza nasiona podobne do soi, jednak wolne od GMO, a niemal 90 proc. uprawianej dziś soi to rośliny modyfikowane genetycznie. Jeden z amerykańskich start-upów pracuje nad uzyskaniem mleka z nasion tego drzewa. Kto wie, może wkrótce mleko z drzewa Pongamia będzie stanowiło alternatywę dla krowiego?

Co zrobić z mleka roślinnego

Oczywiście, jak tradycyjne mleko, można je po prostu wypić, można dodać do kawy, by uzyskać modne latte na mleku roślinnym. Roślinne mleko jest także doskonałą bazą do przygotowania owsianki, koktajli owocowo-mlecznych czy naleśników.

×