Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz!

O czym należy pamiętać, robiąc przetwory na zimę?

przetwory na zimę, pomysły na przetwory, z czego przetwory na zimę

Domowe przetwory z warzyw i owoców – aromat i smak lata zamknięty w słoiku. Wzmocnią odporność, ułatwią przygotowanie zdrowych posiłków i osłodzą zimowe chłody. Z czego zrobić przetwory na zimę i o czym pamiętać? Oto krótki przewodnik.

Do przygotowania domowych przetworów nadają się wszystkie owce i warzywa, niektóre zamykamy w słoikach w formie przetworów z jednego rodzaju owoców lub warzyw, inne możemy połączyć w pyszne leczo, gotowe po podgrzaniu na obiad, wielowarzywne pikle czy dżemy wieloowocowe.

Owocowe przetwory

O czym należy pamiętać, przygotowując przetwory z owoców? Produkty powinny być dojrzałe – do dżemów, marmolad i powideł oraz jabłek na szarlotkę mogą być nawet bardzo miękkie. Zanim zostaną zamknięte w słoikach, trzeba będzie je rozgotować lub usmażyć, powinny się rozpaść na gładką masę. Powidła śliwkowe i dżemy owocowe na zimę po przełożeniu do słoików trzeba dodatkowo pasteryzować.

Dojrzałe w słońcu maliny doskonale nadają się na dżemy, nalewki i sok z malin do herbaty, który w jesienne i zimowe chłodne wieczory pomoże naturalnie wzmocnić odporność. Jeśli jesienna pogoda jest sprzyjająca, dojrzałe maliny dostępne są aż do pierwszych listopadowych przymrozków. Najsłodsze są jednak wówczas, gdy słońca jest najwięcej – to najlepszy czas na przygotowanie przetworów. Maliny można także zamrozić. Wprawdzie nie zachowają swojej formy, ale po rozmrożeniu mogą posłużyć jako dodatek do koktajli, deserów i ciast.

Chociaż jabłka dostępne są przez całą zimę, to właśnie jesienią, kiedy są tańsze i smaczniejsze, nasze babcie przygotowywały przesmażone szare renety do słoików na zimę. Przesmażone jabłka zimą można wykorzystać do szarlotki lub jako nadzienie do naleśników. Jeśli owoce są bardzo kwaśne, można dodać podczas przesmażania kilka dojrzałych brzoskwiń pozbawionych pestek i skórki.

Owoce na kompoty: śliwki renklody, mirabelki, czereśnie, wiśnie, truskawki powinny być dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Do słoików należy przelać owoce zagotowane w wodzie z cukrem. Jeśli wybór padnie na bardzo dojrzałe okazy, wówczas podczas gotowania rozpadną się. Podobnie należy wybierać gruszki do przygotowania marynaty. Lekko twardawe owoce pozostaną mięsiste przez całą zimę.

Przetwory z warzyw

Warzywa na przetwory powinny być świeżo zerwane, wówczas w słoikach pozostaną jędrne. Takiej zasady należy przestrzegać wybierając ogórki do kiszenia i na korniszony, paprykę do marynaty czy przygotowując przetwory z pomidorów. Domowy keczup czy sos pomidorowy wymagają bardzo dojrzałych pomidorów, ponieważ, podobnie jak w przypadku powideł, przesmażone pomidory powinny dać jednolitą konsystencję. Smak i aromat bardzo dojrzałych i miękkich pomidorów w efekcie zaowocuje pysznymi przetworami. Dojrzałe warzywa posłużyć mogą także do przygotowania słodkiego dżemu pomidorowego.

Aby przygotować leczo do słoików należy wybrać jędrną paprykę i bardzo dojrzałe pomidory. Jeśli jednym ze składników będzie cukinia, najlepiej wybrać młode okazy wielkości ogórka szklarniowego – wówczas cukinia dobrze smakuje ze skórką, a jej pestki są małe i miękkie.

Łatwy w przygotowaniu chutney z cebuli czerwonej podkreśli smak domowych burgerów i grillowanego mięsa.

Do przygotowania zimowych przetworów nadają się także kalafior, fasolka szparagowa, kapusta, a nawet rzodkiewki – te ostatnie wybornie smakują w postaci kiszonej. Domowe sałatki w zalewie octowej, pieczarki oraz buraki idealnie wkomponują się w zimowe menu. Przetworów w zalewie z octu nie trzeba dodatkowo pasteryzować.

×