Pieczone kasztany

Pieczone kasztany

Dobrze znamy kasztany, które często zbieramy jesienią w parkach. Jednak niektórzy nie wiedzą, że kasztany są… jadalne! Jak i z czym je jeść? I jak je przyrządzić? Podpowiadamy!

Podobno w Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle. Jedno jest pewne – najlepsze są jesienią.

Jakie kasztany nadają się do jedzenia

Kasztany, z których w dzieciństwie robiliśmy ludziki nie nadają się do jedzenia. Ich jadalny kuzyn to owoc – orzech kasztana jadalnego, drzewa rosnącego na południe od Alp, w Azji Mniejszej i na Kaukazie, znany jest także pod nazwą marona.

Jadalne kasztany to bogactwo skrobi, błonnika i białka, a także witamin i mikroelementów, np. 100 g kasztanów zawiera tyle samo witaminy C, co 100 g cytryny. Nie zawierają glutenu, mogą być więc spożywane przez osoby chore na celiakię.

Z czym jeść pieczone kasztany

Kasztany to lekkostrawna, ale bardzo kaloryczna przekąska. Jadalne kasztany na surowo mają smak zbliżony do migdała, po uprażeniu przypomina konsystencją słodkiego ziemniaka – można je w takiej formie jeść jako słodką przekąskę, np. lekko polewając miodem. Pieczone kasztany to także doskonały dodatek do dań mięsnych, sałatek, czy jako farsz do naleśników.

Jak upiec kasztany

Kupując kasztany jadalne wybieraj jędrne, błyszczące i nieuszkodzone sztuki. Jeśli na skorupce zauważysz dziurki, oznacza to, że w środku kasztan jest robaczywy. Lekkie kasztany oznaczają najczęściej wysuszone wnętrze. Wybierając kasztany warto je powąchać, wyczuwalny zapach pleśni dyskwalifikuje marony. Kasztany najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ przechowywane w nieodpowiedni sposób łatwo się zepsują. Można je także mrozić – zarówno surowe jak i ugotowane.

Najpopularniejsza forma przygotowywania kasztanów to pieczenie. Jak zrobić pieczone kasztany? Umyte marony osusz i lekko natnij na krzyż ich wypukłą stronę, zalej wodą i lekko obgotuj – ok. 30 minut. Następnie wyjmij z wody, ponownie osusz i rozłóż na blaszce do pieczenia naciętą stroną do góry. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200°C piekarniku przez 30 minut do czasu, kiedy nacięta skorupka zacznie się lekko rozchylać – po tym właśnie zorientujesz się, ile piec kasztany. Gotowe kasztany wyjmij z piekarnika i jeszcze gorące obieraj z łupinki. Jadalne wnętrze kasztana powinno mieć żółty kolor – takie kasztany są gotowe do jedzenia, doskonale smakują polane miodem.

Najlepsze przepisy na pieczone kasztany

Uprażone kasztany można zjeść jako przekąskę lub wykorzystać do przygotowania dań. Oto niezawodny patent, jak wykorzystać pieczone kasztany.

Puree kasztanowe

Składniki: 30-40 kasztanów, 1 łyżka cukru, pół szklanki wody, łyżeczka masła.

Kasztany upiecz według instrukcji podanej wyżej, obierz i drobno posiekaj. Kasztany wrzuć do syropu przygotowanego z wody oraz cukru i gotuj przez kwadrans na małym ogniu, mieszając, by nie przypalić kasztanów. Kiedy marony zmiękną zblenduj je wraz z pozostałym syropem i odrobiną masła. Tak przygotowane puree możesz wykorzystać jako krem do naleśników w połączeniu z twarożkiem, śmietanką lub jogurtem albo jako dodatek do ciast czy słodkie smarowidło do pieczywa.

Zupa z kasztanów

Składniki: 20 kasztanów, bulion warzywny, włoszczyzna do zupy, śmietana do zabielenia zupy, sól, pieprz.

Upieczone kasztany, pozbawione łupinek zalej bulionem i gotuj razem z warzywami do miękkości wszystkich składników. Wyjmij włoszczyznę, dopraw zupę solą i pieprzem, zabiel śmietaną a następnie zblenduj kasztany z bulionem. Podawaj z grzankami.

Kasztanowo-gruszkowa tarta

Składniki: 80 g masła, pół łyżeczki soli, 25 ml mleka, 125 g mąki, łyżeczka likieru amaretto, 2 łyżki cukru pudru. Składniki na masę: kasztanowe puree przygotowane z ½ kg kasztanów, 2 gorzkie czekolady, 400 g śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cynamonu, 2 gruszki. Opcjonalnie bita śmietana lub lody waniliowe.

Z chłodnych składników zagnieć ciasto, a następnie odstaw je na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu przełóż do formy na tartę i wyrównaj brzegi, a następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz ok 15-20 minut w temperaturze 180°C. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokrój w plasterki i ułóż na spodzie ciasta – piecz kolejne 10 minut, a następnie wyjmij i ostudź.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do ubitej na sztywno śmietanki dodawaj po łyżce puree z kasztanów wymieszane z cynamonem, delikatnie mieszając, żeby śmietanka nie opadała. W ten sam sposób dodaj czekoladę. Wstaw na ok 2 godz. do lodówki.

Podawaj z bitą śmietaną lub lodami.

×