Udostępnij:
Placki to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i przekąskę w ciągu dnia. Są też świetnym sposobem na podanie warzyw i owoców w trochę odmiennej formie. Klasyką gatunku w tym przypadku są placki ziemniaczane oraz racuchy z jabłkami. Jednak możliwości i wariantów jest więcej. Z czego zrobić placki?
Placki z warzyw
Tak jak zostało to wspomniane, wśród placków z warzyw największą popularnością cieszą się placki ziemniaczane. To tradycyjny przepis naszej kuchni. Składniki na placki są bardzo proste: tarte ziemniaki, jajko, mąka, cebula, olej, przyprawy. Wszystkie składniki miesza się ze sobą i smaży lub piecze w piekarniku. Gotowe placki podaje się samodzielnie, z dodatkiem cukru, kwaśniej śmietany ze szczypiorkiem, sosem pomidorowym, sosem pieczarkowym lub z gulaszem. Gulasz do placków ziemniaczanych tradycyjnie przygotowuje się z mięsa, papryki, pieczarek, pomidorów oraz ogórków kiszonych. Takie danie nazywane jest plackiem po węgiersku.
Ciekawą wersją placków ziemniaczanych są te wykonane z batatów. W zależności od dodatków i przypraw mogą być podawane na wytrawnie i na słodko.
Placki z warzyw nie muszą oznaczać wyłącznie wykorzystania ziemniaków. Do przygotowania placków doskonale nadają się również inne warzywa korzeniowe jak burak, marchew, seler czy pietruszka. Tego rodzaju placki mogą być wykonane z udziałem jednego warzywa lub ich połączeń. Placki z buraków lub marchewki będą miały intensywną i apetyczną barwę. Podobnie jak w przypadku ziemniaków, należy zetrzeć je na tarce i połączyć z bazowymi składnikami na placki. W przypadku placuszków z buraka, bulwę można dodatkowo upiec w piekarniku a następnie zetrzeć do ciasta. W plackach marchewka nie tylko doskonale komponuje się z innymi warzywami korzeniowymi, ale również z cukinią. Dodatkowo dzięki kontrastowi barw placki wyglądają wyjątkowo. Z samej cukinii również można przygotować placki. Ważne jest, by zetrzeć ją razem ze skórką. Nada ona plackom chrupkość i ciekawej tekstury. Miąższ cukinii po podgrzaniu robi się miękki, co niekorzystnie wpłynęłoby na wygląd i teksturę placków.
Wartymi uwagi wariantami placków są te przygotowane z kalafiora, brokułów lub dyni.
Bazą do placków z warzyw może być skyr, jogurt grecki lub serek wiejski. Pozwoli to na wykorzystanie innych warzyw, takich jak papryka, szpinak, kukurydza, zielony groszek czy pieczarki.
Słodkie placuszki
Dla wielu osób dzieciństwo ma smak racuchów. Nic dziwnego – chrupiące i złociste racuchy z jabłkami miały delikatną konsystencję i skrywały słodycz jabłek. Te wyjątkowo smaczne placki powstają z prostych składników, takich jak jajka, mleko, mąka, cukier i jabłka. Składniki te bez problemu można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Przepis na racuchy jest banalnie prosty: wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a na koniec dodać skropione cytryną jabłko. Najlepiej obrać je tuż przed dodaniem do ciasta, by nie ściemniało. Racuchy smaży się na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Mleko występujące w przepisie można zamienić na zsiadłe mleko. Z kolei jajka można zastąpić drożdżami. Słodkie racuchy można przygotować również z dodatkiem sera twarogowego, jogurtu greckiego, serków wiejskich czy ze skyrem. W przypadku owoców można zdecydować się na dodatek borówek, truskawek, bananów, gruszek, moreli czy śliwek. Nie trzeba decydować się na jeden rodzaj owoców – można je dowolnie łączyć. Smak racuchów i placków warto podkreślić przyprawami, takimi jak cynamon, wanilia lub goździki. Można zdecydować się również na dodatek skórki z pomarańczy lub cytryny.
Placki, zarówno na wytrawnie, jak i na słodko, to smaczne i niezwykle różnorodne potrawy. Można je zaserwować w zasadzie na każdy posiłek. Na słodkie śniadanie doskonale sprawdzą się placuszki bananowe, z kolei na obiad – placki warzywne. Ich zaletą jest szybkość przygotowania i… wyjątkowy smak!