Udostępnij:
Małe przystawki to idealny przepis nie tylko na imprezę – sprawdzą się także, kiedy niespodziewanie odwiedzą nas goście. Szybkie przekąski warto podać również wtedy, gdy zapraszamy gości na obiad – w oczekiwaniu na danie główne. Coś do przegryzienia sprawdzi się także podczas wspólnego oglądania filmu, meczu czy popołudnia z planszówkami. Nawet jeśli lodówka z pozoru świeci pustkami, można wykorzystać jej zawartość i wyczarować kreatywne przystawki, zamiast stawiać na stół paluszki i chipsy.
Przystawki na imprezę
Przystawki powinny być lekkie i niewielkie – na jeden kęs. Oto proste przekąski, które z łatwością można wykonać w domu, nawet jeśli na co dzień nie jesteśmy zagorzałymi pasjonatami gotowania. Warto je podać w sytuacji, kiedy nie zapraszamy gości na obiad, ale chcemy przygotować dla nich coś do zjedzenia.
Rolki z serka i cukinii
Składniki: mała cukinia, serek do smarowania typu philadelphia, do tego szynka parmeńska, polędwica łososiowa lub łosoś wędzony.
Cukinię pokroić wzdłuż, na bardzo cienkie plastry. Następnie posmarować serkiem i na to położyć plaster szynki, polędwicy lub łososia. Całość zwinąć w roladkę i grillować chwilę na patelni. Na koniec przekłuć ozdobną wykałaczką i ułożyć na talerzu. Jeśli goście lubią nieco ostrzejsze smaki, doskonale sprawdzą się rolki z warzyw.
Wytrawne Muffiny
Składniki: 5 jajek, mąka pszenna (200g), różyczki brokuła, polędwica sopocka, pomidorki koktajlowe, rukola.
Zblanszować pokrojone różyczki brokuła, polędwicę pokroić w cienkie plasterki a następnie w kwadraty wielkości ok. 1×1 cm. Wszystkie składniki połączyć z roztrzepanymi jajkami oraz mąką, a następnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Papiloty umieścić w foremce do pieczenia muffinów i napełnić do połowy wysokości wcześniej przygotowaną masą. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem można udekorować każdą babeczkę kilkoma listkami rukoli. Muffiny doskonale smakują z sosem sezamowym. Jeżeli jednak goście nie przepadają za brokułem, z pewnością zasmakują im cukiniowe babeczki z boczkiem.
Frytki i chipsy z warzyw
Zamiast kupować sklepowe przekąski, warto pokusić się o ich samodzielne wykonanie w nieco zmienionej wersji. Frytki warzywne lub chipsy z batata i jarmużu z pewnością zaskoczą zaproszonych gości. Chipsy są niezwykle proste w wykonaniu – dwa bataty, umyte i pokrojone w słupki, wystarczy umieścić na posmarowanej oliwą blasze i włożyć na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C. Natomiast chipsy z jarmużu powstaną z ułożonych na papierze pokrojonych liści jarmużu pieczonych ok. 10 minut w piekarniku. Dla lepszego efektu warto posypać jarmuż odrobiną grubej soli.
Zimne przystawki
Przekąski na zimno sprawdzą się zarówno na urodzinowe przyjęcie, jak i spokojny, rodzinny wieczór w domowym zaciszu. Oto szybkie przystawki na zimno, zrobione ze składników, które znajdują się niemal w każdej kuchni:
Mini kanapeczki na krakersach
Efektowne kanapeczki na jeden kęs. Można je przygotować z niemal wszystkiego, co znajdziemy w lodówce. Równie smaczną wersją są kanapeczki przygotowane na pumperniklu. Posmarowane grubo twarożkiem (dla lepszego efektu wizualnego warto zachować nieregularne kształty serka), z kawałkiem plastra wędzonego łososia lub szynki parmeńskiej i gałązką koperku na łososiu lub połówką koktajlowego pomidorka. Warto urozmaicić tę przekąskę i wykonać ją w kilku wersjach smakowych, dodając różnego rodzaju sosy – inspiracją do stworzenia tego dania może okazać się przepis na kanapeczki na 3 sposoby.
Roladki z naleśników
Składniki: 3-4 naleśniki, serek twarożkowy, polędwica łososiowa – 10-15 plasterków, cienki szczypiorek – opcjonalnie.
Naleśniki posmarować serkiem, położyć na nich plasterki polędwicy i zrolować, a następnie pokroić na ok. 4 centymetrowe kawałki. Każdą rolkę związać szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką i ułożyć na talerzu. Jeżeli nie mamy wystarczająco dużo czasu, by smażyć naleśniki, możemy zrobić podobną przekąskę jeszcze szybciej i przygotować rolki z tortilli.
Ciepłe przekąski
Przystawki podane na ciepło są idealnym rozwiązaniem, gdy przyjmujemy gości w mroźne, zimowe wieczory. Tego rodzaju przekąska nie tylko skutecznie ich rozgrzeje, lecz także zaspokoi pierwszy głód podczas oczekiwania na danie główne. Oto nasze propozycje na ciepłe przekąski – efektowne i proste do zrobienia.
„Sushi” ze szparagiem
Składniki: 5-6 ziemniaków, pęczek zielonych szparagów, opakowanie bekonu wędzonego.
Ziemniaki obrane i pokrojone w prostokątne kostki o wielkości około 2×3 cm ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować. Ugotowane zielone szparagi podzielić na kawałki o długości odpowiadającej pokrojonym ziemniakom i ułożyć po jednym kawałku szparaga na każdym ziemniaku. Całość przewinąć przez środek wąskim kawałkiem bekonu i podsmażyć ze wszystkich stron na maśle. Na koniec oprószyć świeżo startym pieprzem. Niecodzienną propozycją mogą okazać się także marchewki zapiekane w boczku – to połączenie, którego zdecydowanie warto spróbować!
Pizzerinki
Składniki: ciasto na pizzę (można przygotować samemu lub kupić gotowe ciasto na pizzę), przecier pomidorowy, odrobina keczupu, ząbek czosnku, bazylia, oregano, mozzarella oraz dodatki według uznania, np. salami, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki.
Na lekko rozwałkowanym cieście rozsmarować warstwę sosu pomidorowego, przygotowanego z przecieru pomidorowego z odrobiną keczupu, przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami. Na tak przygotowanym sosie ułożyć preferowane dodatki mięsne i warzywne. Całość zwinąć w rulon i pokroić na kawałki grubości ok. 2 cm. Placuszki ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie piec przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 220° Pizzerinki doskonale smakują nie tylko na ciepło.