Udostępnij:
W okresie zimowym wiele osób z chęcią je ciepłe dania i zupy, by rozgrzać się od środka. Przyjemne ciepło, rozchodzące się po ciele, można spotęgować dodając do potraw rozgrzewające przyprawy. Często wystarczy ich niewielki dodatek, by takie działanie było odczuwalne.
Imbir
Jest jedną z najbardziej znanych i popularnych przypraw rozgrzewających. To także jedna z najczęściej badanych przypraw, a jego działanie jest potwierdzone badaniami naukowymi. Właściwości imbiru wynikają z zawartości gingerolu oraz zingiberolu. Wpływa on na poprawę krążenia krwi, co daje uczucie rozgrzania oraz docierania ciepła do stóp i dłoni.
Imbir suszony charakteryzuje się takimi samymi właściwościami, jak świeże kłącze. Można dodawać go do wielu potraw – od zup i sosów, po desery, koktajle i napoje. W okresie jesienno-zimowym wiele osób z chęcią rozgrzewa się herbatą z dodatkiem imbiru. Ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwzapalne jest to także element profilaktyki przeziębień. W daniach wytrawnych imbir dobrze komponuje się zarówno z rybami, jak i drobiem.
Ostra papryka
Wiele osób kojarzy, że to właśnie chili działa rozgrzewająco. Jednak dotyczy to wszystkich rodzajów ostrej papryki. Nadająca ostrego smaku kapsaicyna wykazuje działanie poprawiające krążenie, a co za tym idzie – rozgrzewające. Im ostrzejszy smak papryki, tym wyższa zawartość kapsaicyny. Jednocześnie działa ona drażniąco na kubki smakowe, co podczas jedzenia może powodować pieczenie, a nawet ból. Paprykę można, podobnie jak imbir, wykorzystać świeżą lub suszoną. Ciekawie smakuje również papryka wędzona. Paprykę z powodzeniem można wykorzystać do kanapek, zup czy dań obiadowych. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do sosów i gulaszy. Papryczka chili dobrze komponuje się również z czekoladą. W chłodny wieczór kakao lub czekolada na gorąco z dodatkiem chili skutecznie rozgrzeje.
Goździki
Mimo niewielkich rozmiarów goździki wyróżniają się intensywnym smakiem i aromatem. Rozgrzewające właściwości można wykorzystać do przygotowania herbat i naparów. Goździki warto połączyć z pomarańczą dla podniesienia walorów smakowych. Dodatkowo można całe goździki powbijać w plaster pomarańczy, by nie przeszkadzały podczas picia. Sproszkowane goździki doskonale smakują w połączeniu z kawą.
Kurkuma
Intensywnie żółta przyprawa, która – podobnie jak imbir – ma właściwości rozgrzewające, antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Kurkuma jest aromatyczną, ale jednocześnie uniwersalną przyprawą. Doskonale pasuje do wieprzowiny, drobiu, ryb, nasion roślin strączkowych, jaj oraz nabiału. Kurkuma, lepiej niż czosnek, podkreśla smak szpinaku. Aby rozgrzać się w mroźny dzień, można przygotować złote mleko, czyli mleko z dodatkiem kurkumy. Innym sposobem jest herbata lub ciepła woda z cytryną, kurkumą i imbirem. Amatorzy ostrzejszych smaków mogą dodać szczyptę pieprzu, który spotęguje działanie kurkumy.
Kolendra
Działanie rozgrzewające mają również nasiona kolendry. Delikatnie podnoszą ciśnienie krwi, co wpływa na odczuwanie rozchodzącego się ciepła. Z dodatkiem kolendry można przygotować pyszną i rozgrzewającą zupę lub gulasz. Nasiona kolendry dobrze komponują się z białymi rybami i mięsem. Sprawdzą się również w daniach z dodatkiem owoców morza. Aby zwiększyć działanie rozgrzewające, można wykorzystać ją razem z pozostałymi wymienionymi przyprawami. Dzięki temu całe danie będzie bardziej aromatyczne. Z dodatkiem mielonej kolendry można przygotować również deser. Pierniczki, ciasteczka maślane i keksy z kolendrą nabiorą intrygującego smaku.
Curry
Mieszanka przypraw curry zawiera w składzie wszystkie wymienione wyżej przyprawy. Są one dobrane w takich proporcjach, by dobrze się komponowały. Dzięki temu nie trzeba samodzielnie szukać proporcji przypraw dodawanych do potrawy. Z dodatkiem curry można przygotować dipy, sosy, potrawki, curry, zupy, dania ze strączkami oraz dania mięsne.