Udostępnij:
Dynia i śliwki dojrzewające w ostatnich promieniach słońca to owoce jesieni, które osłodzą pierwsze szarugi, deszczowe i chłodniejsze już dni. Warto delektować się nimi nie tylko przez całą jesień, ale również przygotować domowe przetwory na zimę.
Jesienne śliwki
Bogactwo śliwek to być może jedna z największych zalet jesieni. Te fioletowe – węgierki i wiele innych odmian śliwek – to skarbnica witamin i mikroelementów wspomagających zdrowie i urodę. Nie sposób przecenić te niepozorne jesienne owoce, zawierają witaminy A, C, E, B6, polifenole, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Kilka owoców dziennie poprawi kondycję skóry, szczególnie cerę naczynkową. Podjadanie fioletowych owoców pomaga także walczyć ze złym cholesterolem oraz koi układ nerwowy dzięki zawartości magnezu i witaminy B6.
Późnym latem i jesienią śliwki to to najlepsza zdrowa przekąska, ale do menu na jesień warto włączyć także śliwkowe pyszności. Na czele tej listy znajdują się, oczywiście, knedle ze śliwkami – dla jednych jako danie obiadowe, dla tych, którzy słodkich obiadów nie uznają to doskonała propozycja na kolację lub podwieczorek. Polane masłem z bułką tartą lub w towarzystwie słodkiej śmietanki to również danie uwielbiane przez dzieci.
Lekko słodki smak śliwek daje ciekawe możliwości, by wykorzystać owoce w połączeniu z mięsem. W polskiej kuchni najpopularniejszy jest schab ze śliwkami. Do dania wykorzystuje się zazwyczaj suszone śliwki, ale jesienią mięso można nadziać świeżymi wydrylowanymi węgierkami. Oryginalny smak kaczej piersi w śliwkowym sosie z kopytkami, gnocchi lub kluskami śląskimi czy duszone wątróbki z jabłkiem, śliwkami i majerankiem zadowoli niejednego smakosza.
Śliwki to oczywiście dodatek do rozmaitych ciast, którym charakteru nadają owoce sezonowe. Na jesień do słodkiego menu warto włączyć ciasto drożdżowe ze śliwkami, śliwkowe crumble, tartę orzechową ze śliwkami, brownie z dodatkiem śliwek albo tradycyjny pleśniak – oczywiście ze śliwkami.
Bogactwo śliwek warto zachować na długie miesiące robiąc przetwory na zimę. Najpopularniejsze wśród nich domowe powidła ze śliwkami – doskonały dodatek do pieczywa, ciast i naleśników. Przetwory ze śliwek w occie doskonale pasują do mięs.
Królowa jesieni – dynia
Do niedawna kojarzyła się głównie z Halloween i słodkawą zupą z przedszkola, ale dziś dynię udało się odczarować. Dzięki niej jesienne warzywa sezonowe nabrały złocistego koloru, tym bardziej, że delikatny smak dyni daje rozmaite możliwości wykorzystania jej w przepisach zarówno na słodko, jak i na słono. Co zrobić z dyni, oczywiście poza dekoracją na Halloween?
Dla amatorów dyni na słodko: słodką zupę mleczno-dyniową z zacierkami i odrobiną cynamonu może odczarować skojarzenia z tym daniem. Ciasto z pieczonej dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej to pyszny i aromatyczny dodatek do popołudniowej kawy, zwłaszcza w deszczowy, ponury dzień – dzięki zawartości dyni ciasto ma przepiękny złocisty kolor. Dyniowy keks z żurawiną i orzechami to jesienna wersja popularnego ciasta.
Pieczona dynia z miodem i orzechami to przekąska, która przypadnie do gustu amatorom zdrowych słodkości.
Daniem, które podbiło niejedno podniebienie jest kulinarny przybój jesieni, czyli zupa krem z dyni. W zależności od dodatków zmienia diametralnie swój smak: lekko orientalny z mlekiem kokosowym i imbirem doskonale smakuje z prażonymi pestkami dyni, podsmażonym filetem z kurczaka pokrojonym w kostkę lub chipsami z jarmużu. Przygotowana na bazie bulionu z dodatkiem marchewki, pieczonej papryki i batata świetnie komponuje się z pokruszonym serem feta i posiekanymi orzechami włoskimi.
Dynia to także ciekawy dodatek do farszu pierogowego, w towarzystwie czerwonej soczewicy posmakuje nie tylko amatorom kuchni bezmięsnej.
Jesień to świetny czas na kulinarne eksperymenty. Zarówno dynię, jak i śliwki można przyrządzić na wiele sposobów – zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Warto o tym pamiętać podczas zakupów i wrzucić do koszyka kilka dodatkowych produktów, z których można wyczarować prawdziwe pyszności. Teraz jest na to idealny moment!