Udostępnij:
Dieta roślinna jest coraz powszechniejsza. Z roku na rok więcej osób decyduje się na wyeliminowanie z posiłków mięsa i jego przetworów. O ile na co dzień większość nie ma problemu z przygotowaniem tego typu posiłków, to święta mogą wydawać się problematyczne. Co przygotować na święta dla wegetarian? Jak wyglądają wegańskie święta? Wbrew pozorom przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania są łatwe i smaczne.
Wegetariańska i wegańska Wigilia
Tradycyjnie podczas Wigilii przygotowywano dania jarskie. To znacznie ułatwia przygotowanie posiłków dla osób na diecie wegetariańskiej. Babcine i tradycyjne przepisy na łazanki z kapustą i grzybami, pierogi z kaszą i grzybami, gołąbki, kutię, makówkę, kluski z makiem, barszcz z uszkami lub fasolą, zupę grzybową, kapustę z grochem czy krokiety są doskonale znane w wersji wegetariańskiej.
W przypadku wegan należy zwrócić uwagę, by makaron i ciasto na pierogi i naleśniki były przygotowane bez dodatku jaj lub mleka. Zupy z kolei należy przygotować na wywarze warzywnym. Warto również dopytać naszych gości o kwestię miodu. Część wegan dopuszcza jego udział w diecie. W przypadku konieczności jego zastąpienia, kutię i makówkę można posłodzić syropem klonowym lub z agawy. Jeśli tylko jest taka możliwość, najlepiej przygotować potrawy w wersji wegańskiej – dzięki temu wszyscy goście będą mogli spróbować potraw bez konieczności rozdzielania półmisków.
Największy problemem podczas wigilii może sprawić karp. Zarówno dieta wegetariańska, jak i wegańska nie dopuszczają spożywania ryb. Co zatem podać na wigilię zamiast ryby? Dzięki kreatywności wielu kucharzy stosujących dietę roślinną, można przygotować wegańską wersję tradycyjnych rybnych dań. Najprostsze rozwiązanie winięcie tofu arkuszem nori, obtoczenie w panierce i smażenie na oleju lub pieczenie w piekarniku. Od kilku sezonów ogromną popularnością cieszy się seleryba. Plastry selera podgotowuje się w zalewie, owija nori i panieruje. Po usmażeniu seler ma delikatną konsystencję, a nori nadaje przyjemnie słonego i morskiego posmaku.
Wegetariańskie i wegańskie dania świąteczne
Święta to nie tylko Wigilia. Co przygotować na pozostałe dni? Podczas przygotowania świątecznego obiadu dla osób stosujących różne diety, najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie rozmaitych dodatków, by samemu nakładać je na talerz. Każdy będzie mógł nałożyć sobie to, na co ma ochotę i w odpowiedniej ilości. Ryż, kasza, ziemniaki oraz surówki jak najbardziej pasują do diety wegańskiej i wegetariańskiej. Dla osób na diecie roślinnej można podać pozostałą z Wigilii tofu- lub selerybę. Można również przygotować proste kotleciki z konserwowych strączków. Przygotowując sos do obiadu, należy zwrócić uwagę, by nie zabielać go śmietaną lub mlekiem. Można to zrobić wykorzystując mleczko kokosowe. Jest delikatne, przez co nie zmieni smaku sosu.
Świątecznym klasykiem, niezależnie od regionu Polski, jest sałatka jarzynowa. Osoby na diecie wegetariańskiej zjedzą ją ze smakiem w tradycyjnej wersji. Jednak w przypadku diety wegańskiej problematyczną kwestią jest majonez, ze względu na zawarte w nim jajka. Jednak nie jest to powód, by rezygnować z podania sałatki. Przepis na wegański majonez jest na tyle prosty, że można go zrobić samodzielnie. Podstawowe składniki, jak olej, musztarda, ocet/sok z cytryny, pieprz oraz sól pozostają niezmienne. Jaja można zastąpić mlekiem sojowym, aquafabą lub namoczonym nasionami słonecznika. Aby nadać całości bardziej jajecznego smaku, zwykłą sól można zastąpić solą kala namak. Wegański majonez sprawdzi się do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych.
Podczas świąt często podaje się pasztet. Występuje również w wersji wegańskiej na bazie strączków, warzyw korzeniowych oraz kaszy z dodatkiem orzechów lub słonecznika.
Ciekawą alternatywą dla mięs w świątecznych daniach będą również grzyby, a zwłaszcza boczniaki. Doskonale sprawdzą się one w bigosie, gulaszu czy jako zamiennik dla śledzi po kaszubsku. Dodatek grzybów do pasztetu, farszu na pierogi lub krokietów sprawi, że danie zyska głębszy i bardziej mięsny smak.
Wege święta są idealną okazją do pokazania możliwości szerokiego wykorzystania i różnorodności roślinnych produktów. Mimo braku produktów odzwierzęcych dania są pełne smaku i aromatu. Z pewnością zasmakują również tym, którzy nie stosują diety wegańskiej lub wegetariańskiej na co dzień,