Udostępnij:
Był burger, teraz czas na jego najlepszego kolegę, czyli podłużną bułkę z parówką – hot doga. Ten popularny i kiedyś dość ubogi w składniki fast-food, składający się z bułki, parówki, ketchupu i musztardy dziś można dostać w różnych rodzajach i kombinacjach smakowych (nawet z kimchi!). Oprócz tradycyjnej parówki, do hot doga dodaje się także kiełbaski, kabanosy, a nawet… sojowe parówki, które można już spotkać w popularnych hot dogach na stacjach benzynowych!
Kto wymyślił hot-dogi
Historia hot-doga sięga XV wieku, kiedy to w Niemczech wyprodukowano pierwszą parówkę – długa i cienka kiełbaska zyskała ze względu na kształt nazwę dachshund, czyli jamnik/długi pies. Na początku jedzono ją z chlebem, a w XIX wieku, w Stanach Zjednoczonych, Niemiec Charles Feltman otworzył na Coney Island lokal, w którym podawał parówkę w mlecznej bułce – pierwowzór znanego dziś hot-doga. Podobno w pierwszym roku sprzedał ponad 3,5 tys. bułek z parówką. Jednak prawdziwa wielka kariera hot-doga miała się dopiero rozpocząć.
W ostatniej dekadzie XIX wieku, podczas wystawy światowej, właśnie to szybkie danie, w postaci bułki z parówką, stanowiło główną przekąskę zwiedzających. Na terenie wystawy ustawiono kilkanaście budek oferujących hot-dogi. Mniej więcej w tym samym czasie pierwsza budka z hot-dogami stanęła w pobliżu boiska, kształtując na długie lata upodobania związane z fast foodem. Wspomniana budka znalazła się nieopodal stadionu baseballowego. Amerykanie także pokochali bułkę z parówką i musztardą. Kariera dania rozpoczęła się na dobre.
Nazwa hot-dog upowszechniła się po II wojnie światowej, kiedy Amerykanie, zamiast nazywać cienkie i długie kiełbaski frankfurterkami kojarzącymi się z Niemcami, wówczas będącymi synonimem III Rzeszy, przywołali ich niemiecką nazwę kojarzącą parówki z psem. Tak powstał gorący pies, którego dziś można dostać na niemal każdej stacji benzynowej, galerii handlowej czy food truckach.
Klasyczny, czyli jaki?
Klasyczny hot-dog… ma wiele odmian, jednak wspólną cechą jest rozkrojona podłużna bułka, najczęściej mleczna, parówka i musztarda. Jednak w zależności od szerokości geograficznej klasyka ma swoje cechy indywidualne – w Chicago hot-doga podaje się w bagietce z dodatkiem ogórka kiszonego, plasterków zielonego ogórka, pomidorów i cebuli oraz musztardy. Amerykański hot-dog na parówce ma dodatkowo porcję kiszonej kapusty.
W odróżnieniu od klasycznego, hot-dog, francuski powstaje z wydrążonej bułki – bagietki, w której umieszczona jest parówka oraz musztarda i keczup.
Natomiast w Polsce w latach 90. popularną odmianą przekąski był hot-dog z kiełbaską leszczyńską.
W czasach, kiedy coraz większą uwagę przywiązuje się do jedzenia, także hot-dog musiał poddać się modom i tak, zamiast tradycyjnej parówki lub frankfurterki w hot-dogu można znaleźć kabanosa, białą kiełbasę a nawet wegańską parówkę. Podobnie pszenna, mleczna bułka, ustąpiła nieco miejsca pełnoziarnistym. Jako dodatki do bułki z parówką w wielu miejscach proponowane są świeże warzywa czy sałaty, a nawet kimchi. Hot-dog z prostej bułki z parówką stał się daniem szytym na miarę.
Hot-dog na diecie?
Ile kalorii ma jedna z ulubionych przekąsek? Klasyczny hot-dog to około 350 kcal, a żeby go spalić trzeba 40 minut jazdy rowerem. Hot-dog z wegańską parówką to ok. 500 kcal. Warto jednak od czasu do czasu skusić się na taką przekąskę i eksperymentować ze składnikami. Z łatwością można też przyrządzić domowego hot-doga podpiekając delikatnie bułkę w piekarniku. Do środka należy włożyć ugotowaną parówkę, kiełbaskę lub kabanosa, dodać ulubione warzywa, a na koniec polać sosem.
Źródła: