Wege Wielkanoc – jak ugościć weganina?

weganizm, wegańskie ciasto,wegańskie święta,

Święta to czas, kiedy na stołach pojawiają się tradycyjne dania i potrawy. Po poprzedzającym je poście, w menu królują mięsa, a podczas Wielkanocy szczególne miejsce zajmują jajka. Jak jednak pogodzić tradycję i ugościć podczas Świąt weganina? Z pomocą przyjdą – nieco odświeżone – przepisy naszych prababek, które w trudnych czasach potrafiły nie tylko zastąpić mięso, mleko i jaja produktami roślinnymi, ale wyczarować z nich naprawdę pyszne dania.

Jeśli nie są wam obce namowy babci na specjalnie dla nas usmażonego kotlecika czy  pyszną, wiejską szyneczkę, powtarzające się jak mantra przy świątecznym stole, podpowiadamy, jak odeprzeć ataki i przygotować wege Święta. Podrzućcie babciom przepisy np. na zielone pasztety. Ich smak zaskoczy wszystkich sceptycznie nastawionych tradycjonalistów. Oto garść pomysłów na wegańskie potrawy wielkanocne

Co zamiast jajek? Wielkanocne przysmaki z kuchni roślinnej

Nie ma Wielkanocy bez majonezu. Nawet, jeśli jest się weganinem. W tradycyjnej polskiej kuchni przygotowuje się go z żółtek jaj i oleju, jednak kulinarna fantazja nie zna granic i w drodze licznych eksperymentów z produktami zastępującymi jajka, powstało kilka całkiem udanych roślinnych majonezów do wyboru:

  • ze zmielonych orzechów połączonych z olejem roślinnym
  • mleka sojowego lub wody po gotowaniu ciecierzycy zastępujących jajka – robiony jak klasyczny majonez z dodatkiem oleju (może być z pestek winogron), musztardy, soku z cytryny i przypraw zblendowanych razem. Mleko sojowe można zastąpić również tofu, ryżem, fasolą lub kaszą jaglaną.
  • majonez można przygotować także z kalafiora – ugotowane do miękkości różyczki kalafiora, ostudzić i zmiksować na gładko połączone z ¼ łyżeczki czarnej soli kala namak, sokiem z cytryny i pieprzem.

Wege stół Wielkanocny

Zdrowe i lekkie Święta to żaden problem, nawet w wersji wegańskiej. Sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem, a do niej zdrowe przysmaki z roślinnej kuchni. Zamiast tradycyjnego żurku z kiełbasą, fani kuchni wege zajadają się żurkiem z grzybami, który smakiem nie odbiega od tradycyjnego, a jego przygotowanie jest równie proste. Jako bazę wykorzystujemy wywar z warzyw i suszonych grzybów (wcześniej namoczonych, najlepiej całą noc). Do tak przygotowanego bulionu dodajemy zakwas żurkowy. Jajka można zastąpić ziemniakami pokrojonymi w kostkę (należy je dodać do wywaru przed wlaniem do niego zakwasu).

Wędliny i pasztety roślinne

To kolejna pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Dzięki nim każdy weganin z uśmiechem zasiądzie do wielkanocnego stołu.

Pasztet z zielonej soczewicy

Do jego przygotowania potrzebna będzie szklanka zielonej soczewicy, namoczona (najlepiej na noc) i ugotowana w proporcjach 3:1, ½ szklanki suszonych pomidorów, kilka pieczarek, 1 cebula , ¾ szklanki kaszy kukurydzianej, sos sojowy, tymianek, imbir, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz, liść laurowy. Ugotowaną soczewicę należy zmieszać z pokrojoną i uduszoną cebulką, pieczarkami i suszonymi pomidorami. Następnie dodać mąkę kukurydzianą oraz z zmiksowane przyprawy. Wszystkie składniki zblendować, a następnie wypełnić nimi blaszkę keksówkę i włożyć na 45 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Żeby nadać pasztetowi wyrazistości, rekomendujemy dodanie przypraw o zdecydowanym smaku i aromacie.

Pasztet z selera

Posmakuje nie tylko weganom. Składniki na jedną blaszkę keksówkę to 2 selery, cebula, jedno kwaśne jabłko, por, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka nasion słonecznika lub orzechów włoskich, nerkowca, migdałów, ½ szklanki kaszy jaglanej,  ½ szklanki oleju, ok. 2 cm, świeżego startego imbiru, przyprawy: majeranek, tymianek, sól, pieprz, kumin, gałka muszkatołowa. Ugotowany seler należy zblendować z podduszoną cebulą i porem oraz pozostałymi składnikami na gładką masę. Przełożyć do keksówki i piec ok. 40 minut w nagrzanym d 200 st. C piekarniku. Pasztet z selera ma lekko słodki smak, który idealnie przełamie kwaśne jabłko oraz ulubione przyprawy.

Ciasta wegańskie na Wielkanoc

W wegańskich ciastach, zamiast jaj i mleka, warto eksperymentować z mlekiem roślinnym oraz musami owocowymi, zastępującymi jaja – zgniecionym bananem (1 banan=1 jajko), musem z jabłek, mango, dyni czy awokado, które spełnią rolę spoiwa dla ciasta (aby nadać mu konsystencję bardziej „lejącą” można dodać kilka łyżek wody lub mleka roślinnego).

Puszysta drożdżowa babka wegańska

To przysmak przygotowywany przez panie domu w czasach, kiedy wielkanocne stoły nie uginały się od potraw. Czas odkurzyć babciny przepis, nieco zmodyfikować i zaserwować gościom. Do przygotowania potrzebne będą: 500 g mąki, 130 g cukru, 50 g oleju, 300 ml mleka roślinnego, 30 g świeżych drożdży, skórka z cytryny lub pomarańczy. W pogrzanym mleku, łyżce cukru, mąki i oleju rozrobić zaczyn z drożdży. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut, a następnie dodać do mąki połączonej z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i wyrabiać przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do foremki, wcześniej posmarowanej olejem i posypanej mąką. Do ciast można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C  i piec ok. 35 minut. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Wegański sernik

W smaku jest równie pyszny co tradycyjny, a przygotować go można  bez pieczenia. Bazą do wykonania jest kasza jaglana. Do przygotowania potrzebne będą: szklanka kaszy jaglanej, 3 szklanki mleka roślinnego, ¾ szklanki orzechów, 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu, cukier waniliowy, sok z połówki cytryny. Orzechy należy namoczyć na kilka godzin, a następnie, po odlaniu wody, zblendować. Kilkakrotnie przepłukaną kaszę ugotować do miękkości w mleku (powinna wchłonąć cały płyn), na koniec dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze chwilę. Po zdjęciu z ognia zblendować na gładką masę. Można dodać namoczone wcześniej rodzynki, a następnie przełożyć do tortownicy. Opcjonalnie polać czekoladą, rozpuszczoną w 1/3 szklanki roślinnego mleka.

Weganina, który niespodziewanie pojawił się przy świątecznym stole, zawsze można ugościć pastą zrobioną z serka tofu i awokado, hummusem czy pesto z natki pietruszki.

Smacznych i zielonych Świąt!

 

×