Udostępnij:
Podjadanie między posiłkami wcale nie musi być takie złe. Jeśli czekoladowe batony zostaną zastąpione zdrowymi przekąskami, podjadanie może nawet wyjść na zdrowie i… pomóc urodzie. Oto co jeść, kiedy dopada głód.
Zdrowe przekąski, co to takiego?
Jeśli pierwsze skojarzenie z hasłem „przekąski” to chipsy paprykowe, frytki z sosem lub czekoladowy baton z karmelem, może być trudno uwierzyć, że zdrowa przekąska to nie oksymoron. Zdrowa nie musi też oznaczać jedzenia bez smaku. Czym jest zatem zdrowa przekąska? To niewielki posiłek pomiędzy posiłkami, który oprócz kalorii dostarcza organizmowi porcję energii, składników mineralnych i witamin. Zdrowa przekąska to przegryzka, która dodaje siły organizmowi, a przy okazji poprawia działanie mózgu, kondycję skóry lub dobrze działa na wzrok. Co warto jeść? Zwykłe chipsy warto zastąpić zdrowymi chipsami z jarmużu, pieczonych i suszonych warzyw, najlepiej przygotowane w domu – wyjdzie taniej, zdrowiej i bez oleju palmowego. Takie chipsy są małokaloryczne, zawierają mnóstwo błonnika wspomagając w ten sposób przemianę materii oraz dostarczając dawkę witamin i mikroelementów.
Frytki? Zwykłe ziemniaczane, smażone w tłuszczu, zastąp pieczonymi – obok ziemniaków warto wykorzystać do ich przygotowania bataty, seler, korzeń pietruszki, marchew. Skropione oliwą z oliwek z sosem pomidorowym lub dipami smakują obłędnie. Polubią je nawet dzieci, które nie przepadają za warzywami.
Zdrowe przekąski na słodko
W imię zasad zdrowego żywienia zazwyczaj z diety eliminowane zostają słodkości – nie musi tak być! Wystarczy niezdrowe batony lub oblane kolorowym lukrem babeczki czy donuty zastąpić zdrowym ciastem w wersji fit lub pełnowartościowymi przekąskami. Zdrowe przekąski na słodko przygotujesz na bazie orzechów, daktyli, fig i innych suszonych owoców oraz bakalii. Słodkie pralinki przygotowane ze zmielonych daktyli, orzechów laskowych i masła orzechowego posmakują amatorom łakoci. Wprawdzie do niskokalorycznych nie należą, ale zawarte w nich cukry są łatwo przyswajalne i przede wszystkim zdrowe.
Dietetyczne przekąski na słodko można przygotować w domu, ale warto ich szukać także na półkach ze zdrową żywnością i w sklepach oferujących produkty ekologiczne, np. batony, których bazą są orzechy i pestki słonecznika, dyni, nasiona chija, a także suszone jabłka, morele czy żurawina. Jeśli przyjdzie ochota na coś słodkiego, można sięgnąć po chipsy bananowe czy mieszankę suszonych owoców i orzechów. Garść tak skomponowanej przekąski doda energii, zapewni mózgowi zdrowe paliwo, a zawarta w orzechach witamina E i B pozytywnie wpłynie na wygląd skóry i system nerwowy.
Zdrowe przekąski na imprezę
Impreza bez przekąsek? To się nie uda, wiadomo. Zamiast tradycyjnych paluszków, chipsów, orzeszków solonych zaproponuj swoim gościom coś zdrowego i zaskakująco dobrego – zdrowe przekąski. Na imprezę przygotuj chipsy z owoców, mieszankę orzechów i bakalii, np. mieszankę studencką. Przygotuj warzywa pokrojone w słupki – marchewki, seler naciowy, paprykę, ogórka w towarzystwie dipu przygotowanego na bazie greckiego gęstego jogurtu z czosnkiem. Warzywne słupki doskonale smakują także z hummusem. Pożywny hummus dodatkowo zaspokoi uczucie głodu. Można go przygotować klasycznie z ciecierzycy z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek lub wypróbować warianty w połączeniu z warzywami – burakiem, pomidorami, orzechami – w efekcie dadzą nie tylko różne, ciekawe smaki, ale także efektowne kolorystyczne połączenia, które będą dodatkowym walorem. Można przygotować także rożki z tortilli (warto wybrać tę pełnoziarnistą) z kurczakiem, warzywami i sosem sezamowym.
Zdrowe produkty stanowią doskonałą bazę do przygotowania wielu przekąsek na słodko i słono.
Bycie na diecie wcale nie musi być męczarnią. Może się wydawać, że dietetyczne jedzenie to liść sałaty i gotowany kurczak, a przekąski i słodycze są wspomnieniem przeszłości – to błąd. Oczywiście pewne produkty są wykluczone, inne mają swoje mniej kaloryczne zamienniki, ale jedzenie dietetyczne może być naprawdę pyszne, podobnie jak fit słodycze i zdrowe przekąski.