5 sposobów na hummus

5 sposobów na hummus

Zdrowy, pożywny i pyszny. Co jedliśmy, zanim na naszych stołach zagościł hummus, czyli pasta z ciecierzycy? Nie warto rozpamiętywać, lepiej przygotować go w domu i delektować się smakiem.

Pasta z przetartych, ugotowanych nasion ciecierzycy lub innych warzyw strączkowych, czyli hummus, szturmem wkroczyła na polskie stoły. Jej korzenie sięgają Bliskiego Wschodu i krajów Afryki Północnej. Według legendy, receptura została opracowana przez sułtana Saladyna podczas wypraw krzyżowych. Dziś pastą z ciecierzycy zajadają się wielbiciele kuchni wegetariańskiej pod każdą szerokością geograficzną.

Jak zrobić samemu hummus w wersji podstawowej?

Pyszny hummus w wersji podstawowej można łatwo przygotować z ugotowanej ciecierzycy (250 g), sosem sezamowym (pół szklanki), czosnku (2 ząbki), soli, soku z cytryny (sok z ½ cytryny) i oliwy z oliwek, opcjonalnie można dodać pół łyżeczki kminu rzymskiego. Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować na gładką masę. Hummus, posypany obficie natką pietruszki lub kolendry, wygląda efektowniej i zyskuje dodatkowy akcent smakowy. W krajach arabskich, hummus jest najczęściej jedzony z chlebkiem pita lub jako dodatek do innych dań. Jest produktem wysokobiałkowym, a więc długo po zjedzeniu daje uczucie sytości, dlatego stał się cenionym składnikiem kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Jakie dodatki do hummusu

Łagodny smak hummusu zmienią dodatki. Jakie przyprawy wybrać i jak doprawić hummus? Oto przepis na hummus w pięciu wariantach smakowych. Podstawą każdej z nich jest ciecierzyca, sezam, czosnek, sok z cytryny i oliwa z oliwek.

  • Hummus domowy z papryką: do składników podstawowych należy dodać dwa strąki pozbawionej gniazd nasiennych i upieczonej (ok. 40 min w 120°C) czerwonej papryki. Wszystkie składniki dokładnie zblendować i dodać wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pastę należy polać oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki.
  • Hummus z suszonymi pomidorami: do składników podstawowych wystarczy dodać pół słoika suszonych pomidorów. Zblendować i posypać pastę czarnuszką.
  • Zielony hummus powstanie po dodaniu do podstawowych składników sporego pęczka natki pietruszki. Taka pasta to bomba witamin i składników odżywczych, zwłaszcza dla osób ze skłonnością do anemii lub na diecie bezmięsnej.
  • Hummus z oliwkami: do bazy trzeba dodać kilka (4-5) oliwek zielonych i tyle samo czarnych. Po zblendowaniu posypać sezamem lub prażonymi pestkami słonecznika.

Hummus na słodko

Smak hummusu zmieniają dodatki. Banalne, ale po dodaniu kakao, daktyli czy masła orzechowego każdy przekona się, co to oznacza naprawdę. Jakie dodatki zmienią podstawową pastę z ciecierzycy w zdrowy krem, który z powodzeniem zastąpi sklepowe słodkie smarowidła? Oto prosty przepis na domowy, słodki hummus.

Do szklanki ugotowanej ciecierzycy dodaje się pół szklanki namoczonych wcześniej daktyli i/lub 2 łyżki kakao, 2 łyżki pasty tahini i/lub masła orzechowego i/lub miodu. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować i podawać z pieczywem lub z pokrojonymi w słupki warzywami lub owocami. Słodki hummus nada się także jako zdrowa masa do ciastek.

Jak przechowywać hummus

Domowy hummus, polany oliwą z oliwek, należy przechowywać w lodówce do pięciu dni w zamkniętym naczyniu – w tej roli doskonale sprawdzi się zwykły, zakręcany słoik. Zbyt duży zapas można też zamrozić.

Z czym podawać hummus

Z czym jeść hummus? Doskonale sprawdzi się jako pasta do kanapek w towarzystwie warzyw lub wędlin czy jajek. Jako przekąska na imprezę z krakersami lub dip do pokrojonych w słupki warzyw (marchewka, seler naciowy, pietruszka). Hummus, dodany w postaci sosu do sałatek z kaszy czy soczewicy, daje uczucie sytości, na długo zapewniając sporą dawkę wartościowych składników.

×