6 pomysłów na przetwory z pomidora

6 pomysłów na przetwory z pomidora

Zwykle jemy je w postaci surowej, ale z pomidorów – zwłaszcza tych, które dojrzewały w letnim słońcu – warto zrobić także domowe przetwory: sos do spaghetti, przecier pomidorowy, domowy keczup i wiele innych!

Smakiem sałatki pomidorowej możemy cieszyć się cały rok, choć pomidory kupione zimą nie dorównują tym dojrzewającym w pełnym słońcu. Latem i wczesną jesienią, kiedy są najsmaczniejsze i pełne aromatu, warto przygotować z nich domowe przetwory.

Pomidory nie tylko na zimę

Co zrobić z pomidora? W domu z łatwością można przygotować wszystkie popularne sosy na bazie pomidorów, ciesząc się pomidorowym smakiem. Oto pomysły na domowe pomidorowe przetwory:

Najlepszy keczup pomidorowy

Ten dodatek lubią wszyscy i nikomu nie trzeba podpowiadać, do czego można go wykorzystać.

Składniki: ok 2 kg dojrzałych pomidorów, 100 ml octu jabłkowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, ½ szklanki cukru, sól, ziele angielskie, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka musztardy.

Poddusić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone na mniejsze części – składniki dusić na małym ogniu, aż pomidory będą rozgotowane. Mus przetrzeć przez sito, by pozbawić go pestek.

Do przetartych pomidorów dodać pozostałe składniki i ponownie duś, aż pomidory zgęstnieją – ok. 30 min, a następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować przez 15 min. Pyszny keczup domowy gotowy!

Pasta pomidorowa

Składniki: 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów, 2 duże cebule, kilkanaście ziaren pierzu, białej gorczycy i ziela angielskiego, cukier (ok 2 łyżki), ostra papryka do smaku (ok. łyżeczka), sól.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone na małe kawałki rozgotować w szerokim garnku z grubym dnem. Powstały mus przetrzeć przez sitko, by usunąć pestki. Do przetartych pomidorów dodać posiekaną i podduszoną cebulkę oraz przyprawy i dusić około 15-30 minut, aż odparuje woda. Gorące pomidory przekładać do wyparzonych słoiczków, a następnie pasteryzować przez 20 minut. Domowa pasta z pomidorów to doskonały dodatek do pizzy.

Passata pomidorowa

Brak pomysłu na obiad? Zawsze sprawdzi się spaghetti – szybkie, łatwe w przygotowaniu i smaczne danie. Można je przygotować w mig, zwłaszcza, jeśli w spiżarni znajduje się domowy sos do spaghetti. Warto przygotować go już teraz, kiedy pomidory mają najlepszy smak. Zimą błyskawicznie przyrządzisz z niego danie, a aromat dojrzałych w słońcu pomidorów i ziół przywoła wspomnienia lata – w zimowe dni bezcenne.

Passatę przygotowuje się podobnie jak pastę pomidorową. Sparzone pomidory należy dusić z dodatkiem czosnku, świeżej bazylii i oregano, doprawić słodką papryką, cukrem i solą do smaku. Całość dusić do momentu, aż pomidory będą rozgotowane. Następnie zmiksować wszystkie składniki, by otrzymać pomidorową passatę, którą zimą można wykorzystać do przygotowania zupy pomidorowej czy domowego sosu do spaghetti.

Suszone pomidory w słoiku

Do czego mogą przydać się ususzone pomidory? Jako dodatek do makaronu, np. ze szpinakiem, do pomidorowych sosów, pizzy, sałatek, zapiekanek oraz duszonych mięs. Zmiksowane suszone pomidory to doskonała pasta do bruschetty. Jak zrobić suszone pomidory w słoiku?

Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów z małą ilością wody – np. odmiany podłużnej, czosnek, olej do zalania w słoikach oraz ulubione przyprawy do pomidorów – suszona bazylia, żurawina, pestki dyni.

Umyte pomidory przekroić na pół, wydrążyć miąższ, posolić i ułożyć w piekarniku nagrzanym do 50°C na papierze do pieczenia skórką do dołu. Suszyć około 4 godzin. Następnego dnia ponownie wstawić do suszenia na 4 godziny.

Wysuszone pomidory włożyć do wyparzonych słoiczków, dodać czosnek i przyprawy i zalać gorącym olejem. Tak przygotowane domowe suszone pomidory przetrwają w słoiku kilka miesięcy.

Zielone pomidory w słoiku

Już teraz warto pomyśleć o sałatkach do zimowego obiadu. Idealna? Z zielonych pomidorów!

Składniki: 1 kg zielonych pomidorów, 2 cebule, 3 szklanki wody, ½ szklanki octu 10 %, liście laurowe, biała gorczyca, ziele angielskie, 1 łyżka soli, 7 łyżek cukru.

Pokrojone w plastry pomidory i cebulę wystarczy lekko posolić, a następni włożyć do słoików i zalać gorącą zalewą przygotowaną z wody, octu, cukru i pozostałych składników. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Tak zakonserwowana sałatka nie wymaga pasteryzacji.

Pomidory jak z puszki

Zamiast kupować pomidory w puszcze przygotuj zapas domowych. Możesz je wykorzystać do przygotowania zupy, sosów, przecierów – pomidorowe dodatki są pyszne i zdrowe!

Składniki: 5 kg dojrzałych mięsistych pomidorów (np. lima), sól kamienna.

Umyte pomidory kroimy na mniejsze części i układamy ciasno w wyparzonych słoikach na wierzchu należy lekko oprószyć je solą. Pomidory można lekko upychać, ponieważ w trakcie pasteryzacji ich objętość zmniejszy się o ok. 1/3.

Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 30 minut.

Już teraz przygotuj domowe przetwory z pomidorów!

×