Śliwki – rodzaje i pomysły na przetwory

Śliwki – rodzaje i pomysły na przetwory

W sierpniu zaczynają się pyszne, słodkie śliwki – doskonałe zarówno na surowo, jak i w formie przetworów. Śliwkowy sos do mięs, konfitura czy uwielbiane przez domowników powidła. Ostatnio niezwykle popularne są także… kiszone śliwki! Jak je zrobić? Jakie są najpopularniejsze rodzaje śliwek? Oto nasz krótki przewodnik po śliwkowych pysznościach.

Jakie śliwki do słoika

Na targowiskach dostępnych jest wiele różnych odmian śliwek o różnych smakach, wielkości i kolorach. Późne lato i wczesna jesień to czas, kiedy są najpyszniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych. Warto wykorzystać je do przygotowywania sezonowych dań i deserów. To także najlepszy moment, by zamknąć je w słoikach – polskie odmiany najbardziej nadają się do przygotowania zimowych przetworów.

Śliwka węgierka – to najpopularniejsza odmiana o małych, fioletowych owocach i żółto-zielonym miąższu, który dosyć dobrze daje się oddzielić od pestki. Na bazarkach dostępnych jest kilka odmian tych śliwek. Dojrzałe nadają się do jedzenia czy do przygotowania knedli ze śliwkami. To właśnie z tych śliwek można przygotować najlepsze powidła.

Śliwki renklody – żółte lub czerwono-fioletowe to dwie najpopularniejsze odmiany słodkiej renklody. Słodki i soczysty miąższ niezbyt dobrze odchodzi od pestki. Owoce nadają się do spożycia na surowo oraz do przygotowania konfitur, dżemów oraz kompotów na zimę.

Mirabelka – małe, żółte owoce mirabelki o lekko kwaśnawym smaku nadają się do przygotowania kompotów, a także dżemów i powideł.

Stanley – amerykańska odmiana śliwki o dużych, fioletowych owocach i zielonkawym miąższu. Ten rodzaj śliwki nadaje się do suszenia oraz na dżemy i powidła. Doskonale smakuje w tarcie z orzechowym spodem.

Opal – najwcześniejsza odmiana śliwek, dojrzewająca już pod koniec lipca. Są słodkie, o czerwonej lub fioletowej skórce.

Powidła śliwkowe

Pyszne domowe powidła śliwkowe, takie jak u babci, można przygotować z dojrzałych węgierek.
Oto tradycyjny przepis na powidła śliwkowe:

Składniki: 2,5 kg śliwek węgierek, 75 dag cukru

Umyte, wypestkowane śliwki, podlane kilkoma łyżkami wody, smażyć przez ok. 2 godz. w  przykrytym, szerokim garnku z grubym dnem. Po tym czasie odkryć garnek i smażyć do momentu, aż odparuje sok. Przez cały proces należy często mieszać śliwki drewnianą łyżką. Kiedy objętość śliwkowej masy zredukuje się o połowę, wsypać cukier i smażyć na bardzo małym ogniu – powidła bardzo łatwo mogą się teraz przypalić – aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotową masę śliwkową przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić dnem do góry, aż do wystygnięcia.

Powidła doskonale smakują na kanapkach, jako dodatek do naleśników i ciast.

Jak suszyć śliwki

Do domowego suszenia najodpowiedniejsze będą dojrzałe śliwki węgierki.

Nieuszkodzone owoce należy dokładnie umyć, a następnie zblanszować przez kilka minut w gorącej wodzie i pozbawić pestki. Tak przygotowane owoce rozłożyć na papierze do pieczenia, rozpostartym na kratce piekarnika.

Aby skórka śliwek nie popękała, należy je suszyć w niewielkiej temperaturze, ok 50°C przez dobę. Proces ten można podzielić na trzy etapy, po ok. 4 godziny. W czasie, kiedy śliwki znajdują się poza piekarnikiem, powinny się studzić w suchym i przewiewnym miejscu.

Domowe suszone śliwki można przygotować także w specjalnej suszarce elektrycznej do warzyw, owoców i grzybów.

Takie aromatyczne śliwki to zdrowa i smaczna przekąska na zimowe wieczory, dodatek do wypieków oraz składnik wigilijnego kompotu z suszu.

Kiszone śliwki

Hitem kulinarnej mody są w ostatnich latach kiszonki przygotowywane także z owoców – świetnie nadają się do tego także śliwki. Kiszonki są zdrowe i stanowią alternatywę dla śliwek w occie.

Składniki: 1 kg śliwek – najlepiej węgierek (ale nadają się do kiszenia także renklody), 4 łyżeczki miodu, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, odrobina cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 10 goździków, czubata łyżka gorczycy białej. Do przygotowania solanki: 1 łyżeczka soli na 1 l wody.

Zagotować litr wody z jedną łyżeczką soli. Dokładnie umyte śliwki, pozbawione pestek, ciasno ułożyć w słoiku, dodać pozostałe składniki i zalać gorącą solanką. Po kilku dniach śliwki są gotowe do spożycia.

×