Udostępnij:
Monotonia posiłków łatwo może wkraść się do naszej kuchni. Często nie jest to związane z brakiem czasu na przygotowanie posiłku, ale z brakiem pomysłów na ciekawe i różnorodne dania. W natłoku codziennych obowiązków większość sięga po sprawdzone rozwiązania, jednak każdy czasem potrzebuje odmiany. Jak urozmaicić codzienny jadłospis? Jakie dania sprawdzą się na śniadanie, a jakie na kolację? Podpowiadamy!
Pomysły na śniadanie na ciepło
Zapiekana owsianka
Czasem wystarczy niewielka zmiana, by dobrze znane danie wyglądało i smakowało całkowicie inaczej. Tak jest w przypadku zapiekanej owsianki. Takie same składniki, ale ich obróbka sprawia, że całość wygląda intrygująco i jeszcze bardziej apetycznie. Bazą są płatki owsiane wymieszane z mlekiem, jogurtem, jajkiem i cukrem. Pozostałe składniki można dodawać według własnego uznania, np. wiórki kokosowe, masło orzechowe, kakao czy banany. Całość należy wymieszać, przełożyć do kokilek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-30 min.
Mug cake
Ekspresowe śniadanie z kuchenki mikrofalowej w kilka minut. Bazą mug cake są olej/oliwa, mąka, mleko (krowie lub roślinne) oraz proszek do pieczenia. Można dodać również jajko. Pozostałe składniki dodaje się według własnych preferencji. Mogą to być warzywa, strączki, wędliny, sery, nasiona, pestki, a także owoce, kakao czy wanilia. Wszystkie składniki umieszcza się w kubku i wkłada do kuchenki mikrofalowej. W przypadku większej ilości przygotowywanych porcji, zamiast mug cake można przygotować wytrawne muffiny w piekarniku.
Coś dla miłośników dań z jajkami. Niezwykle aromatyczne i atrakcyjne wizualnie danie. Całość przygotowuje się na patelni, zaczynając od podsmażenia warzyw i przypraw. Najczęściej bazą do szakszuki są pomidory i szpinak. Jednak z powodzeniem można wykorzystać również paprykę, cukinię, bakłażana, szparagi, fasolę, kukurydzę czy pieczarki. Następnie w warzywach robi się zagłębienia, w które wbija się jajka. Całość smaży się na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż jajka będą gotowe. Kolorowe warzywa oraz kontrastujące z nimi jajko prezentują się niezwykle smakowicie.
Jajka zapiekane w bułce
Kolejna jajeczna propozycja podawana w nietypowy sposób. Z bułki odcina się wierzch i wydrąża środek. Do powstałego otworu wbija się jajko i zapieka w piekarniku. Żółtko po upieczeniu powinno być nadal płynne. Do otworu w bułce, oprócz jajka, można dodać również pokrojone warzywa lub kawałki mięsa. Ciekawą wariacją tego przepisu są jajka zapiekane w awokado. Zagłębienie po pestce pogłębia się by zmieściło się w nim całe jajko. Następnie całość doprawia się i zapieka. Warzywa oraz pieczywo podaje się obok w formie sałatki.
Kolacja na ciepło – co podać?
Wszystkie wymienione wyżej propozycje doskonale sprawdzą się także jako ciepła kolacja. Dodatkowo do ich przygotowania można zaangażować całą rodzinę. Wspólne gotowanie również może być ciekawą formą spędzenia razem czasu. Inne, ciekawe propozycje na ciepłą kolację to:
Tarta
Pozornie przygotowywana jest z bardzo prostych składników, jednak o atrakcyjności dania decyduje forma podania. Tartę z powodzeniem można przygotować na cieście kruchym, francuskim czy filo. Dla urozmaicenia dania ciasto można zastąpić tartymi ziemniakami lub batatami wymieszanymi z jajkiem. Farsz do tarty można przygotować na bazie sera, mleka oraz jaj z dodatkiem warzyw, grzybów lub mięsa. Składniki farszu z łatwością można dopasować do własnych preferencji, przykładowo do tarty ze szpinakiem można dodać fetę lub kawałki kurczaka. Miłośnicy ryb mogą do niej dodać łososia. W każdej z tych wersji będzie smakowała wyśmienicie.
Placuszki
Ten pomysł pozostawia szerokie pole do popisu. Placuszki można przygotować z warzyw, np. ziemniaczane, z cukinii czy z brokuła, a także w wersji z owocami – np. racuchy czy placuszki jogurtowe z borówkami. Ciekawą propozycją będą również bliny, które można podać zarówno na słono, jak i na słodko. Pozostałą po obiedzie kaszę również warto wykorzystać jako bazę do placuszków.
Nadziewane bułeczki/pierożki
Z pewnością zaskoczą pozostałych domowników. Są doskonałą alternatywą dla zwykłych kanapek. Wykonane z ciasta drożdżowego, z farszem warzywnym lub warzywno-mięsnym i dodatkiem sera. Mogą być inspirowane włoskim calzone. Farsz do bułeczek można przygotować z jednego rodzaju warzywa lub połączyć ulubioną mieszankę. Ciasto z nałożonym farszem można dowolnie formować w kulki, ruloniki, sakiewki czy pierożki. Dzięki temu za każdym razem będą wyglądały inaczej.
Zupa
Ciepła i aromatyczna zupa znakomicie sprawdzi się jako lekka, ale pożywna kolacja. Można podać ją w tradycyjny sposób lub zmiksować na krem. Aby była bardziej treściwa można dodać do niej strączki lub kawałki mięsa. Z kolei makaron lub kaszę można zastąpić grzankami.
Makaron
Kolacja we włoskim stylu? Czemu nie! Spaghetti bolognese, penne z groszkiem cukrowym, szparagami i cukinią, tortellini z ricottą i szpinakiem czy ravioli z żółtkiem to nie tylko pyszne, ale i pożywne dania. Dodatkowo dania z makaronem można przygotować w kilka chwil więc to doskonały pomysł na kolację na szybko.
To tylko część kulinarnych inspiracji na pyszne i kreatywne śniadania oraz kolacje. Warto pamiętać, że poranny oraz wieczorny posiłek to nie tylko kanapki. Jest wiele dań, które można przygotować równie szybko i dzięki temu urozmaicić swoje menu.