Szakszuka

Szakszuka

Przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu, gdzie jest jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Zdrowa, pyszna, łatwa w przygotowaniu i sycąca. Jak ją zrobić w domu i o czym koniecznie pamiętać podczas jej przygotowania?

Skąd pochodzi szakszuka

Ten niezwykle popularny, śniadaniowy trend przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu. Do „wynalezienia” szakszuki przyznaje się wiele krajów: Izrael, Libia, Tunezja, Egipt czy Maroko – dziś trudno przypisać autorstwo dania konkretnej nacji, ponieważ obecne jest w wielu kuchniach regionu. Po arabsku słowo szakszuka oznacza „wielki bałagan”, co oddaje istotę dania.

Jak zrobić szakszukę w domu

Jajka gotowane w pomidorach – to kwintesencja tego dania. Przygotowanie szakszuki nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Jedyne, o czym należy pamiętać podczas przygotowywania szakszuki to przyprawy, bez których zamiast tego dania otrzymamy coś w rodzaju menemen – tureckiej jajecznicy z pomidorami. Czym szakszuka różni się od popularnych sadzonych? Jajka w szakszuce są gotowane w sosie pomidorowym, a nie smażone jak w przypadku sadzonych – bliżej im zatem do jajek w koszulce.

Składniki na 3 porcje:

  • puszka pomidorów krojonych lub ok. cztery świeże dojrzałe i słodkie
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • łyżka harrisy lub kawałek strąka ostrej papryczki (w zależności od upodobań, choć oryginalnie danie powinno być pikantne)
  • przyprawy: kmin rzymski, sól, świeżo zmielony pieprz, opcjonalnie chilli

Bazą są pokrojone w drobną kostkę pomidory, podduszone na oliwie z oliwek i zeszklonej cebuli, do których dodaje się pozostałe składniki – pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek i przyprawy. Specyficznego smaku nadaje szakszuce utarty w moździerzu kmin rzymski oraz harrisa. Do uduszonych składników należy wbić jajka, wcześniej robiąc lekkie zagłębienia w sosie pomidorowym. Następnie przykryć i gotować na małym ogniu ok 3 minuty, do całkowitego ścięcia białka (żółtko powinno pozostać płynne). Gotowe danie można posypać – w zależności od upodobań – świeżą natką pietruszki, kolendrą lub bazylią.

Przygotowanie szakszuki trwa około kwadransa.

Do klasycznej szakszuki można dodać także zieloną paprykę lub cukinię, kilka kostek sera feta czy odrobinę ricotty.

To przyprawy decydują o specyficznym smaku, jaki ma szakszuka. Jakie przyprawy dodać, by go uzyskać? Kmin rzymski i harrisa to podstawowe przyprawy, opcjonalnie można dodać bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, chilli.

Jak jeść szakszukę

W izraelskich czy marokańskich kawiarniach szakszuka podawana jest na patelni, na której została przygotowana. W domu, jeśli danie jest przygotowane dla kilku osób, można przełożyć porcje na talerze – najpierw sos pomidorowy, a następnie jajko, tak, żeby żółtko mogło rozpływać się na sosie.

Danie je się z pieczywem, którym później wyciera się resztki sosu (także w restauracji można w ten sposób zjeść szakszukę). Doskonale smakuje również z dodatkiem hummusu.

Takie wegetariańskie danie jest nie tylko zdrowe, ale i sycące. Choć szakszuka oryginalnie jest daniem śniadaniowym, sprawdzi się także jako lekka kolacja.

×