Udostępnij:
Kwiaty są z nami wszędzie – w doniczkach, na rynkach, w ogródkach, na co dzień i od święta. A gdyby tak dodać je także do potraw? Koktajl z czarnym bzem, muffinki z bratkami, omlet z nasturcją czy smażone kwiaty cukinii w panierce… prawda, że brzmi ciekawie? Idea ta ma już swoje lata, ale inspiracji i nowych pomysłów na podanie kwiatów nie brakuje.
Dekoracja czy odżywczy składnik posiłku? Z pewnością jadalne kwiaty nie są zupełnie bez kalorii, są też źródłem witamin i składników mineralnych. Zazwyczaj ocenia się je jako bogactwo składników działających przeciwutleniająco, a więc – przeciwstarzeniowo. Dodatkowo zawierają potas czy fosfor. Jednak w kuchni stosuje się je w małych ilościach i przede wszystkim ze względu na ich niepowtarzalny oraz nieodtwarzalny w inny sposób aromat. Nie należy zatem skupiać się na niedużej ilości składników odżywczych, jakie te kwiaty wprowadzą do naszego organizmu, a zastanowić się jak można je wykorzystać kulinarnie. Które więc nazwy kwiatów należałoby zapamiętać, by potem móc zastosować je w kuchni?
Begonia bulwiasta
Jej kwiaty mają kwaskowaty posmak i delikatny kolor. Idealnie sprawdzą się w sałatkach lub deserach, jako przełamanie słodkawego smaku innych składników.
Bratek ogrodowy
Jego kwiaty mają wiele różnych barw, dlatego jako dekoracja może być zastosowany w większości potraw. Trawiasty, nienarzucający się posmak daje bratkowi licznych możliwości stosowania.
Róża
Te różowo-czerwone płatki zna chyba każdy. Róża znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ charakteryzuje się specyficznym i dobrze rozpoznawalnym aromatem. Poza dekoracją z płatków róży, można dodawać je także do dań. Szczególnie warto spróbować konfitury z płatków róży, na przykład jako nadzienia w ciastach lub dodatku do twarogu na sernik.
Nasturcja
Charakteryzuje się ostrym aromatem, a smakuje podobnie do rukoli. Dlatego przede wszystkim warto dodać ją do sałatek, dzięki czemu potrawy nabiorą pięknych kolorów. Świetnie skomponuje się też z omletem lub sufletem, a jej dodatek do pasztetu nada mu pieprznego aromatu.
Stokrotka
Można korzystać zarówno z jej liści, jak i kwiatów czy pąków. Pąki warto podsmażyć z cukrem (kandyzować) i dodać do deseru, np. lodów. Liście i kwiaty to przepiękna, kolorowa ozdoba dania. Stokrotka nie ma zbyt nachalnego aromatu, dlatego warto korzystać z niej zarówno w sałatkach, jak i podczas nadziewania roladek mięsnych.
Jadalne kwiaty to przede wszystkim uczta dla oka, ale także podniebienia. Z pewnością dodanie ich do potrawy w roli ozdoby sprawi, że danie będzie bardziej efektowne. Zdecydowanie warto!