Jak ułożyć grillowe menu?

Jak ułożyć grillowe menu?

Menu grillowe to nie taka prosta sprawa, jak się nam wydaje. Co prawda spotkania przy grillu zwykle kojarzą się z luzem, relaksem, spokojem i wesołą atmosferą. Prawidłowo! Ale nie zapominajmy, szczególnie gdy jesteśmy gospodarzami spotkania, że – z uwagi na dobre samopoczucie naszych gości – powinniśmy przemyśleć imprezowe menu.

Grill jak wykwintna kolacja

Jak ułożyć grillowe menu? Przede wszystkim pomyślmy o grillu jak o prawdziwej, uroczystej okazji. To nie znaczy, że musisz wrzucać na ruszt niespotykane owoce morza specjalnie sprowadzane z południa. Oznacza to raczej, że musisz rozplanować, jakie, kiedy i w jakiej kolejności podasz dania. Bo grill to nie tylko upieczona kiełbasa z ketchupem, musztardą i kromką chleba.

Na początek coś lekkiego

Jak na każdym eleganckim spotkaniu, na grillu także warto na początek podać przystawki. Niewielkie kęsy odpowiednio dobranych produktów zaostrzą apetyt, a jednocześnie nie spowodują, że goście będą najedzeni zanim przystąpią do głównego dania.

Na przystawkę z grilla warto przygotować na ruszcie na przykład słupki lub plastry warzyw podawane z sosami. Dobrze sprawdzą się tu sosy Mosso Impresje – zarówno oryginalny, o smaku głęboko prażonego sezamu, ostry, o smaku wasabi czy idealny do grillowanych produktów czosnkowo-cebulowy. Sosy można nalać do podpieczonych kapeluszy pieczarek albo końcówek wydrążonej cukinii lub bakłażana – czemu nie wykorzystać takiego typu naturalnych i zdrowych „miseczek”?

Plastry warzyw możemy także przełożyć plastrami sera i w taki sposób zrobić na grillu mini tosty warzywne. Jeśli wolimy na przystawkę pieczywo, nic trudnego – wystarczy przygotować na grillu niewielkie grzanki posmarowane masłem, przetarte ząbkiem czosnku i posypane ziołami.

Coś porządnego na ruszcie

Po przystawce możemy przystąpić do dania głównego. A nad nim należy skupić się już choćby dzień wcześniej, ponieważ prawdziwie smaczne, soczyste, a zarazem kruche mięso uda się nam przygotować tylko wówczas, gdy zostanie ono odpowiednio wcześniej zamarynowane. Wymaga tego zarówno delikatna ryba, jak i porządny kawałek karkówki. Tak przygotowane mięso po zgrillowaniu należy koniecznie podać z lekką sałatką ze świeżych warzyw. Możemy się także pokusić o warzywne frytki (na przykład z batatów) lub zapiekane w folii aluminiowej ziemniaczki – przez to nasze grillowe danie główne zyska co prawda na kaloryczności, ale my za to zyskamy smak oraz energię do działania po przyjęciu dodatkowych kalorii.

Słodkości z grilla

Wbrew pozorom grill to nie tylko dania wytrawne i ciężkostrawne mięsa. Każdy porządny posiłek we wspólnym gronie warto zwieńczyć deserem, który – skoro jesteśmy na grillu – także powinien znaleźć się na naszym talerzu prosto z rusztu.

Możemy zgrillować połówki gruszki z kawałkami sera pleśniowego i posypać je na koniec posiekanymi orzechami. Innym sposobem jest wykonanie pieczonych na folii aluminiowej bananów posypanych czekoladą i podawanie ich z kulką lodów śmietankowych. Ciekawym sposobem na deser z grilla jest też wykonanie szaszłyków owocowych i powtykanie pomiędzy kawałki owoców pianek marshmallows. Możliwości są nieograniczone, wszystko zależy od Waszej fantazji!

Odpowiedź na pytanie, jak ułożyć grillowe menu nie jest trudna. Wystarczy garść inspiracji i odrobina odwagi do eksperymentowania ze smakami!

×