Tapas – hiszpańskie przekąski

Tapas – hiszpańskie przekąski

To popularne na całym świecie hiszpańskie przekąski, podawane w barach jako dodatek do wina lub innych alkoholi. Proste w przygotowaniu tapas zadomowiły się również w Polsce – coraz częściej podawane są podczas spotkań lub imprez w gronie znajomych.

Tapas – co to jest?

Tapas pochodzą z Hiszpanii. Są to łatwe do zjedzenia przekąski, podawane w tamtejszych barach jako dodatek do napojów. Mają one bardzo różnorodne formy – od propozycji na jeden kęs, po bardziej skomplikowane dania. Tapas mogą być przygotowywane na zimno i na ciepło. Jednymi z najpopularniejszych hiszpańskich tapas są: kiełbasa katalońska, cienkie plastry szynek, owoce morza czy oliwki. Można je podjadać bez potrzeby przerywania konwersacji. Wśród przekąsek, oferowanych w hiszpańskich barach, są również kanapeczki, podawane z dojrzewającą szynką, warzywami, pastą z oliwek oraz owocami morza. Interesującymi tapasami podawanymi na ciepło są smażone ziemniaki oraz omlet z ziemniakami.

Jak zrobić tapas?

Z założenia hiszpańskie tapas maja być proste i szybkie do zrobienia oraz do zjedzenia. Najmniej przygotowania wymagają jednoskładnikowe przekąski jak oliwki, sery, kiełbasy czy pikle. Wystarczy je wyjąć z opakowania lub słoika i w razie potrzeby pokroić. Takie tapas można jak najbardziej dopasować do polskich specjałów. Ogórki kiszone lub konserwowe, marynowane grzyby, papryka konserwowa, kiełbasa, kabanosy, wędliny, oscypki i inne sery również można podać jako tapas podczas spotkania lub imprezy. Zastąpią one tak zwaną zimna płytę. Oprócz jednoskładnikowych tapas, z łatwością można przygotować kanapeczki, inspirowane hiszpańskimi odpowiednikami. Najprostszą w przygotowaniu, a zarazem pełną smaku, jest kanapka z pokrojonym pomidorem oraz plastrem szynki dojrzewającej. Pomidora można pokroić w plastry lub kostkę. Aby wydobyć z nich więcej smaku, wystarczy chwilę je podsmażyć. Zamiast szynki, na kanapeczkę można położyć kawałki tuńczyka lub sardynki. Innym wariantem kanapek będzie połączenie wymienionych dodatków mięsnych z całymi oliwkami. Amatorzy oliwek z pewnością skuszą się na kanapeczki z pastą z oliwek z dodatkiem bazylii i oliwy. Na wierzchu można ułożyć cienkie plastry sera zamorano lub majorero. Pastę oliwkową można podać również z grillowanymi krewetkami – zarówno w formie kanapek, jak i na  półmiskach.

Jak podać tapas?

Tapas w formie przekąsek na jeden kęs doskonale będą prezentowały się na dużej desce lub tacy. Ciekawym elementem podania jest umieszczenie tapas na płycie łupkowej lub surowym drewnie. Tapas charakteryzują się wyrazistym smakiem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć je z sosami. Dobrze dobrane sosy wydobędą głębię smaku podanych przekąsek. Zaproszeni goście z chęcią sięgną po sos musztardowy czy czosnkowy. Przekąskom można nadać również orientalnej nuty przy pomocy sosu sezamowego.

Tapas mają za zadanie łączyć i umilać atmosferę podczas spotkań z bliskimi, dlatego warto wybrać ulubione produkty, tak aby każdy znalazł coś dla siebie.

×