Udostępnij:
Ziemniaki to pożywne i smaczne warzywa. Są chętnie przygotowywane w całej Polsce. Stanowią wręcz podstawę naszej diety. To poczciwe warzywo jest niezwykle uniwersalne i może być podawane na wiele sposobów.
Jak wykorzystać ziemniaki w kuchni?
Obiad z ziemniakami nie musi oznaczać ugotowania ich w wodzie i położenia na talerzu. Są znacznie ciekawsze sposoby na ich podanie. Inspiracje na dania z ziemniakami bez problemu można znaleźć w naszej rodzimej kuchni. Warto również wypróbować przepisy z innych kuchni świata.
Nie ulega wątpliwości, że ziemniaki najczęściej podawane są w formie frytek, chipsów lub pokrojone i pieczone w piekarniku. Pieczone i smażone ziemniaki charakteryzują się wysokim indeksem smakowitości, co sprawia, że możemy zjeść ich znacznie więcej niż wystarczy do zaspokojenia głodu. Łatwo to zaobserwować porównując ilość zjedzonych pieczonych ziemniaków w porównaniu z tymi które zostały ugotowane. Dobrym pomysłem jest także faszerowanie ziemniaków – na przykład ziemniaki zapiekane z wołowiną. W sezonie letnim podczas grillowania warto skosztować ziemniaków z żaru. Zawinięte w folię i z dodatkiem masła oraz przypraw smakują wyśmienicie. Kolejnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków kuchni jest przygotowanie puree. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do dań obiadowych – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Z resztek puree można przygotować chlebek ziemniaczany.
W kuchni polskiej znajduje się wiele potraw, w których ziemniak gra główną rolę. Są to np.: kopytka, kluski śląskie, czarne kluski, pierogi ruskie, placki ziemniaczane oraz pyry z gzikiem. Zwłaszcza ostatnia potrawa zasługuje na uwagę. Pyry z gzikiem są znane głównie regionalnie w okolicach Poznania oraz na Kujawach. Są to ziemniaki w mundurkach podawane z twarożkiem z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki.
Wśród przepisów z różnych zakątków świata warto wypróbować omlet hiszpański,
węgierskiego langosza, grecką mussakę, włoskie crocche ze smażonych ziemniaków, turecki kumpir czy angielską zapiekankę pasterską.
Nietypowe sposoby wykorzystania ziemniaków
Oprócz tradycyjnych dań warto poeksperymentować z ziemniakiem i przygotować nietypowe i zaskakujące propozycje. Ziemniaki pokrojone w plasterki lub starte na tarce sprawdzą się znakomicie jako spód do tarty lub pizzy. Z tartych ziemniaków, połączonych z jajkiem i przyprawami, można przygotować nie tylko dobrze znane placki, ale również gofry. Inną, ciekawą formą podania ziemniaków są wytrawne muffinki. Można je przygotować na dwa sposoby. Krojąc ziemniaki na plasterki, które następnie zalewa się jajkami z dodatkiem śmietany lub ugotowane i zmiksowane ziemniaki połączone z resztą składników np. cebulą, papryką, wędliną, kurczakiem, kukurydzą, groszkiem, fasolą itp.
Podobnym wypiekiem jest babka ziemniaczana, którą można przygotować zarówno na wytrawnie z mięsem, jak i na słodko z migdałami i cytryną.
Fanów kuchni bliskowschodniej z pewnością zainteresuje aromatyczne curry ziemniaczane, najczęściej podawane z dodatkiem ciecierzycy oraz ryżu.
W sezonie letnim doskonale sprawdzi się grillowa sałatka z pokrojonych w kostkę ugotowanych ziemniaków z posiekaną drobno cebulką i ogórkiem kiszonym, konserwowym lub małosolnym. Doskonale pasuje do kiełbasek i grillowanego mięsa.