Wege grill – nie daj się zaskoczyć!

Wege grill – nie daj się zaskoczyć!

Jeśli na hasło wegetariański grill czujesz popłoch i oczyma wyobraźni widzisz jedynie grillowane szaszłyki z papryki i cukinii to oznacza, że najwyższy czas poznać bogactwo grilla bez mięsa. Oto solidna dawka wegetariańskich pomysłów i inspiracji na grilla.

Co na wege grilla warto podać, by zachwycić gości? Bogactwo warzyw i wszelkiego rodzaju serów stwarza naprawdę dużo smacznych możliwości – dania będą pałaszować nie tylko jarosze.

Warzywne szaszłyki z tofu

Wege grill nie może obyć się bez warzyw. Popularne szaszłyki w wersji wege można przygotować z pokrojonej w kostkę kolorowej papryki, cebulki, pokrojonej w plastry cukinii (najlepsza będzie niezbyt duża, wielkości mniej więcej ogórka szklarniowego, bardzo wyrośnięta będzie miała duże pestki), tofu (może być wędzone) oraz sos sojowy i oliwa z oliwek.

Pokrojone w kostkę (ok. 2 cm) tofu należy zamarynować w sosie sojowym, oliwie z oliwek i ulubionych przyprawach oraz ziołach (np. przeciśnięty przez praskę czosnek, suszona bazylia, oregano, natka pietruszki). Wędzonego tofu nie trzeba marynować.

Opcjonalnie można posypać szaszłyki pod koniec grillowania czarnuszką lub prażonym sezamem. Tofu można także zastąpić serem feta lub halloumi – wówczas nie powinno się dodawać sosu sojowego, ponieważ te dwa sery, w przeciwieństwie do tofu, mają słony smak.

Szaszłyki wystarczy grillować ok. 10-15 minut na tacce lub w folii aluminiowej, podlewając marynatą. Doskonale smakują same lub z zapiekanymi ziemniaczkami czy sałatką z kuskusem.

Papryka faszerowana z grilla

Grillowane warzywa to także opcja na zdrowy i szybki obiad. Kilka strąków czerwonej papryki wypełnionych kuskusem to propozycja na party w ogrodzie lub domowy letni obiad w pół godziny. Do przygotowania tego dania są potrzebne:

  • 3-4 papryki (w zależności od liczby gości),
  • kuskus,
  • świeża bazylia,
  • 2-3 dojrzałe pomidory,
  • parmezan,
  • czosnek,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek.

Farsz wykonuje się z kuskusu (przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu), przeciśniętego przez praskę czosnku, podduszonych pomidorów z cebulką i parmezanu. Wypełnione farszem papryki należy skropić oliwą z oliwek lub olejem i grillować zawinięte w folię aluminiową przez 30 minut.

Kuskus można z powodzeniem zastąpić ugotowanym ryżem.

Grillowana cukinia

Cukinia to idealne warzywo na przyjęcie pod hasłem „grill bez mięsa”. Doskonale smakuje pokrojona w plastry, zamarynowana w oliwie z oliwek, czosnku i ziołach, grillowana na folii przez kilka minut. Można ją także wypełnić farszem z kuskusu, szpinaku, sera feta i czosnku (wydrążone łódeczki należy napełnić farszem a następnie ok. 15-20 minut grillować) – doskonale smakują z dodatkiem sałatki. Plastry bardziej wyrośniętej cukinii (grubości ok. 1 cm) skropione oliwą z oliwek, posypane solą i pieprzem można układać wprost na ruszcie na kilka minut. Delikatne i soczyste cukinie pasują także jako dodatek do dań mięsnych.

Aromatyczny bakłażan z grilla

Proste i smaczne grillowane danie wege – przekrojony na pół bakłażan, wcześniej zamarynowany w oliwie z oliwek, sosie sojowym i ulubionych przyprawach można grillować wprost na ruszcie lub na folii po 7 minut z każdej strony. Bakłażana należy lekko ponacinać od strony skórki. Jeśli bakłażan grillowany jest na folii lub na tacce, można ułożyć na nim plastry pomidora, poszarpanej mozzarelli oraz listki bazylii. Jeśli bakłażan jest większy, zamiast kroić na pół, wystarczy podzielić go na plastry grubości ok. 1 cm. Można serwować z domowym sosem pomidorowym.

Faszerowane pieczarki z grilla

Pieczarki faszerowane serem pleśniowym, pokrojonymi w kostkę pomidorami i domowym pesto z pietruszki można serwować samodzielnie lub w towarzystwie ziemniaczków z grilla. W sklepach dostępne są specjalne pieczarki portobello do faszerowania, jeśli wybór padnie na zwykłą odmianę, najlepsze będą duże grzyby.

Ziemniaki z grilla

Hitem grillowych przyjęć w ogrodzie są pieczone ziemniaki z grilla. Młode ziemniaczki wystarczy umyć i ponacinać (ważne, by ziemniak zachował swój kształt, dzięki nacięciom danie powstanie szybciej), doprawić solą oraz pieprzem, skropić oliwą z oliwek lub olejem, a następnie przełożyć na tackę lub zawinąć w folię i grillować przez 30 minut.

Na grilla nadają się także podgotowane wcześniej kolby kukurydzy oraz pomidorki koktajlowe.

Grillowane sery

Oprócz warzyw na wegetariańskim grillu sprawdzą się sery – od oscypka i halloumi, poprzez fetę aż po pleśniowe. Dwa pierwsze sery można układać bezpośrednio na ruszcie, pozostałe należy grillować na tackach lub zawinięte w folię aluminiową. Doskonale smakują z żurawiną lub chutneyem z czerwonej cebulki, jako dodatek do letnich sałatek.

Wegetariańskie menu na grilla jest smaczne i niezwykle aromatyczne. Potrawy te mogą być także doskonałym uzupełnieniem dań mięsnych. Smacznego!

×