Etyczne kupowanie warzyw i owoców

Etyczne kupowanie warzyw i owoców

Co jest dla Ciebie najważniejsze podczas zakupów owoców i warzyw? Czy zwracasz uwagę na to, skąd pochodzą wybierane przez Ciebie produkty? Jak kupować lokalnie i etycznie?

O czym warto pomyśleć przed zakupem?

Do uprawy warzyw i owoców wykorzystywane są zasoby naturalne, takie jak woda, energia oraz paliwo. Ma to realny i bezpośredni wpływ na klimat i jego zmiany. Jest to związane m.in. z mechanizacją rolnictwa i uprawami na znacznie większą skalę. Obecnie wiele warzyw i owoców hoduje się poza sezonem lub cały rok. Produkty sezonowe mają nie tylko intensywniejszy smak i aromat – do ich uprawy wykorzystywane jest mniej zasobów niż w przypadku uprawy w szklarni.

Warto również zwrócić uwagę na to, jak produkowane są coraz popularniejsze egzotyczne warzywa i owoce. Do uprawy powszechnie lubianego awokado zużywa się 100 tys. litrów wody dziennie na każdy hektar. Rozszerzane uprawy awokado w Meksyku, który jest największym jego producentem, powodują masowe wycinanie lasów oraz ryzyko susz i pożarów. Podobna sytuacja jest w Chile.

Na końcową cenę produktów nie składa się wyłącznie koszt ich wyprodukowania lub wyhodowania. Dochodzi do tego m.in. koszt transportu. Wiele delikatnych owoców, o krótkiej trwałości, dociera do Polski transportem lotniczym. Część jest przewożona tranzytem lub drogą wodną. Każdy z wymienionych środków transportu ma wpływ na nasz klimat i tzw. ślad węglowy – to łączna ilość gazów cieplarnianych, wyemitowanych do atmosfery w sposób bezpośredni lub pośredni przez osobę, organizację lub produkt. Im dłuższa trasa lub więcej wykorzystanych środków transportu, tym większy ślad węglowy. Z tego względu warto wybierać produkty od lokalnych producentów i rolników. Takie warzywa i owoce często są świeżo zebrane.

Przeczytaj artykuł: Czy wiesz, co jesz? Świadoma konsumpcja

Myśl globalnie, kupuj lokalnie

Warto mieć świadomość, że codzienne decyzje i czynności mają znaczenie. Dotyczy to również zakupów nawet takich rzeczy, jak owoce czy warzywa. Tak, jak to zostało wspomniane, najlepiej jak najwięcej produktów kupować lokalnie. Dzięki temu owoce czy warzywa dłużej pozostają świeże, ponieważ nie przebyły długiego transportu. Oczywiście nie każdy ma możliwość zakupu warzyw czy owoców prosto z uprawy. W takim wypadku warto wyszukać gospodarstwa na obrzeżach miasta lub w pobliskich wsiach. Warto pamiętać, że w przypadku produktów sprzedawanych w sklepach, marketach czy na bazarkach sprzedawca powinien udzielić nam informacji o kraju pochodzenia danego produktu. W większych sklepach znajduje się ona obok ceny lub bezpośrednio na opakowaniu. Pozwala to w łatwy sposób wybrać produkty z polskich upraw.

Myślenie globalne nie ogranicza się to tylko do tego, gdzie kupujemy owoce czy warzywa. Ale również skupia się na tym, jakie są to produkty, czy jest na nie sezon, jak zostały zapakowane (by ograniczać ilość odpadów) czy w jaki sposób dotarliśmy do sklepu lub na bazar. Najkorzystniej jest kupować owoce w sezonie, a zamiast jednorazowych siatek wybrać te wielokrotnego użytku lub specjalne woreczki. W miarę możliwości zdecydować się na spacer lub rower zamiast jazdy samochodem. Dotyczy to zwłaszcza małych zakupów, by unikać częstego jeżdżenia tam i z powrotem.

Przeczytaj artykuł: Zero waste – trend, który chroni środowisko

Fair trade – co to właściwie znaczy?

Międzynarodowy ruch Fair Trade, zamiennie określany jako Sprawiedliwy Handel, ma na celu poprawę warunków handlowych małych producentów oraz pracowników w imię zasady, że człowiek jest ważniejszy od zysków. Jednym z działań ruchu Fair Trade jest edukacja konsumentów. Wiele producentów w Afryce czy Ameryce Południowej otrzymuje za swoje produkty zapłatę nieadekwatną do jakości i wartości produktu, co pogłębia problem ubóstwa w tych rejonach. Sprawiedliwy Handel dąży do zaprzestania niekorzystnych praktyk biznesowych, poprawy warunków socjalnych pracowników oraz osiągnięcia sprawiedliwych płac.

Na opakowaniach części produktów spożywczych, pochodzących z upraw stosujących się do zasad Fair Trade, można znaleźć charakterystyczne logo przedstawiające czarną postać na niebieskim i zielonym tle. Najczęściej można znaleźć je na produktach takich jak kawa, herbata czy czekolada. W przypadku owoców, np. bananów, stosowana jest nalepka z logiem. Z kolei na opakowaniach winogron grafika znajduje się na etykiecie. Na opakowaniach lub słoiczkach suszonych owoców egzotycznych lub przetworów również można szukać stosownego oznakowania. Dla ułatwienia cześć sklepów wydziela specjalne regały z produktami fair trade lub dodatkowo je oznacza na półkach czy w gazetkach. Logo sprawiedliwego handlu nie dotyczy wyłącznie produktów spożywczych, ale może znajdować się również na kosmetykach, tekstyliach oraz odzieży.

Podczas codziennych zakupów warto mieć na uwadze nie tylko to, na co mamy ochotę. Kupowanie produktów spożywczych to coś więcej – wiąże się z kwestiami etycznymi i zasadami fair trade, których wszyscy powinniśmy przestrzegać.

×