Udostępnij:
Wolny i słoneczny dzień to doskonała okazja do zorganizowania pikniku. Jak zorganizować udany piknik? Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Dzięki nim nawet osoby, które nigdy wcześniej nie organizowały pikniku mogą zrobić to z sukcesem!
Jak i gdzie zorganizować udany piknik rodzinny?
Zanim zaczniesz wybierać dania i przekąski na piknik, w pierwszej kolejności wybierz odpowiednie miejsce. Piknik z powodzeniem można zorganizować w lesie, w parku, na plaży, na polanie, a nawet we własnym ogródku. W przypadku miejsc publicznych, warto wybrać się tam wcześniej, by sprawdzić, czy to miejsce rzeczywiście będzie odpowiednie na piknik. Niezależnie od wybranej lokalizacji pamiętaj, by koc rozłożyć w równym i płaskim miejscu. Dzięki temu przygotowane specjały oraz naczynia nie będą się przewracać. Nieodłącznym elementem pikniku jest koc. Podczas jego wyboru warto zdecydować się na taki ze specjalnym materiałem od spodu, umożliwiającym komfortowe piknikowanie. Dzięki niemu po rozłożeniu koca nie będą przyczepiały się do niego rośliny i zanieczyszczenia. Jeśli na pikniku będą obecne dzieci, warto przygotować dla nich specjalne atrakcje. Podczas pikniku sprawdzi się gra planszowa lub karciana, piłka, zestaw do badmintona czy frisbee. Dzień przed piknikiem warto sprawdzić prognozę pogody. Pozwoli to uniknąć rozczarowania i konieczności zmiany miejsca lub terminu pikniku.
Co zabrać do jedzenia na piknik?
Odpowiednie menu to chyba jeden z największych dylematów osób organizujących piknik. Zwłaszcza osoby, które pierwszy raz to robią, nie wiedzą co przygotować. Warto pamiętać, że jedzenie na piknik musi być proste i łatwe do zjedzenia bez stołu. Najlepiej sprawdzą się specjały, które można zjeść rękami, jak np. owoce, szaszłyki, kanapki, sałatki, koreczki, tarty, bułeczki lub pierożki z ciasta drożdżowego, muffiny czy ciasteczka. Z owoców najlepiej zdecydować się na winogrona, jabłka, gruszki, banany, śliwki lub truskawki. W przypadku kanapek warto unikać mokrych składników – jak pomidor – by chleb nie namókł. Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się pomidorki koktajlowe. Szybką w wykonaniu przekąską piknikową będą pokrojone w słupki warzywa wraz z hummusem lub dipami. W przypadku sałatek, najlepszym rozwiązaniem będzie pokrojenie składników i zapakowane ich do pudełek osobno. Na miejscu można je wymieszać i polać sosem.
Warto pamiętać również o naczyniach i sztućcach. Każdy będzie mógł nałożyć sobie swoją porcję i zjeść w dowolnej chwili. Aby zbytnio nie obciążać torby lub kosza piknikowego, możesz zdecydować się na talerze papierowe lub wielokrotnego użytku. W przypadku sztućców, zamiast plastikowych warto zaopatrzyć się w drewniane. Nie tylko są bardziej ekologiczne, ale również bardziej wytrzymałe. Dodatkowo warto włożyć do kosza piknikowego ręczniki papierowe oraz chusteczki nawilżanie. Ułatwią one utrzymanie czystości podczas pikniku.
Oprócz wszystkich akcesoriów zabranych na piknik koniecznie weź ze sobą worek na śmieci, by zebrać do niego wszystkie odpady i resztki.